FOLLOW US: facebook twitter

Πώς κατέληξε η Γκάγκα στο ένα Νοσοκομείο για την Ηλεία

Ημερομηνία: 31-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

-Κομβικά για την απόφαση τα στατιστικά της εξαετίας για τις ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας

-Τι προκύπτει από τους αριθμούς των νοσηλευθέντων και τις ημέρες νοσηλείας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η πρόσφατη επίσκεψη της αναπλ. Υπουργού Υγείας, Ασημίνας Γκάγκα, στην Ηλεία δεν μας έκανε σοφότερους σχετικά με το πώς θα στελεχωθούν επαρκώς τα νοσοκομεία, αφού το μόνο που απαντήθηκε με σαφήνεια, ήταν η απροθυμία να μετατραπεί ο νομός σε «άγονη» περιοχή Α’ κατηγορίας. Κατά τα άλλα, δεν μας παρουσιάστηκε ένα σαφές και ρεαλιστικό πλάνο προσέλκυσης υποψήφιων γιατρών για τις θέσεις που διαρκώς προκηρύσσονται και διαρκώς αποβαίνουν «άγονες».

Υπογραμμίστηκε με σαφήνεια και καθαρότητα όμως ότι από και πέρα το υπουργείο Υγείας θέτει σε προτεραιότητα την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, αναγνωρίζοντάς το ως την κεντρική νοσηλευτική μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης του νομού. Όπως έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό από τις συζητήσεις που είχε η κ. Γκάγκα με τους θεσμικούς φορείς του νομού, οι νοσηλευτικές μονάδες της Αμαλιάδας και των Κρεστένων δεν θα δρουν «ανταγωνιστικά» ως προς αυτή του Πύργου και θα αποκτήσουν μελλοντικά διακριτό ρόλο λειτουργίας, που θα αποφασιστεί έπειτα από εξέταση όλων των προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», τα στελέχη του υπουργείου Υγείας κατέληξαν σε αυτή την πρόταση με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε χρόνο, κυρίως αυτά που αφορούν τους νοσηλευθέντες ασθενείς, τις ημέρες νοσηλειών και τους μέσους όρους που προκύπτουν από την επεξεργασία τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε βάση στην τελευταία εξαετία προ κορονοϊού (2014-19), κατά τη διάρκεια της οποίας ουσιαστικά έγινε και η πρώτη απόπειρα συγκέντρωσης ιατρικών δυνάμεων και καθημερινής εφημέρευσης του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου για να μειωθούν οι διακομιδές ασθενών προς τα Νοσοκομεία των Πατρών.

Στο ένα τρίτο η διαφορά Πύργου-Αμαλιάδας

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι νοσηλευθέντες ασθενείς την εξαετία 2014-19 –πριν από την πανδημία δηλαδή- στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο αυτών που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου. Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, ο Πύργος νοσηλεύει σταθερά πάνω από 9.000 ασθενείς τον χρόνο, ενώ η Αμαλιάδα, με εξαίρεση το 2014, νοσηλεύει λιγότερους από 3.000 ασθενείς ετησίως. Η «ψαλίδα» άνοιξε ακόμα περισσότερο το 2019, όταν το ΓΝ Πύργου έφτασε στις 13.000 νοσηλείες με καθημερινή εφημέρευση.

Αντίστοιχη είναι και η αναλογία στις ημέρες νοσηλείας, καθώς στον Πύργο φτάνουν τις 40.000 περίπου, ενώ στην Αμαλιάδα από το 2017 και μετά μειώθηκαν ραγδαία, όπως φαίνεται από τον πίνακα. Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει και η ραγδαία πτώση στη χρήση των διαθέσιμων κλινών στην Αμαλιάδα, η οποία από τα 50 περίπου τη διετία 2014-15, έπεσε στα 20 κρεβάτια το 2019. Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες του Πύργου παρέμειναν υψηλές, αφού χρησιμοποιούνται για νοσηλεία πάνω από 100 κρεβάτια τον χρόνο.

Αν συνυπολογιστεί ότι πλέον έχουν ανοίξει στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου επιπλέον πτέρυγες, που αντιστοιχούν σε 40 κλίνες, η εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου Υγείας είναι πως το «Ανδρέας Παπανδρέου» μπορεί να καλύψει επαρκώς το σύνολο των αναγκών της Ηλείας σε δευτεροβάθμια περίθαλψη, αρκεί φυσικά να βρει λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης ζωτικών κλινικών όπως η Παθολογική και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Χρ. Χριστόπουλος, δήλωσε σχετικά στην «Πρωινή»: «Συμπαρατάσσομαι με τη δήλωση της υπουργού. Στον νομό Ηλείας χρειάζεται ένα νοσοκομείο και για αυτό εργάζονται τόσο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ όσο και ο υπουργός Υγείας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος