FOLLOW US: facebook twitter

Β. Παναγόπουλος: «Δεν πολιτεύομαι κρυπτόμενος»

Ημερομηνία: 28-09-2023 | Συντάκτης:

Ο Βασίλης Παναγόπουλος, υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «ΜΠΟΡΟΥΜΕ – Στάθης Καννής» σήμερα στην «Πρωινή»

  • «Τον πόλεμο αυτό που μου γίνεται τον θεωρώ τίτλο τιμής»
  • «Ο Δήμος «αιμορραγεί» από την ανικανότητα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Αντωνακόπουλου»
  • «Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο και γνώση. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας με τη σημερινή απερχόμενη Δημοτική Αρχή»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Το να μιλά κανείς με τον Βασίλη Παναγόπουλο, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη «ΜΠΟΡΟΥΜΕ- Στάθης Καννής» έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί είναι ένας άνθρωπος με γνώσεις και ευαισθησίες αλλά και γιατί ξέρεις, πως μιλά πάντα με ευθύτητα και δεν αποφεύγει να απαντήσει ακόμα και στα πιο «δύσκολα» ερωτήματα. Μια εβδομάδα λοιπόν, πριν την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου η «Πρωινή» συνάντησε τονΒασίλη Παναγόπουλοκαι με μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που σπάνια παραχωρεί, μίλησε για όλα χωρίς περιστροφές.

Στη διάρκεια της, δήλωσε ότι «Δεν πολιτεύομαι κρυπτόμενος» και ξεκαθάρισε πως «παρά τις επιθέσεις, θα είμαι παρών για το συμφέρον των δημοτών το οποίο έχω κληθεί να προστατεύσω»ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκε, πως θα αποκαταστήσουν το Ποτόκι«κάνοντας αυτό που ο κ. Αντωνακόπουλος δεν έπραξε!»

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την τετραετία του νυν Δημάρχου, «επιζήμια για τους πολίτες του Δήμου Πύργου» και απεύθυνε ευρύ κάλεσμα για «αλλαγή πλεύσης!».

Είστε υποψήφιος με μεγάλη αναγνωσιμότητα αλλά και στόχος επιθέσεων από την παράταξη του κ. Αντωνακόπουλου και ιδίως από τον απερχόμενο Δήμαρχο. Τι απαντάτε;

Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Γενικά μιλώντας, θεωρώ την κριτική, όταν είναι καλοπροαίρετη, ευπρόσδεκτη και παραγωγική. Κανείς άλλωστε δεν είναι αλάνθαστος. Στην περίπτωση όμως του κ. Αντωνακόπουλου  και όσων τον μιμούνται και τον ακολουθούν στον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει, δεν πρόκειται για κριτική αλλά για συκοφαντίες στις οποίες έχω απαντήσει, και μοναδικό σκοπό έχουν να με εξουδετερώσουν γιατί δεν αντέχουν τον έλεγχο που στοιχειοθετημένα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τον πόλεμο αυτό που μου γίνεται  τον θεωρώ τίτλο τιμής.  Εγώ επιτελώ τον ρόλο που οι πολίτες μου ανέθεσαν. Δεν κρύβομαι, δεν παραιτούμαι, δεν εκχωρώ σε κανέναν την ελευθερία των απόψεών μου. Είμαι παρών και θα είμαι παρών όταν το συμφέρον των συνδημοτών μου το επιβάλει  αδιαφορώντας για τα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι για να απαλλαγούν από την παρουσία μου, που τους είναι ενοχλητική.

Ο κ. Αντωνακόπουλος έχει κατηγορήσει την παράταξή σας για σκόπιμη απουσία από συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων πάνω σε σοβαρά θέματα του Δήμου. Τελικά υπάρχει έλλειμα δημοκρατίας και ποιος ευθύνεται για την δυσλειτουργία των  συλλογικών οργάνων;

Προφανώς η Δημοτική Αρχή που επί των ημερών του απερχόμενου Δημάρχου και με προσωπική σφραγίδα του ιδίου, φρόντισε να καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας. Όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και επί των ημερών τους είναι τουλάχιστον πρωτοφανή. Ο κ. Αντωνακόπουλοςδημιούργησε εκούσια τοξικό κλίμα για να κρύψει την ένδεια και την αναποτελεσματικότητά του από την κοινωνία. Μετέβαλε τις συνεδριάσεις  του δημοτικού συμβουλίου σε αρένα εξαπολύοντας ύβρεις και προσβολές, διευθύνοντας αυτός ο ίδιος την συζήτηση, αφαιρώντας τον λόγο από τους δικαιούμενους να τοποθετηθούν, μη σεβόμενος την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Όσον αφορά την λειτουργία των οργάνων του Δήμου, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι επιτροπές στήθηκε μία «βιομηχανία  κατεπείγοντος»  με κατάχρηση των διατάξεων του νόμου ώστε να αποφύγει  η δημοτική αρχή τον έλεγχο και την αντίδραση στις αποφάσεις που ήθελε να πάρει. Οι αιφνιδιαστικές εισαγωγές σοβαρών θεμάτων προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέκρυπταν  την πρόθεση υφαρπαγής της ψήφου για σοβαρά ζητήματα. Κατέλυσε, με λίγα λόγια, κάθε έννοια δημοκρατικού προγραμματισμού ευτελίζοντας το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων και κατ’ επέκταση τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών του Δήμου.

Καταλογίζετε στη δημοτική αρχή έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού;

Μα αυτό είναι προφανές. Και οδυνηρό ταυτόχρονα. Το σύνολο της κοινωνίας μιλά για την  αναγκαιότητα να φτιάξουμε μια πόλη και κοινότητες ελκυστικές. Όχι μόνον για εμάς που ζούμε εδώ και πονάμε τον τόπο μας, αλλά και για τους επισκέπτες.  Ο Δήμος «αιμορραγεί» από την ανικανότητα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Αντωνακόπουλου. Τώρα, παραμονές των εκλογών, η δημοτική αρχή επιδίδεται σε αγώνα υποκλοπής εντυπώσεων οικειοποιούμενη έργα της περιφέρειας αλλά και βαπτίζοντας ωςσημαντικά τα έργα διαχείρισης της καθημερινότητας. Αυτό όμως που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Δεν δόθηκε καμία προσοχή επί 4 χρόνια σε ζητήματα αναπτυξιακά. Καλές είναι βεβαίως  οι γιορτές και οι εκδηλώσεις, καλές οι τσιμεντοστρώσεις αλλά η πόλη και τα χωριά μας χρειάζονται υποδομές. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά για την αξιοποίησή τους απαιτούνται μελέτες ώριμες και αυτές δεν υπάρχουν. Οι ευκαιρίες όμως χάνονται ανεπιστρεπτί. Πρόσφατα αναφέρθηκα στο παράδειγμα της ανατολικής πλευράς της πόλης μας. Στην περιοχή που κάποτε αποτελούσε πυρήνα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας επικρατεί μαρασμός. Δεν αξιοποιήθηκε ούτε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάταξη των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπως για παράδειγμα  με τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου- OpenMall, που χρηματοδοτεί με ευρωπαϊκά κονδύλια μεγάλης έκτασης αναπλάσεις και ανατάσσει το οικονομικό κλίμα σε σημαντικό βαθμό αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενοποίηση των εμπορικών οδών που οδηγούν στα Χαλκιάτικα. Γιατί δεν έγινε αυτό;Γιατί δεν υπάρχει συγκρότηση, οργάνωση, γνώση και όραμα.

Εσείς ως παράταξη έχετε σχέδιο; Έχετε στρατηγική στόχευση για την ανάπτυξη του Δήμου;

Σαφώς και έχουμε.Και γνώση και εμπειρία και στρατηγικό σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, διότι ξέρουμε το πώς. Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου να ξέρετε ότι είναι  καθοριστικές. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μπορούν ν’ αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Δήμου Πύργου και να μιλάμε για μια διοικητική οντότητα ανεπτυγμένη, ανθεκτική, βιώσιμη, αισθητικά και ουσιαστικά αναβαθμισμένη, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την τωρινή κατάσταση της παρακμής και της υποβάθμισης. Μιλώντας για τον τομέα μου στοχεύουμε στην επίλυση χρόνιων πολεοδομικών θεμάτων, στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του Δήμου, στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών εργαλείων ώστε καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη.
Το πρόγραμμά μας είναι επεξεργασμένο και ρεαλιστικό και απαντά στις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες του Δήμου. Ανατρέξτε, για παράδειγμα, στο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου που κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο προ ημερών. Ανατρέξτε στους άξονες της πολιτικής μας που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν στους πολεοδομικούς μας στόχους με τολμηρές και επίκαιρες προτάσεις για το παραλιακό  μέτωπο. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο και γνώση. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας με τη σημερινή απερχόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία έδειξε ότι δεν μπορεί αλλά και με τους λοιπούς που διεκδικούν την διοίκηση του Δήμου χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εισφέρει στο δημόσιο διάλογο για τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου  ρεαλιστικές προτάσεις. Συγχωρείστε με αλλά απαιτούνται περισσότερα από ευχολόγια και από μερικές όμορφες μακέτες.

Και ερχόμαστε στο Ποτόκι. Η Δημοτική Αρχή χρεώνει την απόλυτη ευθύνη στην παράταξη του κ. Παρασκευόπουλου για τα δεματοποιημένα σκουπίδια. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Καταρχάς κατανοώ απόλυτα την αποστροφή του κόσμου για την εικόνα που παρουσιάζει το Ποτόκι. Και μιλάω για την εικόνα γιατίέχει αποδειχθεί από αξιόπιστες μετρήσεις ότι δεν έχουμε περιβαλλοντική επιβάρυνση άλλου τύπου. Τα νερά και το έδαφος έχουν σχολαστικά   ελεγχθεί και δεν υπήρξε ούτε υπάρχει μόλυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η χώρα μας εκείνη την  περίοδο  που ξεκίνησε η δεματοποίηση των απορριμμάτων βρέθηκε στη «μέγγενη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Το δίλημμα ήταν κλείσιμο των χωματερών όπου μέχρι τότε διοχετεύονταν τα απορρίμματα με αποτέλεσμα την παραμονή τους εντός του οικιστικού ιστού ή δυσβάστακτα πρόστιμα για τον Δήμο και άρα για τους πολίτες. Ως δημοτική αρχή ευθυγραμμιζόμενοι με τις κυβερνητικές εντολές και οδηγίες  υλοποιήσαμε   την προσωρινή δεματοποίηση των αποβλήτων  ως μόνη νόμιμη λύση έως ότου ολοκληρωθεί το σχεδιαζόμενο τότε εργοστάσιο. Τα απορρίμματα δεν έπρεπε να μείνουν μέσα στην πόλη και τα χωριά, δεν έπρεπε να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Εν κατακλείδι η δεματοποίηση αποτέλεσε τη μόνη ρεαλιστική λύση για το σύνολο των Δήμων της χώρας που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Το ζήτημα  προέκυψε  με  την παραμονή των δεμάτων εκεί. Αυτό δεν αποτελούσε μέρος της λύσης. Το κυβερνητικό σχέδιο, γιατί αυτό εφαρμόσαμε, μιλούσε για μεταφορά τους στο σχεδιαζόμενο τότε  εργοστάσιο, το οποίο όμως ουδέποτε έγινε. Όχι όμως με δικιά μας ευθύνη. Από εκεί και ύστερα, οι επόμενες Δημοτικές Αρχές ως συνεχιστές του δήμου θα έπρεπε να μεριμνήσουν για τα προβλεπόμενα. Δεν το έπραξαν. Ούτε βεβαίως ο κ. Αντωνακόπουλος που αναφέρεται αφοριστικά στο Ποτόκι χωρίς να εξηγεί γιατί στα 4 χρόνια της θητείας του δεν έπραξε το ελάχιστο. Όφειλε ή δεν όφειλε να δώσει λύση;

Εμείς εφαρμόσαμε το σχέδιο  που το κεντρικό κράτος μας υπέδειξε και γλυτώσαμε την πόλη από τα χειρότερα. Όσοι μας διαδέχθηκαν και δεν έπραξαν ό,τι έπρεπε για την απομάκρυνσή των δεματοποιημένων απορριμμάτων  οφείλουν να απολογηθούν στους δημότες.

Εκείνο όμως που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι το τι μέλει γενέσθαι. Η παράταξή μας έχει σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο για την λύση και θα είναι, με προσωπική μου δέσμευση ,το πρώτο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε. Κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα εξυγιάνουμε την περιοχή και θα αποκαταστήσουμε τον χώρο,μετατρέποντάς τον σε περιαστικό πάρκο. Στην συλλογική μνήμη το Ποτόκι  θα μείνει ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Πολλοί μιλούν για  την ανάγκη ανανέωσης στο πολιτικό προσωπικό. Μήπως εσείς, μετά από δύο θητείες στην διακυβέρνηση του Δήμου και ισάριθμες στην αντιπολίτευση, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξής σας, ανήκετε στο παλιό και ξεπερασμένο;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αξιολόγηση της παρουσίας, της ικανότητας και της καταλληλότητας των υποψηφίων με κριτήριο ηλικιακό  και αυτό όχι γιατί δεν συγκαταλέγομαι εκ των πραγμάτων στους νεότερους. Οι γενικεύσεις, θα συμφωνήσετε, είναι αυθαίρετες και αδικούν την πραγματικότητα.  Εγώ προσωπικά, αλλά και όλοι μας νομίζω, γνωρίζουμε νέους χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση για προσφορά, και άλλους που προσφέρονται για να  αναλάβουν δημόσιο ρόλο αλλά στερούνται εμπειρίας και σοβαρότητας. Γνωρίζουμε και πολλούς μεγαλύτερους με καινοτόμες ιδέες, οι οποίοι έχουν μάθει να θέτουν στόχους και να τους επιτυγχάνουν. Ας μην γενικεύουμε λοιπόν.

Στην θέση ενός πολίτη – ψηφοφόρου δεν θα με απασχολούσε η ηλικία ενός υποψηφίου. Θα με απασχολούσε η σοβαρότητα της πρότασης που ο καθένας κομίζει. Θα απέδιδα σημασία στην συνέπεια της παρουσίας του όπου έχει αναπτύξει δράση πριν την υποψηφιότητά του, στην πορεία του, για παράδειγμα, στο επάγγελμά του και στις δημόσιες δράσεις του εν γένει. Αυτά θεωρώ ότι αποτελούν ασφαλέστερους δείκτες από  την ηλικία και μόνο.

Σε όλες τις παρατάξεις άλλωστε που διεκδικούν την ψήφο σε αυτές τις εκλογές συνυπάρχουν παλαιοί και νέοι. Είμαι πολύ υπερήφανος που στην δικιά μας παράταξη υπάρχει εντυπωσιακή παρουσία νέων ανθρώπων, επιστημόνων, επαγγελματιών, σοβαρών και με όρεξη για δουλειά. Αυτοί εμπλουτίζουν την προσπάθεια να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε την καλύτερη πρόταση για το μέλλον του Δήμου μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot