FOLLOW US: facebook twitter

Θερμομόνωση: Ζεστό σπίτι τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ημερομηνία: 06-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού Neopor 7 cm, σε εξωτερικές όψεις κτιρίου (εξωτερική θερμομόνωση)

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου, προσφέρει ένα «δίχτυ προστασίας» ώστε το χειμώνα να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο και το καλοκαίρι να μειώνεται ο ρυθμός με το οποίο η θερμότητα εισάγεται σε αυτό. Με τη σωστή θερμομόνωση επιτυγχάνεται η θερμική άνεση που επιθυμεί κάθε ιδιοκτήτης στο σπίτι του κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Παράλληλα προστατεύεται από όλες τις καιρικές συνθήκες και κλιματολογικές αλλαγές – όσο ακραίες και να είναι – ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες από την υγρασία και τη συμπύκνωση υδρατμών (μούχλα, μύκητες, μαυρίλες).

Σε ποια σημεία του σπιτιού γίνεται η θερμομόνωση;

Η θερμομόνωση πρέπει να αγκαλιάσει όλο το κέλυφος του κτιρίου όταν πρόκειται για μονοκατοικία, για να έχουμε τα μέγιστα θερμομονωτικά αποτελέσματα. Όταν πρόκειται για μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, λόγω των μεσοτοιχιών, ωστόσο όποια επιφάνεια και αν μπορέσουμε να μονώσουμε θα μειωθούν κατά πολύ οι απώλειες θερμότητας και ψύξης.

eikona4Ολοκληρωμένη Θερμομόνωση ταράτσας (Neopor – Κλίσεις με αφρομπετόν – Στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα)

Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γίνεται θερμομόνωση είναι:

-Η ταράτσα ή το δώμα

-Οι κατακόρυφες όψεις του κτιρίου, δηλαδή οι τοίχοι (εξωτερική θερμομόνωση ή εσωτερική θερμομόνωση)

-Η οροφή της πυλωτής

Ποια είναι τα οφέλη της;

-Μειώνεται η κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων έως και 65%.

-Η ποιότητα διαβίωσης αυξάνεται κατακόρυφα σε μια σωστά μονωμένη κατοικία.

-Εξαλείφονται προβλήματα που δημιουργούνται από την υγρασία, έτσι προστατεύεται και η περιουσία σας και η υγεία σας.

-Η κατοικία σας θα αναβαθμιστεί αισθητικά και θα διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό υψηλού βαθμού, έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία πώλησης ή και ενοικίασης.

-Η απόσβεση της μόνωσης θα πραγματοποιηθεί μέσα σε μία πενταετία.

eikona5Θερμομόνωση ταράτσας με ψεκαστή πολυουρεθάνη

Ποια εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα σπίτι;

Οι μονώσεις εκτελούνται όλο τον χρόνο, αρκεί κατά την κατασκευή τους, να έχουμε ημέρες ανομβρίας και ήπιες θερμοκρασίες (5 οC έως 35 οC).

Καλό θα ήταν να αποφύγετε μήνες έντονης αιχμής, όπως είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, για να έχετε άμεση εξυπηρέτηση από τα συνεργεία και να είστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρουν τις καλύτερες εργασίες.

eikona3Θερμομόνωση ταράτσας με Neopor – Έπειτα θα ακολουθήσουν οι κλίσεις με αφρομπετόν και η τελική στεγανοποιήση με ασφαλτόπανα

Κοστίζει ακριβά;

Σε κανενός είδους μόνωση το κόστος δεν είναι αμελητέο, θα πρέπει όμως να συνυπολογιστούν τα οφέλη που προσφέρει και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν στο άμεσο μέλλον και για μία ολόκληρη ζωή.

Ενδεικτικά οι τιμές που θα σας δοθούν, από ένα εξειδικευμένο και έμπειρο συνεργείο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει άριστα μονωτικά υλικά είναι:

-Για ολοκληρωμένες μονώσεις ταρατσών (φράγμα υδρατμών, θερμομόνωση, κλίσεις με σκυρόδεμα και στεγανοποίηση) από 30,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο έως 45,00 €.

-Για την εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) και για μόνωση οροφής πυλωτής οι τιμές ξεκινούν από 40,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο έως 50,00 €

ergasies_taratsaΤοποθέτηση θερμομονωτικού πλακιδίου Polytile με Dow πάχους 7 cm, πάνω σε δώμα με διαμορφωμένες ρύσεις και στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα

Τι πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης που θα επιλέξει να μονώσει το σπίτι του;

-Να συνεργαστεί με εξειδικευμένο και έμπειρο συνεργείο μονώσεων.

-Να μην αποφασίσει με βάση την φθηνότερη τιμή, γιατί συνήθως εκεί κρύβονται παγίδες.

-Το πάχος του θερμομονωτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί να είναι σύμφωνο με τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων), δηλαδή 6 με 7 εκατοστά ή και μεγαλύτερο.

-Στις μονώσεις ταρατσών τα στεγανωτικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ανώτερης ποιότητας.

Εάν πρόκειται να τοποθετηθούν ασφαλτόπανα, να έχουν βάρος 6 Kg/m2, να έχουν ελαστικότητα στους -20οC και οπλισμό 180 gr spunbond πολυεστέρα.

Εάν πρόκειται να τοποθετηθεί επαλειφόμενο στεγανωτικό, να είναι πολυουρεθανικής βάσης και η συνολική του κατανάλωση να μην είναι μικρότερη από 1,5 Kg/m2.

-Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψη) που θα επιλεχθεί, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο κατά ETAG 004, δηλαδή να έχει ελεγχθεί ότι όλα τα υλικά μαζί που θα χρησιμοποιηθούν, καλύπτουν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Παράλληλα ο τρόπος εφαρμογής και τα υλικά που θα τοποθετηθούν στις μονώσεις, θα πρέπει να μην εμποδίζουν διαπνοή του κτιρίου, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους της οικίας σας.

-Να μην παραβιαστούν οι χρόνοι εργασίας και αναμονής, ώστε τα υλικά που χρησιμοποιούνται να ωριμάσουν και να στεγνώσουν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής τους.

-Να ζητήσετε νόμιμη απόδειξη που να περιγράφει τις εργασίες μονώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην οικία σας, γιατί σε περίπτωση κάποιας αστοχίας, μόνο έτσι θα είναι δεσμευμένο νομικά το εκάστοτε συνεργείο.

Πηγή: protothema.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος