FOLLOW US: facebook twitter

ΤΖΑΧΑ ΓΚΙΟΚ!

Ημερομηνία: 04-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

soureli-xartis

Παίρνοντας αφορμή από ένα βιβλιαράκι κάποιου ιερέα Κοντοβουνήσιου, που είχε την φαεινή ιδέα και την «ιερή» έμπνευση, να γράψει την «ιστορία», της γενέτειράς μου και αναφέρεται σ’ αυτήν ταπεινωτικά, τούρκικα «Τζάχα» και μάλιστα άκλιτο – του Τζάχα – παρακαλώ οι απόγονοί του ν’ ανακαλέσουν και να επανορθώσουν.

Μαθήτρια στην Ανδρίτσαινα από το 1950. Οι ευγενείς και σοφοί καθηγητές μας την αποκαλούσαν θηλυκό – η Ζάχα – κι εμείς γράφαμε: Ορμώμενοι εκ Ζάχας Ολυμπίας. Κάποιοι το τολμούν ακόμη, να αποκαλούν το χωριό τζάχα με μικρό γράμμα. Αυτοί είναι προοδευτικοί!!! Πολίτες του κόσμου!!!

Εδώ και εξήντα χρόνια ονομάσθηκε Καλλιθέα, όνομα και χωριό, του αξίζει, γιατί είναι από τα γραφικότερα χωριά της περιοχής, με θέση και αρχιτεκτονική των κατοικιών της τέτοια παραδοσιακή, που νομίζω, ότι πρέπει να απαιτήσουμε να κηρυχθείδιατηρητέος και παραδοσιακός οικισμός. Βέβαια οι μόνιμοι κάτοικοί του δε φημίζονται και τόσο, για το αμέριστο ενδιαφέρον τους προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Το αντίθετο: αδρανείς και αδιάφοροι. Υπάρχουν πολλοί άλλοι, που πρέπει να το τολμήσουν και να το προτείνουν στις αρμόδιες αρχές. Οι εκτός Καλλιθέας και οι τρεις Σύλλογοι. Το καταγγέλω  δημοσίως και παρακαλώ θερμά και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη  να στοχαστεί, πως η Καλλιθέα δεν θα γράφεται μόνο στα ψηφοδέλτια και τους εκλογικούς καταλόγους «Καλλιθέα» και θα ονοματίζεται έτσι, μόνο στις εκλογές.

Έχω την ίδια αντίληψη και παράπονα ξενιτεμένων πατριωτών και φίλων, που ταξιδεύουν από τον Βορρά στον Νότο, όταν πάνε στο πρακτορείο Αθηνών Πύργου να κόψουν εισιτήριο για Καλλιθέα. Οι υπάλληλοι ή δεν γνωρίζουν Γεωγραφία ή κάνουν, πως δεν ξέρουν ποια είναι η Καλλιθέα Ολυμπίας. Κι όταν τους ειπούν η Ζάχα, απαντούν σαρκαστικά. Α! στου Τζάχα; Τι αγωγή, συμπεριφορά και ετσιθελική αμάθεια είναι αυτή; Ούτε στοιχειώδη ευγένεια δεν διαθέτουν. Τόσα χρόνια δεν μάθανε ποια είναι η Καλλιθέα;  Τότε δεν είναι άξιοι και κατάλληλοι για τη θέση, που κατέχουν. Δε φαντάζομαι, να συμβαίνει και στο πρακτορείο της πρωτεύουσας του Νομού μας το ίδιο; Αν ναι, να μάθουν ελληνικά.

Οι Τούρκοι και οι Σλαύοι δεν κράτησαν ούτε ένα τοπωνύμιο ελληνικό από πόλεις πλούσιες, όπου άνθιζε το εμπόριο, οι επιστήμες ο πολιτισμός και οι ελληνικές τέχνες κι εμείς θα λέμε ακόμα Μπάρτζι – Μάζι – Μπρουμάζι, Μπελούσι, Κάρμι, Λάβδα, Μπέλεσι, Παλούμπα, Μπιτζιμπάρδι και μ’ επιμονή μερικοί Μπάρτζέλι κλπ κλπ

Σε κάποια πρόσφατα τους αλλάξανε ονόματα, Καλλίκωμο, Αμυγδαλιές, Γρύλλος κ.α.  και τ’ αποκαλούνε έτσι. Τι τους χρωστάει (η Ζάχα) η Καλλιθέα και την αποκαλούν περιφρονητικά απολίτιστα τζάχα;

Επειδή μ’ έχει πολλάκις απασχολήσει το καυτό θέμα αυτό, βρήκα χάρτη Ηλείας – Μεσσηνίας, χαρτογραφημένο από το Ρώσο φιλέλληνα συγγραφέα εκ Μόσχας Πετρώφ από το 1828, που βίωσε και ασχολήθηκε με την περιοχή και την αναφέρει ΖΑΧΑ και με κεφαλαία. Τη δημοσίευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα της Καλαμάτας «Μεσσηνιακός Λόγος».

Παρακαλώ η περιφέρεια να κάνει κάτι και ο Νομός, ώστε, να μην καλλιεργούμε ακόμα, μαζί με τα τούρκικα σήριαλς, που σα λυσσασμένοι παρακολουθούν οι πολύπαθοι Έλληνες την τούρκικη «κουλτούρα»! Έχουμε γλώσσα πάμπλουτη 9.000.000 λέξεις περιέχει, κατέχοντας μοναδικά το βραβείο Γκίνες, εκφραστικότατη, περιγραφικότατη και γλαφυρότατη. Να εκφραζόμαστε βαρβαρικά; Όπου δεν πρέπει εκπολιτιζόμαστε και στη γλώσσα και τη γνώμη υποδουλωνόμαστε.

Η επαρχία ολόκληρη της Ολυμπίας είναι υποβαθμισμένη γενικά και σε λίγο τα κεφαλοχώρια και όλη η ύπαιθρος θα γίνει τσιφλίκια.

Η Ηλεία έχει τις αρχές, τους βουλευτές, την περίθαλψη. Κάθε τέταρτο και Νοσοκομείο, τρία στη σειρά.

Απορώ, πώς αντέχει αυτός ο παραμελημένος κόσμος. Πάντα αφημένος, ξεχασμένος, εγκαταλελειμμένος και πάντα γελασμένος. Η μνήμη των ιθυνόντων λειτουργεί μόνο στις εκλογές.

Άραγε ο Πασάς της Πελοποννήσου τόσα χρόνια, έχει επισκεφθεί και γνωρίζει ακόμη και τα χωριουδάκια του φέουδου; Εξευτέλισαν τ’ όνομα του Καλλιτέχνη αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Στις Νέες εκλογές Περιφερειακές ο κύριος Περιφερειάρχης, ας επισκεφθεί και την ιδιαίτερη Πατρίδα μου, να αποφανθεί τι όνομα της αξίζει. Δεν είναι πολυάριθμη. Απ’ το 2009, που την επισκέφθηκα έχει χάσει 400 κατοίκους, από 1400 πριν, κάποια χρόνια, φτάσαμε στους εκατό. Επειδή περνάνε πολύ καλά  στο χωρίο, που κάποτε ήταν κυψέλη.

ΤΖΑΧΑ ΓΚΙΟΚ! Λοιπόν ΚΑΛΛΙΘΕΑ!!!

Με τιμή

Ελένη Σουρέλη – Ζώλη

Ηράκλειας 5 Φλώρινα

Τ.Κ. 53100

Μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia