FOLLOW US: facebook twitter

Τριπλή παρέμβαση 7,3 εκατ. ευρώ στους πλημμυρόπληκτους δήμους

Ημερομηνία: 09-03-2022 | Συντάκτης:

-Τρία έργα υπέβαλε στο ΠΔΕ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να αποκατασταθούν οι ζημιές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Mε τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκατ. ευρώ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων της περσινής χρονιάς στην Ηλεία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή ένταξής τους στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 801).

Πρόκειται για την αποκατάσταση βλαβών από θεομηνίες του 2021 στο επαρχιακό οδικό δίκτυο εντός των ορίων του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση βλαβών στο επαρχιακό δίκτυο των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, και για την αποκατάσταση ζημιών υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, τον καθαρισμός κοίτη και την άρση προσχώσεων και λοιπών φερτών από τη θεομηνία του περασμένου χειμώνα σε υδατορέματα του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ύψους 900.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Ηλείας έχει εντοπίσει τα σημαντικότερα προβλήματα στο τμήμα Ανεμοχώρι-Κρέστενα της Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας και στον επαρχιακό δρόμο Κρέστενα-Ανδρίτσαινα, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο Μεγαλόπολη-Ανδρίτσαινα-Επικούριος Απόλλωνας, έως τα όρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προβλέπονται παρεμβάσεις στην επαρχιακή οδό Αγία Κυριακή-Κρυόβρυση, στον δήμο Ήλιδας αφορούν τα οδικά τμήματα Σιμόπουλο-Άγναντα-Ανθώνα και Αγία Τριάδα-Πρόδρομος-Σιμόπουλο, ενώ στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου θα γίνουν στο τμήμα Μοσχονέρι-Βάλακα-Αγραπιδοχώρι και Λάττα.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση ζημιών στο οδόστρωμα, άρση καταπτώσεων και απομάκρυνση βράχων, καθώς και αποκατάσταση της σήμανσης.

Το τρίτο έργο προβλέπει παρεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όπως ο καθαρισμός της κοίτης για την άρση τοπικών ανωμαλιών ή και πλήρωσης της κοίτης με φερτά υλικά που προκάλεσε η χειμωνιάτικη πλημμύρα. Επίσης θα αποκατασταθούν τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα και θα ενισχυθούν με κατάλληλες εργασίες ώστε να διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι επεμβάσεις θα γίνουν στα πιο ευαίσθητα τμήματα των υδατορεμάτων και κυρίως εκεί που εκδηλώθηκαν οι αστοχίες των αντιπλημμυρικών εργων και προκλήθηκαν πλημμύρες στις αγροτικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Η πρόταση για την ένταξη των τριών έργων θα διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μαζί με τα τεχνικά δελτία των έργων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η Περιφερειακή Αρχή προχωρά με όσο το δυνατόν ταχύτερο ρυθμό την ένταξη των αναγκαίων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε τον επόμενο χειμώνα να είναι θωρακισμένες οι πλημμυρόπληκτες περιοχές.

«Μετά τη δρομολόγηση των παρεμβάσεων που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές και τη ζώνη του Αλφειού, οι οποίες είναι ύψους 14 εκατ. ευρώ, προχωρούμε άμεσα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα την περασμένη χρονιά. Διαθέτουμε 6,4 εκατ. ευρώ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των πλημμυρόπληκτων δήμων και άλλες 900.000 ευρώ για τα υδατορέματα στον Κάμπο. Υλοποιούμε την υπόσχεσή μας προς τους πολίτες της Ηλείας ότι θα πράξουμε ό,τι είναι εφικτό για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησαν τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό μας το 2021», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος