FOLLOW US: facebook twitter

Τρίπτυχο αβεβαιότητας για τη φράουλα

Ημερομηνία: 09-09-2022 | Συντάκτης:

-Αυξημένο κόστος καλλιέργειας, έλλειψη εργατών γης και γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζουν την παραγωγή στον Κάμπο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά θα είναι η φετινή για την παραγωγή φράουλας της Ηλείας, αφού οι συνθήκες καλλιέργειας και συγκομιδής είναι πολύ πιο δύσκολες. Η έλλειψη εργατών γης, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η γεωπολιτική αστάθεια σε χώρες που παραδοσιακά απορροφούν το προϊόν, έχουν προκαλέσει ανησυχία και αβεβαιότητα στους παραγωγούς λίγο πριν ξεκινήσουν οι φυτεύσεις.

Ο παραγωγός Γιάννης Αρβανιτάκης από τη Βουπρασία εξέφρασε τον προβληματισμό του μιλώντας στην «Πρωινή», σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον και ενδεχομένως επηρεάσει τη φετινή καλλιέργεια και συγκομιδή.

«Ξεκινάμε τις φυτεύσεις με αβεβαιότητα φέτος, γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολες. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει αρκετά. Πλέον είναι 7.000 με 7500 ευρώ ανά στρέμμα  από 5.000 με 5.500 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που επηρεάζει και την τιμή διάθεσης του προϊόντος. Επίσης, δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα με τους εργάτες γης. Έχουν γίνει κάποια βήματα και κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση, αλλά όλη αυτή η διαδικασία της μετάκλησης δεν αφορά παρά το 5% των εργατών. Για το υπόλοιπο 95% κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής. Επιπλέον, δεν ξέρουμε τι θα γίνε με τις διεθνείς αγορές, διότι η γεωπολιτική αστάθεια μπορεί να επηρεάσει τους καταναλωτές του εξωτερικού. Δείτε για παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία απορροφά σημαντικό μέρος της παραγωγής, που δείχνει να μπαίνει σε περίοδο λιτότητας. Αυτό μπορεί να μειώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών της», εξήγησε και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για μείωση στις φυτεύσεις.

«Σε γενικές γραμμές εκτιμούμε ότι η παραγωγή φράουλας στην Ηλεία θα είναι περίπου η ίδια  με πέρυσι. Το πρόβλημά μας όμως είναι το κοστολόγιο, που σε ορισμένα αγροεφόδια είναι 100% πάνω, οι δυνατότητες που θα έχουμε στη συγκομιδή με το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και πώς θα είναι οι διεθνείς αγορές στις αρχές του 2023. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, οπότε κι εμείς είμαστε ανήσυχοι και προβληματισμένοι», σχολίασε.

Ο παραγωγός Μπάμπης Κυριαζής δήλωσε στην Πρωινή πως η ρευστή κατάσταση στην αγορά δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας και δυσκολεύει την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων στη φραουλοπαραγωγή.

«Σύντομα θα ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το εργατικό δυναμικό. Βλέπουμε κάποιες προσπάθειες και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά το τελικό πρακτικό αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε ακόμα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και μπορεί φέτος να είναι πιο καθοριστικό στη συγκομιδή και τη διάθεση του προϊόντος. Με αυτό το κλίμα δεν είναι εύκολο και για μας να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις, οπότε πάμε πιο συντηρητικά. Ελπίζουμε σε καλύτερες εξελίξεις και να μην κινδυνέψει η παραγωγή της φράουλας, που είναι σημαντική για την οικονομία της Ηλείας και της Ελλάδας γενικότερα», τόνισε ο κ. Κυριαζής.

Τι είπε ο Στύλιος στη Βουλή για τους εργάτες γης

Η μετάκληση μεταναστών εργατών γης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, όπου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ.Στύλιος, απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου, παραθέτοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης ως τώρα.

«Με τον ν. 4250/2022 η διαδικασία έγινε με πλατφόρμα, έγινε ψηφιακά και δεν ζητείται για αυτούς τους εργάτες γης η θεώρηση της άδειάς τους για να έρθουν στην Ελλάδα. Άρα, απλοποιήσαμε πολύ περισσότερο τη διαδικασία για να διευκολύνουμε και τον εργοδότη, αλλά και τους ενδιαφερόμενους από τρίτες χώρες. Τρίτος νόμος είναι ο ν. 4959/2022, όπου κυρώθηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές για μετανάστευση και την κινητικότητα. Γιατί έγινε ο συγκεκριμένος νόμος και τι δείχνουμε και σας αποδεικνύουμε με τις συνεχείς νομοθετικές μας πρωτοβουλίες; Ότι είμαστε πάνω στο πρόβλημα, ότι το διαχειριζόμαστε. Έγινε η πρώτη κύρωση συμφωνίας. Ανοίξαμε τη διαδικασία με την πενταετή παραμονή για τους εννέα μήνες στη χώρα μας. Μπορούμε να πάμε και να συνεχίσουμε και σε άλλες χώρες (…)», ανέφερε


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot