FOLLOW US: facebook twitter

«Υποχώρησε» η… θάλασσα σε όλη την Ηλεία – Δεν αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο δηλώνει ο Ά. Τσελέντης

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131255″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του και στις παραλίες της Ηλείας τα τελευταία 24ωρα όπου η θάλασσα έχει «υποχωρήσει» αρκετά μέτρα, προξενώντας ερωτήματα αλλά και ανησυχία στους πολίτες. Αντίστοιχες εικόνες συναντά κανείς σε όλη τη χώρα ενώ το φαινόμενο έχει εμφανιστεί και σε λιμνοθάλασσες όπως αυτή του Κοτυχίου.

Στα παράκτια της Ηλείας το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό. Ενδεικτικά στο Κατάκολο η θάλασσα «μπήκε» μέσα πολλά μέτρα «αυξάνοντας» την παραλία που συνήθως τους χειμερινούς μήνες «μικραίνει».[/vc_column_text][vc_single_image image=”131254″ img_size=”full”][vc_column_text]Το φαινόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο όπως πολλοί θεώρησαν αρχικά καθώς παρατηρείται σε πολύ μεγάλη έκταση. Θα μπορούσε να ήταν προσεισμικό μόνο αν παρατηρείτο σε μία μόνο περιοχή, πολύ πολύ τοπικά.

Ας δούμε όμως πως εξηγεί την πτώση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες σε όλη την Ελλάδα, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.  «Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m. Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης. Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού».

Ακης Τσελέντης – Πόση σχέση έχει με σεισμό το φαινόμενο της άμπωτης στην Κεφαλονιά | kefaloniapress.gr

Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης, εξηγεί πως η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ισχύει και αυτό γιατί το φαινόμενο παρατηρείται όχι σε μια μόνο θέση αλλά σε όλη την Ελλάδα. «Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με Πρόδρομα φαινόμενα» σημείωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot