FOLLOW US: facebook twitter

Υπερθέαμα τα «Χαραλάμπεια 2020»!: Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου «Με σαγιά και με σεγκούνια» παρουσίασε μια μεγαλειώδη παράσταση

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”104749″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Κατάμεστο από κόσμο μέσα και έξω το συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

«Με σαγιά και με σεγκούνια», με ένα μουσικό παραδοσιακό οδοιπορικό στη γη της Θεσσαλίας, αλλά και τη Σκόπελο, την Σκιάθο, τη Σκύρο, την Καρδίτσα, τον Τύρναβο, των Βλάχων της Θεσσαλίας, με χορούς και τραγούδια από το Πήλιο και το Τρίκερι, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου γιόρτασε το Σάββατο το απόγευμα, σε μια πραγματικά εκπληκτική παράσταση τα «Χαραλάμπεια 2020». Ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά μέσα και έξω το συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, παρακολούθησε –ακόμα και από βιντεοθόνη στο φουαγιέ λόγω της μαζικής προσέλευσης-  και καταχειροκρότησε τις χορευτικές ομάδες του ΛΕΠ και την παραδοσιακή ορχήστρα.

Την βραδιά άνοιξε η πρόεδρος Αικατερίνη Παρασκευοπούλου που αναφέρθηκε στο μουσικό οδοιπορικό που ετοίμασε φέτος το ΛΕΠ κάνοντας μια μεγάλη αναφορά στο Θεσσαλικό κάμπο και τόνισε ότι τους παραδοσιακούς χορούς ανά θεματική ενότητα παρουσίασαν η  Χορευτική Ομάδα του Λ.τ.Ε.Πύργου, η  εφηβική ομάδα και τα τμήματα ενηλίκων σε επιμέλεια των δασκάλων Κώστα Τζανέτου, Γεωργίας Μουρούτη, Ανδρέα Μικελόπουλου και Νίκου Χρυσανθόπουλου, σε ένα μαγικό υπερθέαμα. Οι φορεσιές τους ήταν πράγματι εντυπωσιακές,  Βλάχικες, Καραγκούνικες, Πηλειορίτικες, του Τρίκερι και των Σποράδων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται

Εντυπωσίασαν οι «Μάηδες»

Τις εντυπώσεις ωστόσο έκλεψε το χορευτικό -μιμητικό δρώμενο «Μάηδες», όπου ο ζουρνάς και το νταούλι ήταν τα μοναδικά μουσικά όργανα που συνόδευαν το πηλιορείτικο χορευτικό μιμητικό έθιμο των ΜΑΗΔΩΝ, που τελούνταν από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως το τέλος του Μεσοπολέμου στα περισσότερα πηλιορείτικα χωριά την Πρωτομαγιά αλλά και σε κάποια χωριά όλο το πρώτο οκταήμερο του Μαΐου.  Ένα δρώμενο που διατηρεί βασικές ομοιότητες με τους πανάρχαιους Διονυσιακούς μύθους. Η παράσταση άρχισε με τραγούδια από τη μικτή χορωδία του ΛΕΠ, την επιμέλεια της οποίας είχε η μουσικός Κωστούλα Σακκά Κυρίτση, που μας μετέφερε σε γνωστούς ήχους και μουσικές της όμορφης περιοχής της Θεσσαλίας,

Στην παράσταση του ΛΕΠ έπαιξαν οι μουσικοί Φώτης Τζανέτος –  Κλαρίνο / Λύσανδρος Παναγόπουλος –λαούτο  / Γιάννης Οικονόμου – Βιολί / Γιώργος Τζανέτος  – κρουστά / Τρύφων Παζαρέντσης – ζουρνά /Τρύφων Παζαρέντσης (εγγονός) – ζουρνά, ενώ μοναδικά τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια ο Χρυσόστομος Μητροπάνος.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε και τους συντελεστές της εξαιρετικής και πλούσιας από κάθε άποψη παράστασης, που συνέβαλαν καθοριστικά για το στήσιμο και το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Έτσι, τη συνολική επιμέλεια της παράστασης  είχε ο Κώστας Τζανέτος, την επιμέλεια των κειμένων η πρόεδρος του ΛΕΠ Αικατερίνη Παρασκευοπούλου που ήταν και έφορος χορού, έφορος ιματιοθήκης η Μάρω Μιχαλοπούλου, έφορος μουσικού τμήματος η Παναγιώτα Μπαρτζοπούλου και έφορος εκδηλώσεων η Μαρίνα Νικολακοπούλου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, γάμος και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χορεύει, στη σκηνή, γάμος και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia