FOLLOW US: facebook twitter

Τσιόδρας: Ένζυμο στη μύτη των παιδιών τα προστατεύει από τον κορονοϊό

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112413″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, την Πέμπτη 21 Μαΐου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα και δύο θανάτους. Παράλληλα, έκανε για πρώτη φορά αναφορά και στον παράγοντα εκείνο που φέρεται να δρα σαν «πανοπλία» στα παιδιά απέναντι στον κορονοϊό.

Στην εισαγωγή για το θέμα, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με τη νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών».

«Οι κορονοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την “πόρτα” του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συμπλήρωσε:  «Νέα ευρήματα από τη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στη μύτη. Δηλαδή, παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό».

«Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4 – 60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot