FOLLOW US: facebook twitter

«Στοπ» στο Αιολικό Πάρκο στην ορεινή Ολυμπία

Ημερομηνία: 09-03-2022 | Συντάκτης:

-Αρνητική γνωμοδότηση από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Φρένο» στην κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σκιαδοβούνι Αρχαίας Ολυμπίας έβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή και τη λειτουργία Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 38MW με 19 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2MWη καθεμία, καθώς και διάνοιξη νέας εσωτερικής και εξωτερικής οδοποιίας, αλλά με την υπό Εξέταση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μειώθηκαν στις εννέα οι ανεμογεννήτριες αλλά με 4,2MW η καθεμία.

Τόνισε, ωστόσο, πως η περιοχή μελέτης δεν σχετίζεται με εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και είναι εντός δικτύου ΝΑTURA 2000, ενώ ο κοντινότερος οικισμός Σκιαδά βρίσκεται σε απόσταση 1,6 χλμ από το έργο. Για το έργο έχουν γνωμοδοτήσει ως τώρα αρνητικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο δήμος Ερυμάνθου, καθώς είναι στα όριά του μέρος της έκτασης, για αυτό και αποφασίστηκε τη δεδομένη στιγμή η αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή της Περιφέρειας.

«Θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν και να διευθετηθούν από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩΣΧ Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης τα ζητήματα που τίθενται στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις επί του έργου, αλλά και στην ηλεκτρονική διαβούλευση, αφού πιθανόν προκύψουν νέες τροποποιήσεις επί της υπό εξέταση ΜΠΕ», ανέφερε ο κ. Δημητρογιάννης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος