«Βαρυχειμωνιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – «Η ενεργειακή κρίση γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156683″ img_size=”full”][vc_column_text]Νέα έκρηξη τιμών σε ρεύμα, τρόφιμα και οικοδομικά υλικά
-Ο Ηλείος επιχειρηματίας και επιμελητής της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Παν. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης λήψης αποτελεσματικών μέτρων
Νέα έκρηξη τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα και οικοδομικά υλικά προμηνύουν οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 30%, πλήττοντας καίρια τα νοικοκυριά αλλά και την οικοδομή. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη «βαρυχειμωνιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται, όταν την ίδια στιγμή, τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα.[/vc_column_text][vc_column_text]Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 29,4%, έναντι μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.
Επίσης, σε σύγκριση τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, οι τιμές χονδρικής παρουσίασαν αύξηση 5,7%, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του 2021 σε σχέση με το 2020 παρουσίασε αύξηση 13,8% έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε το 2020 σε σύγκριση με το 2019.
Οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών προϊόντων, επηρεάζουν καθοριστικά τις λιανικές τιμές πώλησης των αγαθών, αφού το αυξημένο κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή. Η ταχύτητα εμφάνισης των μεταβολών των τιμών χονδρικής στις λιανικές, εξαρτάται από τη φύση του προϊόντος.
Ήδη έχουν τιναχθεί στον αέρα οι προϋπολογισμοί των οικοδομικών εργασιών είτε αφορούν κατασκευή κτιρίων είτε επισκευές είτε προγράμματα ανακαίνισης όπως το «εξοικονομώ». Αιτία είναι οι σημαντικές ανατιμήσεις των μετάλλων και των προϊόντων ξύλου πάνω από 15%, των ηλεκτρολογικών κατά 10% όπως επίσης και των καυσίμων οι τιμές των οποίων είναι αυξημένες πάνω από 60%.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο είχε σκαρφαλώσει στο 5,1% και για τον Ιανουάριο και στους επόμενους μήνες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα κινηθεί υψηλότερα, προς το 6%.
«Άμεσα μέτρα για να μην οδηγηθούμε σε ενεργειακό μεσαίωνα»
Ο Ηλείος επιχειρηματίας και επιμελητής της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, τόνισε σε ανάρτησή του ότι η ενεργειακή απειλή είναι εδώ και μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για αυτό και είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να αντιδράσουν άμεσα και συντονισμένα, προστατεύοντας τους πολίτες τους, με δέσμη τολμηρών μέτρων:
«• Προσωρινή αναστολή των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, και της μείωσης εκπομπών CO2. Από την στιγμή που δεν ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα, πρέπει να μπορέσουν οι Ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
• Επιβολή μέτρων anti-dumping για την αποφυγή ανταγωνισμού από επιλεγμένα εισαγόμενα προϊόντα εντάσεως ενέργειας, προς τα Ευρωπαϊκά.
• Ενίσχυση των κρατικών ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, μέσω μόνιμα ανοικτών δράσεων στο ύφος του “Εξοικονομώ”, με αυξημένους προϋπολογισμούς.
• Επιβολή στις ανωτέρω δράσεις, της επίτευξης κατηγορίας “Σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης” (nZeb) για την οριστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
• Προσθήκη εργασιών όπως η ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας και η ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια στο κτιριακό απόθεμα, να πληρούνται οι νέοι κανονισμοί και να υποστηρίζονται νέα συστήματα όπως αντλίες θερμότητας, ενσωμάτωση BEMS κ.α.
• Επαναφορά καυσίμων όπως ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα με αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής ρήτρας CO2.
• Ενίσχυση της κατασκευής σταθμών ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας.
• Επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και υποδομές, όπως αυτή του Υδρογόνου. Είναι αδήριτη ανάγκη οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης του αβάσταχτου βάρους που γεννά η ενεργειακή κρίση, για να μην οδηγηθούν οι κοινωνίες, σε μια κατάσταση ενεργειακού μεσαίωνα», τόνισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]