FOLLOW US: facebook twitter

Τζάκι: Οικονομία και… ατμόσφαιρα!

Ημερομηνία: 06-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τον φετινό χειμώνα, στις μέρες της οικονομικής κρίσης, το τζάκι έγινε για αρκετά σπίτια μοναδική πηγή θέρμανσης δίνοντας έτσι προτεραιότητα στη χρηστικότητα και στην οικονομία. Τα νέα μοντέλα ωστόσο δεν παραμελούν και την αισθητική.

To τζάκι είναι ένα από τα αγαπημένα στοιχεία ενός σπιτιού και πλέον υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές λύσεις για όλα τα τετραγωνικά και όλους τους χώρους.

Το παραδοσιακό τζάκι κάνει χρήση ξύλων. Γνωρίζετε ωστόσο ότι μόλις το 5% της ενέργειας του ξύλου μετατρέπεται σε θέρμανση; Δώστε λοιπόν μεγάλη προσοχή στην κατασκευαστική μελέτη που έχει γίνει, διαφορετικά μπορεί να έχετε απώλειες στην απόδοσή του. Επίσης, ακόμα και κάτι τόσο συχνό όπως ο δυνατός αέρας μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα με τον καπνό.

Μπορεί να ζεσταίνει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, στην ουσία, όμως, ό,τι ζεστό αέρα βάζει άλλο τόσο κρύο αέρα αφήνει να εισχωρήσει. Προτιμήστε επένδυση από πυρότουβλα και όχι από μαντέμι. Το μαντέμι ζεσταίνεται γρήγορα αλλά παγώνει με το που σβήσει το τζάκι ενώ με το πυρότουβλο συμβαίνει το αντίθετο.

Tips που δεν πρέπει να ξεχνάτε για το παραδοσιακό τζάκι

-Βρείτε στεγνά ξύλα. Έχουν ακτινωτές ρωγμές και ο φλοιός τους αποσπάται εύκολα. Μην καίτε έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλα που προορίζονται για τζάκια.

-Αποφύγετε ξύλο από έλατο και πεύκο γιατί είναι επικίνδυνο. Προτιμήστε ξύλο από ελιά και δρυ γιατί διαρκεί περισσότερο η καύση του.

-Οι μπρικέτες φτιαγμένες από 100% ανακυκλώσιμο υλικό έχουν τη διπλάσια τιμή από το ξύλο αλλά αποδίδουν 60% περισσότερη θερμότητα από αυτό. Δεν αφήνουν στάχτη και έχουν σχεδόν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

-Κάντε ένα καλό καθάρισμα της καμινάδας μια φορά το χρόνο εάν το χρησιμοποιείτε συχνά, για να αποφύγετε να πάρει φωτιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για τζακι με φωτια

Πως θα αυξήσετε την απόδοση του τζακιού σας

Είστε από αυτούς που έχουν τζάκι στο σαλόνι τους; Μάθετε ποια ξύλα είναι τα καταλληλότερα για να κάνετε τη φλόγα του να καίει πιο δυνατά και πιο ζεστά!

Παρά την κοινή πεποίθηση, δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για τζάκι. Ορισμένα είδη ξύλων είναι καλύτερα για προσάναμμα, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται μόνο για την κυρίως καύση. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η διάρκεια της καύσης έχει άμεση σχέση με το είδος του ξύλου που θα χρησιμοποιηθεί για αυτή τη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα:

Δρυς Η καύση του διαρκεί πολλή ώρα και δίνει λαμπερή φλόγα πράγμα που συμφέρει και οικονομικά.

Πεύκο, έλατο, κέδρος, καστανιά Είναι καλύτερα για προσάναμμα μιας και παίρνουν φωτιά εύκολα και καίγονται γρήγορα. Σημειώστε ότι κατά την καύση τείνουν να «σκάνε», κάτι που τα καθιστά σχετικά επικίνδυνα. Αν αποτελούν το ξύλο της επιλογής σας, φροντίστε να μην αφήνετε το τζάκι σας ακάλυπτο.

Οξιά, ελιά Τα δύο αυτά ξύλα αρπάζουν δύσκολα φωτιά μιας και εκ φύσεως είναι πολύ σκληρά. Χρησιμοποιήστε τα κατά τη διαδικασία της καύσης συνδυάζοντάς τα με κάποιο άλλο είδος ξύλου.

Extra Tip Όταν αγοράζετε ξύλα για το τζάκι σας, καλό είναι να θυμάστε ότι η υγρασία των ξύλων πρέπει να είναι χαμηλότερη από 15%, να έχουν κρατηθεί ξερά για τουλάχιστον δύο χρόνια και, τέλος, να έχουν αποθηκευτεί σε καλά αεριζόμενο και στεγασμένο χώρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για τζακι με ξυλα

Άλλοι τύποι τζακιού πέρα από το παραδοσιακό

Ενεργειακό τζάκι Μετατρέψτε το παλιό σας τζάκι σε ενεργειακό για να μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τη θαλπωρή του τζακιού για τη θέρμανση του σπιτιού με αποτελεσματικό τρόπο. Ένα συμβατικό τζάκι μεταφέρει μόνο το 15% της θερμότητας που παράγουν τα ξύλα, ενώ το ενεργειακό το 70 -80% της θερμότητας.

Το ενεργειακό τζάκι (κλειστού τύπου), το οποίο και πάλι καίει ξύλα αλλά είναι πιο αποδοτικό. Επίσης, μπορεί να ζεστάνει νερό και να διοχετεύει θερμό αέρα στα σώματα ώστε να θερμαίνονται όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Το τζάκι με γκάζι είναι μάλλον παρεξηγημένο. Τα νέα μοντέλα παράγουν αρκετή θέρμανση, είναι αισθητικά όμορφα και σχετικά οικονομικά. Η φλόγα τους μπορεί να καίει πάνω σε ψεύτικα ξύλα, κάρβουνα, ακόμα και βότσαλα. Oσα δεν διαθέτουν καμινάδα, έχουν καλύτερη απόδοση και ζεστή φλόγα, ωστόσο μυρίζουν λίγο.

Το ηλεκτρικό τζάκι είναι εύκολη και οικονομική λύση, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε χώρο χωρίς μεγάλες μετατροπές. Μερικά ηλεκτρικά τζάκια έχουν πολύ αληθοφανές αποτέλεσμα, ενώ είναι ασφαλή και για χώρους με παιδιά.

Το τζάκι αιθυλικής αλκοόλης είναι από τις πιο νέες εμφανίσεις στον τομέα του τζακιού. Μπορεί να μπει σε κάθε τοίχο γρήγορα και εύκολα. Καίει αιθυλική αλκοόλη  – η φλόγα από κάθε μπουκάλι διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Και αυτό, όμως, αφήνει μια ελαφριά οσμή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος