FOLLOW US: facebook twitter

«Τα 24 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης υπάρχουν μόνο στα όνειρα του κ. Μητσοτάκη»

Ημερομηνία: 22-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Σφοδρή κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για θράσος και παραπλανητική φαντασία ενώ οι μισθοί μειώνονται και η εργασία δεν στηρίζεται. «Δεν μειώνονται οι μισθοί» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπαθεί αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει, απαντά ο Α. Χαρίτσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για τα υπόλοιπα 4 δισ. που υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση», σημειώνει το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης με το χθεσινό του διάγγελμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ωστόσο ότι «τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ τα όσα εξήγγειλε χθες προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως, τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ».

«Πώς φτάνει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης στα 24 δισ. ευρώ τα οποία, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, υπάρχουν μόνο στα όνειρά του; Προσθέτει στα 8,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ.  της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, ακριβώς επειδή είναι επιστρεπτέα, σημαίνει ότι είναι δάνειο και όχι πραγματική ενίσχυση. Κι αυτό για όσες επιχειρήσεις καταφέρουν ή επιλέξουν τελικά να τη λάβουν. Προσθέτει επίσης εγγυήσεις αλλά και αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όπως λέει και ο όρος, είναι απλώς αναβολές, δηλαδή μεταχρονολόγηση  πληρωμών» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «το μεγαλύτερο θράσος είναι το άλμα από τα 14 στα 20 δισ. ευρώ. Εκεί, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αθροίζει ως δημοσιονομικό μέτρο την “προστιθέμενη αξία” των μέτρων στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται ότι ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για τα υπόλοιπα 4 δισ. που υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία – Η απάντηση στον Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπαθεί αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει, σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως αναφέρει ο Α. Χαρίτσης, «σήμερα, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν μειώνονται οι μισθοί. Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, λοιπόν, στις επιχειρήσεις πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%.

Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει.

Μπορούμε αλλιώς! Με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ, που εγγυάται στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία της εργασίας και της ασφάλειας των πολλών».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος