FOLLOW US: facebook twitter

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Χτίζουμε ισχυρές αμυντικές συμμαχίες κοιτώντας το αύριο και όχι το χτες

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Όλοι μας ως Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Και η συμμετοχή μας στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ, στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αναβαθμίζουν την θέση της χώρας μας, θωρακίζουν την ασφάλεια μας και συμβάλλουν στην προώθηση των εθνικών μας στόχων.

Και είναι πασιφανέςότι απέναντι σε προκλήσεις που αγγίζουν ευαίσθητα εθνικά μας θέματα, όπως αυτές της Τουρκίας,όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπουθα πρέπει να λειτουργούν πάνω και πέρα από ιδεολογίες και κομματικούς υπολογισμούς. Διότι, στην εξωτερική μας πολιτική δεν πρέπει να αντιδρούμε με το θυμικό, αλλά με νηφαλιότητα, συνέπεια και σωστό σχεδιασμό που θα εξυπηρετεί το συλλογικό μας συμφέρον.

Ως κυβέρνηση υπηρετούμε εκ πεποιθήσεωςμια αντίληψη σύγχρονης, εξωστρεφούς και πολυδιάστατης διπλωματίας, προωθώντας τις θέσεις μας ανοικτά σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τα διεθνή φόρα και δημιουργώντας συμμαχίες και συνεργασίες σε κρίσιμους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με τους πιο σημαντικούς δρώντες της περιοχής.

Και στην κατεύθυνση αυτή η υπερψήφιση πριν από  λίγες ημέρες από τη Βουλή της επικαιροποιημένηςΣυμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ ενισχύει την εταιρική μας σχέση με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και ισχυροποιεί τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσα από τις δυνατότητες συνεκπαίδευσηςκαι εκσυγχρονισμού των υποδομών μας. Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται ο δημόσιος προϋπολογισμός.

Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή με νέα δεδομένα.Πλέον δεν ζητάμε κάποια μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα, πλοία ή ελικόπτερα. Προφανώς και έχουμε πάντα την επιλογή των νέων εξοπλισμών, αλλά η αντίληψη της κυβέρνησης της Ν.Δ είναι να αποκτούμε διαρκώς τεχνογνωσία στη χρήση σύγχρονων μέσων και να εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων. Η διπλωματία των ανταλλαγμάτων ανήκει στο χτες και δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει τα συμφέροντα του αύριο.

Τα οφέλη της συμφωνίας που ψηφίσαμε ως ελληνικό κοινοβούλιο δεν εξαντλούνται εδώ. Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής αξίας της Ελλάδας στα μάτια των αμερικανών μας συμμάχων. Η χρήση και αξιοποίηση υποδομών της Αλεξανδρούπολης μετατρέπει την ευρύτερη περιοχή σε έναν ακόμα στρατηγικό και ενεργειακό κόμβο που έρχεται να ενταχθείστους ευρύτερους σχεδιασμούς πολιτικής και ασφάλειας των συμμάχων μας.

Και αυτός ήταν εθνικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που διασφαλίσαμε μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Όπως επίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας πέραν της Σούδας, αποδεικνύοντας και σε συμβολικό επίπεδο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ως πυλώνα ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας.

Η κύρωση των δύο σχεδίων νόμου αντικατοπτρίζει την κοινή μας βούλησηνα εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και να δεσμευτούμε περαιτέρω για την ασφάλεια της περιοχής. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι πιστεύουμε σε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτή την αντίληψη σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτοκινδύνους, αλλά και ευκαιρίες.

*Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος