FOLLOW US: facebook twitter

Τριπλό “όχι” στο σχηματισμό κυβέρνησης

Ημερομηνία: 24-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Καθ’ οδόν προς τις δεύτερες κάλπες με τις διερευνητικές να πέφτουν στο κενό

Στις 25 Ιουνίου στρέφουν τα βλέμματα τους τα κόμματα καθώς αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η αυτοδυναμία. Μια ισχυρή αντιπολίτευση, αντίβαρο στις συνθήκες ηγεμονίας, θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Με την απλή αναλογική να «καίγεται» στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που αποτελούσε και την κύρια επιδίωξη της Ν.Δ.

Τι προβλέπεται

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Από το 25+%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Τα σενάρια

Εάν στις πρώτες κάλπες ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τη δύναμη των κομμάτων όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία (40,8%) θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%) θα είχε 60 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ (11,46%) 35, το ΚΚΕ 97,23%) 21 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Το ποσοστό αυτό των εδρών υπολογίζεται με τα κόμματα εκτός Βουλής στο 16%.

Τι θα γίνει εάν…

  • Ένα δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την είσοδο ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή. Τότε η Ν.Δ. φλερτάρει με την εκλογή 167 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 58, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 13 και το έκτο κόμμα με 8.
  • Σε μια επτακομματική Βουλή, οι έδρες της Ν.Δ. θα έφταναν τις 163, του ΣΥΡΙΖΑ 56, του ΠΑΣΟΚ 32, του ΚΚΕ 20 και της Ελληνικής Λύσης 13. Τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

180 βουλευτές αναζητά η Ν.Δ.

Διακαής πόθος για τον νικητή των εκλογών είναι να αποκτήσει στις δεύτερες κάλπες όλη τη δύναμη προκειμένου να δρομολογήσει μόνη της σαρωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα.

Αυτό που θα ήθελε  η Ν.Δ., διαθέτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών, να καταστήσει τη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου «προτείνουσα» και να ορίσει έτσι από μόνη της, χωρίς τα άλλα κόμματα, ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν από τη μεθεπόμενη (αναθεωρητική, στην περίπτωση αυτή) Βουλή και μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Όλα αυτά ενώ από το μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν τη γραμμή προς τα «γαλάζια» στελέχη να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς φοβούνται ότι η επίδειξη αλαζονείας λίγο πριν από τη δεύτερη κάλπη  μπορεί να τρομάξει μερίδα ψηφοφόρων που την Κυριακή ψήφισαν Ν.Δ. Το άλλο που φοβούνται είναι η χαλαρή ψήφος, την ώρα που κάποιοι στη Ν.Δ. κάνουν και τη σκέψη για ενδεχόμενες διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ που στην κάλπη της 21ης Μαΐου είδε αύξηση των ποσοστών του, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα και σε μικρά κόμματα που έμειναν τώρα εκτός Βουλής, αλλά εξακολουθούν να φλερτάρουν με την είσοδό τους στις επόμενες εκλογές, κάτι που θα προκαλούσε μείωση εδρών στο πρώτο κόμμα.

Όσο για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, η επιθυμία του μεγάρου Μαξίμου είναι να επισπευστούν από την αρχική επικρατέστερη ημερομηνία που ήταν η 2α Ιουλίου και να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει και προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29-30 Ιουνίου και λένε ότι θα ήθελαν να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας.

Ούτως ή άλλως η 25η Ιουνίου είναι πλέον η ημερομηνία προς την οποία οδεύουμε για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αφού ο χρόνος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών άρχισε ήδη να μικραίνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τηλεφωνικά την πρώτη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία την είχε παραλάβει στις 12.30 μ.μ. από το Προεδρικό Μέγαρο και την κράτησε (αντί για τις τρεις μέρες που είχε περιθώριο) μέχρι το απόγευμα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, δεν παρέλαβαν καν την διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia