FOLLOW US: facebook twitter

Τζαβάρας εφ’ όλης της ύλης

Ημερομηνία: 15-05-2024 | Συντάκτης:

Για όλα τα μείζονα θέματα της Ηλείας μίλησε στην ΕΡΤ Πύργου ο πρώην υπουργός

-Τι είπε για τις φυλακές Ανδρίτσαινας, τον νέο δικαστικό χάρτη και για τον οδικό άξονα Ολυμπία-Μεγαλόπολη

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε χθες το πρωί στην εκπομπή «ΕΡΤικά και εριστικά» του Χρ. Πλευριά στην ΕΡΤ Πύργου ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρώην βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη δρομολόγηση αναπτυξιακών υποδομών που αφορούν την Ηλεία και κυρίως το νότιο τμήμα, όπως οι φυλακές της Ανδρίτσανας και ο δρόμος Ολυμπία-Μεγαλόπολη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του για τις αλλαγές που θα φέρει στον δικαστικό χάρτη της Ηλείας ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης και σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα ενόψει ευρωεκλογών.

Για το ζήτημα των φυλακών της Ανδρίτσαινας και τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο κ. Τζαβάρας επισήμανε πως η νοτιοανατολική ορεινή Ηλεία έχει μπει σε τροχιά μαρασμού τα τελευταία χρόνια και επανέλαβε τα επιχειρήματά του υπέρ της ανέγερσης σωφρονιστικού καταστήματος στην έκταση που είχε επιλεγεί από το 1999, το οποίο θα έχει κύριο προσανατολισμό τον σωφρονισμό ανηλίκων.

«Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς “χτυπήματα” από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα, άρα υπάρχει ένδεια και έλλειψη τέτοιων δομών, πολλώ δε μάλλον που δεν έχει τύχη της ανάλογης προσοχής ο σωφρονισμός των νέων παιδιών, όπου καταγράφεται αυξημένη παραβατικότητα. Με βάση τη μελέτη που είχε συνταχθεί για την Ανδρίτσαινα, προβλέπεται σε μια τεράστια έκταση η φιλοξενία σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος με σχολεία, αθλοπαιδιές, επαγγελματικές σχολές κλπ», είπε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταύτιση απόψεων με τον κ. Νικολακόπουλο.

Πρωτοβουλία για τον δρόμο Ολυμπία-Μεγαλόπολη

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός στάθηκε στην ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου μετά από δέκα χρόνια παλινωδιών και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για τον δρόμο Ολυμπία-Μεγαλόπολη με αφορμή σχετική ημερίδα στη Μεγαλόπολη την ερχόμενη εβδομάδα, υπενθυμίζοντας ότι η αρχική χάραξη της Ολυμπίας Οδού προέβλεπε διέλευση από τον κάμπο της Παπαδούς κι όχι από τον Καϊάφα.

«Με ικανοποιούν οι εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου διότι το έργο μπήκε σειρά επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και είναι πλέον θέμα χρόνου. Το έργο όμως που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, είναι ο δρόμος Ολυμπία-Μεγαλόπολη, διότι θα ενώσει βασικά στοιχεία πολιτισμού και τουρισμού της Πελοποννήσου, φέρνοντας πιο κοντά περιοχές όπως η Σπάρτη και το Άργος», ανέφερε σημειώνοντας οι τεχνικές δυσκολίες είναι μικρότερες από όσο ίσως φαντάζονται οι πολίτες.

«Σας θυμίζω πως η αρχική χάραξη του άξονα της Ολυμπίας Οδού προέβλεπε να περάσει ο δρόμος από την κοιλάδα της Παπαδούς και όχι από τη Ζαχάρω και τον Καϊάφα, διότι είχε προβλεφθεί οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, αλλά δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε αυτή η χάραξη», ανέφερε.

«Να επανεξεταστεί ο δικαστικός χάρτης»

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στον δικαστικό χάρτη, ο κ. Τζαβάρας διατύπωσε τη διαφωνία του, σημειώνοντας ότι για ορισμένα περιφερειακά πρωτοδικεία όπως η Αμαλιάδα, έπρεπε να προβλεφθούν εξαιρέσεις.

«Έπρεπε να μελετηθεί το θέμα της Αμαλιάδας, όπως στις περιπτώσεις Αγρίνιο-Μεσολόγγι, Λιβαδειά-Θήβα, διότι είναι βασικοί πυλώνες της εύρυθμης δικαιοδοτικής λειτουργίας της πολιτείας και θα ανατραπούν πολύ βασικές συνιστώσες αυτής της δικαιοδοτικής λειτουργίας. Πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα διότι δε θα επιτευχθούν οι σκοποί που περιμένει ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ενόψει ευρωεκλογών, ο κ. Τζαβάρας έκανε λόγο για μη αμφισβητήσιμη πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και για αντιπολίτευση περιορισμένων ικανοτήτων, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

«Με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει προεκλογικός διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία διέρχεται μια κρίση που ελπίζω να μην είναι τελειωτική. ΑΝ θυμάστε, η δήλωση αποχώρησής μου από την πολιτική συνοδευόταν κι από ένα σκεπτικό, στο οποίο μεταξύ άλλων επισήμαινα ότι η πολιτική υποκαθίσταται από την επικοινωνία, κάτι που δεν ωφελεί τη δημοκρατία, και το μεγάλο παράπονό μου για την κυβέρνηση που υποστήριξα και υποστηρίζω, δεν είχε για την Ηλεία το ενδιαφέρον που αξίζει ο τόπος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των σχολών, το οποίο προσωπικά δεν μπορώ να το ξεπεράσω»,  είπε χαρακτηριστικά ζητώντας από την Πολιτεία την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής κλασικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia