Κ. Τζαβάρας: «Να παραταθεί και να εξορθολογιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48032″ img_size=”full”][vc_column_text]Την αναθεώρηση των κριτηρίων και την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία τουκορωνοϊού ζητεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί το διατιθέμενο κονδύλι των 126 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πληγέντων αγροτών.
Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει ότι το πρόγραμμα είναι μια απόφαση της κυβέρνησης που κινείται στη σωστή κατεύθυνση της στήριξης ενός κλάδου του πρωτογενούς τομέα, που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, κατά την υλοποίησή του έχουν διαπιστωθεί από εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου σοβαρά προβλήματα ως προς τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, με συνέπεια να αποκλείονται αρκετοί παραγωγοί, καθώς και επί της γραφειοκρατικής διαδικασίας λόγω προβλημάτων στη σχετική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επικαλούμενος δηλώσεις ελαιοπαραγωγών της Ηλείας στον τοπικό Τύπο, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι η «στενή» ερμηνεία της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη έχει αποκλείσει παραγωγούς που έλαβαν συμπληρωματικό εισόδημα επειδή διετέλεσαν σε έμμισθη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή εργάστηκαν προσωρινά σε άλλο κλάδο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παράλληλα, κάνει λόγο για προβλήματα στην ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), βάσει του οποίου γίνεται η επιλογή των δικαιούχων, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε το υπουργείο, προτού ανακοινώσει την υλοποίηση του προγράμματος, να έχει ενημερώσει αναλυτικά για τα κριτήρια που θα θεσπίσει ως προς τους δικαιούχους του προγράμματος.
Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε πως η υποβολή της σχετικής αίτησης στο πρόγραμμα είναι περίπλοκη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες να καταφεύγουν αυτοπροσώπως και να συνωστίζονται για βοήθεια στις πύλες εξυπηρέτησης αγροτών εν μέσω πανδημίας και Lockdown, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Επίσης, ο Ηλείος βουλευτής ανέφερε ότι το διάστημα που επελέγη για την υποβολή των αιτήσεων (από 17 έως 27 Νοεμβρίου) αφενός είναι πολύ μικρό και αφετέρου είναι περίοδος αιχμής για την ελαιοσυγκομιδή, γεγονός που δυσκολεύει τους δικαιούχους στην υποβολή της αίτησης.
«Η ελαιοπαραγωγή συνιστά βασικό πυλώνα εξωστρέφειας και ανάπτυξης όχι μόνο του πρωτογενούς τομέα αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, με 400.000 τόνους ετησίως πανελλαδικά και ακαθάριστη αξία παραγωγής του ελληνικού ελαιολάδου περίπου στο 1,1 δις. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, είναι αδήριτη η ανάγκη της αύξησης του διατιθέμενου ποσού για την ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία παραγωγών, η διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, καθώς και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο αιχμής για την ελαιοσυγκομιδή», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]