FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Να καταργηθεί τώρα ο θεσμός του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης»

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110818″ img_size=”full”][vc_column_text]

Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αντιπυρικής προστασίας ζητά ο βουλευτής Ηλείας


Κ. Τζαβάρας: «Να καταργηθεί τώρα ο θεσμός του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης»


Tην ανάγκη κατάργησης του θεσμού του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τη ριζική αναθεώρηση του πλαισίου της αντιπυρικής προστασίας υπογραμμίζει ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι το ισχύον μοντέλο λειτουργίας αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, αφού δεν διασφαλίζει ούτε έγκαιρη ούτε επαρκή χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών για δράσεις κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ο οποίος έπρεπε προεχόντως και κατά γενική αναγνώριση να είχε ενισχυθεί.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως ο θεσμός του Συντονιστή είναι εντελώς αναποτελεσματικός, επί της ουσίας δεν λειτουργεί ως αποκεντρωμένη βαθμίδα  της κρατικής διοίκησης, και στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας αποτελεί τροχοπέδη κάθε θετικής πρωτοβουλίας των κατά τόπους δασαρχών.

Ο Ηλείος βουλευτής προσθέτει πως θα πρέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος είτε να αναλάβει την αρμοδιότητα επί των δασικών υποθέσεων είτε να τη μεταβιβάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της επαρκούς χρηματοδότησης αντιπυρικών δράσεων σε συνδυασμό με την πλήρη διαφάνεια στην απορρόφηση των πόρων, για να αποτραπούν φαινόμενα διασπάθισής τους.

Ο πρώην υπουργός τονίζει πως η φετινή ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών της χώρας ανταποκρίθηκε μόλις στο 10% των όσων είχαν ζητηθεί, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πόρους για τη δασική περιοχή του δήμου Πύργου, για την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το δασαρχείο Πύργου έλαβε μόλις 20.000 ευρώ αντί για το δεκαπλάσιο ποσό. Αναγνωρίζοντας ότι για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε φέτος τη χορήγηση επιπλέον 200.000 ευρώ, υπογράμμισε πως η σχετική απόφαση ελήφθη αρκετά αργά (αρχές Ιουνίου) με συνέπεια να μην υλοποιηθεί εγκαίρως η σχετική εργολαβία και να αποδειχθεί «δώρον άδωρον».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 17 εκατ. ευρώ που είχαν ζητήσει οι δασάρχες στα πλαίσια της πρόληψης, χορηγήθηκε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, ποσό καταφανώς ανεπαρκές ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις παρεμβάσεις. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αν από τις αρχές του χρόνου το κράτος είχε ανταποκριθεί στα αιτήματα των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών, θα είχαν γίνει εγκαίρως ζώνες αντιπυρικής προστασίας, θα είχαν συντηρηθεί δασικοί δρόμοι και θα είχαν καθαριστεί τα δάση, ώστε η σημερινή καταστροφή να είχε κατά μέγα μέρος αποφευχθεί.

«Δυστυχώς, οι υπηρεσίες των συντονιστών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να έχουν την αρμοδιότητα επί των δασικών υποθέσεων, όχι μόνο δεν φρόντισαν να υποστηρίξουν τα σχετικά αιτήματα, αλλά ακόμα και στον αγώνα των δασικών και των πυροσβεστών για την κατάσβεση των εν εξελίξει καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία, έλαμψαν διά της απουσίας τους», δήλωσε και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά είναι φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται ευθύς ως συγκεντρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αυξημένη θερμοκρασία και ξηρασία περιβάλλοντος, συσσώρευση καύσιμης ύλης και ισχυροί άνεμοι).

«Στην Ηλεία, συνεχώς από το 1974 ως σήμερα, δεν είναι τυχαίο ότι καίγονται τα ίδια μέρη και μάλιστα συμβαίνει η φωτιά να περνάει από τους ίδιους διαδρόμους, γεγονός που μαρτυρεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος και κυρίως από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Όπως προκύπτει από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον νομό τα τελευταία 24ωρα, έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα στον τομέα της πρόληψης και της αντιπυρικής προστασίας, διότι αφενός η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής και χορηγείται με καθυστέρηση και αφετέρου το θεσμικό πλαίσιο με τον κυρίαρχο ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποδεικνύεται αποτυχημένο και αναποτελεσματικό. Το κράτος πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως το μοντέλο λειτουργίας στον τομέα των δασών, με στόχο την κατακόρυφη αύξηση των αντιπυρικών δαπανών, την έγκαιρη χορήγησή τους και την αποτροπή φαινομένων κατασπατάλησής τους. Παράλληλα, πρέπει να ζητηθεί λεπτομερής έλεγχος των ποσών που συγκεντρώθηκαν στο γνωστό ταμείο Μολυβιάτη, για να διαπιστωθεί αν έχουν όντως διατεθεί για την αντιπυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών του 2007», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia