FOLLOW US: facebook twitter

Ύστατη ελπίδα στη λιανική ο τζίρος των Χριστουγέννων

Ημερομηνία: 06-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μετρούν τις αντοχές τους οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου μπροστά στο νέο γενικό lockdown και εύχονται να διαρκέσει μόνο τρεις εβδομάδες, καθώς σε ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου ισχύος των μέτρων η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Η μεγαλύτερη δοκιμασία, όμως, αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, των οποίων η ρευστότητα έχει επιδεινωθεί σε συνέχεια του πρώτου lockdown αλλά και της μειωμένης κατανάλωσης που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Πολλές από αυτές δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν ακόμη σε προγράμματα στήριξης, ενώ δεν διαθέτουν πέραν των φυσικών καταστημάτων εναλλακτικό κανάλι πωλήσεων. Επομένως, αν και το lockdown συνεπάγεται χαμένο τζίρο για όλους ειδικά για ορισμένες από τις μικρές επιχειρήσεις, με προβλήματα ρευστότητας, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, από ένδυση και υπόδηση μέχρι βιβλία και ψιλικά, η ζημιά πιθανόν θα αποδειχθεί μη διαχειρίσιμη.

Στην τελική ευθεία

Στο καλό σενάριο, που τα μέτρα θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού Covid-19 μέχρι το τέλος του μήνα, οι επιχειρηματίες προβλέπουν ότι θα επιστρέψουν σε κανονική δραστηριότητα στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και άρα θα έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος του χαμένου τζίρου. Και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της πανδημίας έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις και χρέη σε τράπεζες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για δαπάνες που θα δώσουν ανάσα στα καταστήματα του λιανεμπορίου, εφόσον τα μέτρα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλάζοντας την ψυχολογία των καταναλωτών λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Το ρίσκο

Εν κατακλείδι, η στρατηγική κλιμάκωσης των μέτρων είναι μια στρατηγική υψηλού ρίσκου, καθώς ενέχει στο τέλος της μέρας τον κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης, δεν αποκλείεται ωστόσο να αποδώσει αν ευοδωθούν οι ελπίδες να περισωθεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, μια αγορά που υπολογίζεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία στους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν επενδύσει σε καμπάνιες και ενίσχυση αποθεμάτων όπως άλλες χρονιές.

Βιβλιοπωλεία σαν φαρμακεία

Σε ορισμένους κλάδους δε υπάρχουν αντιδράσεις. Μετά την εστίαση, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μέτρων και στοχοποιήθηκε, κατά τις δηλώσεις θεσμικών φορέων, ο κλάδος του βιβλίου ζητά να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια του lockdown. Η Σύμπραξη των Εκδοτών απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα σωματεία, τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Το SMS για τη μετάβαση στα φαρμακεία μπορεί να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία. Η παραγγελία μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά και ο ενδιαφερόμενος θα παραλαμβάνει το βιβλίο του στην πόρτα του βιβλιοπωλείου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα φαρμακεία.

Παιχνίδια μέσω click & collect

Ανάλογη πάντως είναι και η σύσταση από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών, που θεωρεί ότι πρέπει να προστατευτεί η επιχειρηματική κοινότητα. Προτείνει να επιτραπεί και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η λειτουργία της υπηρεσίας click & collect (παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και παραλαβή από το κατάστημα). Η εν λόγω υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών μόνο έξω από τα φυσικά καταστήματα (δημιουργία pick up points) χωρίς συνωστισμό. Με αυτόν τον τρόπο το κέρδος των καταστημάτων θα είναι η αποφυγή των καθυστερήσεων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, γεγονός που αντιμετώπισαν στην προηγούμενη καραντίνα και τα πασχαλινά δώρα δεν έφτασαν ποτέ.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος