FOLLOW US: facebook twitter

Αύξηση σχεδόν 300% στους διασωληνωμένους από τις αρχές του Νοεμβρίου

Ημερομηνία: 25-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Μία εβδομάδα πριν βγει ο τραγικότερος μέχρι στιγμής μήνας από την αρχή της πανδημίας για τη χώρα μας, o Νοέμβριος, μετρά ήδη σχεδόν τα δύο τρίτα των απωλειών ανθρώπινων ζωών από Covid-19, ενώ έχει ήδη δει τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να τριπλασιάζονται.

Η εικόνα στις ΜΕΘ της χώρας, τραγική. Οι διασωληνωμένοι, από 140 την 1η του μήνα, σκαρφάλωσαν χθες στους 549 – νέο αρνητικό ρεκόρ, αύξηση 292,14%! Την ίδια ώρα μετρούσαμε και σημαντικές απώλειες: μόνο τo τελευταίο 24ωρο κάθε δύο ώρες κατέληγαν 7 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ της χώρας μετά τους 211 θανάτους που μετρήσαμε το Σαββατοκύριακο.

Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει το 86%: 81% στην Αττική, 99% στη Θεσσαλονίκη. Οι προβλέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δυσοίωνες: «Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα», επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Το σύστημα Υγείας έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία παροχής της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα», τόνισε η καθηγήτρια. Αυτό, πάντως, δείχνει να έχει τελεστεί στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες γιατρών. Και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα… Παρακαλάει ακόμα ιδιώτες κλινικάρχες που τόσον καιρό συμμαχούσαν σε βάρος των αρρώστων.

Στους κλινικάρχες υπερδιπλασίασε την ημερήσια αποζημίωση για τα κρεβάτια ΜΕΘ, τους έδωσε τη δυνατότητα σχεδόν να διπλασιάσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ τους με το ίδιο προσωπικό, τους «χάρισε» από την πρώτη στιγμή το τεστ της πανδημίας Πολλές οι καταγγελίες των ασθενών, τονίζουν σε επιστολή τους ογκολόγοι, «δυστυχώς οφείλουμε να επανέλθουμε στο θέμα της πληρωμής από τους ίδιους τους ογκολογικούς ασθενείς του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό στον οποίο υποβάλλονται πριν από τη θεραπεία τους, όταν αυτή γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές».

Στη σημερινή συγκυρία, όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αναγκασμένο να σηκώσει το βαρύτατο φορτίο της περίθαλψης ασθενών με Covid-19, ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών που αναγκαστικά θα προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές για θεραπεία θα αυξηθεί, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και απευθύνει έκκληση προς τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβει αυτός το κόστος των τεστ, ύστερα από ταχεία διαπραγμάτευση με τους ιδιωτικούς φορείς ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να δοθεί εντολή εκτέλεσής του με αποζημίωση που θα καθορίσει μόνος του ο δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός.

Στους ιδιώτες γιατρούς η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσέφερε 2.000 ευρώ καθαρά, αφορολόγητα, ακατάσχετα, με έξτρα υπερωρίες, διατήρηση του ιδιωτικού ιατρείου και των συνεργασιών τους με κλινικές, για να έρθει ο (δικός της) ΠΙΣ να αυξήσει την προσφορά, ζητώντας 3.000 τον μήνα και πολλά άλλα. Κλινικάρχες και ιδιώτες γιατροί αρνήθηκαν να βοηθήσουν τη δύσκολη ώρα, ενώ, υπό την πίεση της κατάστασης και της απώλειας ελέγχου, η κυβέρνηση ακόμα το σκέφτεται να τους επιστρατεύσει, αφήνοντας ανοιχτό το πού και υπό ποιες προϋποθέσεις. Μόνο 8 ιδιώτες δήλωσαν ότι θα συντρέξουν το ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πετώντας το γάντι στους γιατρούς.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος