FOLLOW US: facebook twitter

Τριμερής σύμβαση με «εργαλείο» το Εδαφολογικό

Ημερομηνία: 24-02-2024 | Συντάκτης:

-Συμπράττουν η Περιφέρεια, ο δήμος Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Τριμερή προγραμματική σύμβαση για την παρακολούθηση της ποιότητας και πολιτικές διαχείρισης των εδαφών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με «εργαλείο» το Εδαφολογικό Εργαστήριο στην Αμαλιάδα, θα υπογράψουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, από τα οποία η περιφέρεια θα βάλει τις 270.000 ευρώ και ο δήμος Ήλιδας τις 30.000 ευρώ, με τριετή διάρκεια.

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης του έργου είναι ο περιφερειακός και αναπτυξιακός σχεδιασμός εφαρμογής πολιτικών για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, που θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργούμενων εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την ασφάλεια των καταναλωτών και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Η πρόταση για τη σύμπραξη των συμβαλλόμενων μελών και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβαση, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, στην οποία επισήμανε ότι το εδαφολογικό εργαστήριο όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του πρωτογενούς τομέαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών.

Το εδαφολογικό εργαστήριο της Περιφέρειας αποτελεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (CompetencyCenter) για το έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις σχετικές με την παρακολούθηση της ποιότητας και της υγείας των εδαφών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξη των παραγωγών και των παραγόμενων προϊόντων που απευθύνονται στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά.

«Κοινό στόχο αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διατήρηση της ποιότητας των καλλιεργούμενων εδαφών στη Δυτική Ελλάδα. Ο στόχος αυτός μπορεί μοναδικά να επιτευχθεί με τη λειτουργία του σύγχρονου εδαφολογικού εργαστηρίου, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την ευτυχή συγκυρία να διαθέτει», τόνισε ο κ. Φίλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία αποτελεσμάτων αναλύσεων εδαφικών δειγμάτων, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί θεματικοί χάρτες και θα γίνουν προτάσεις διαχείρισης των εδαφών, καθώς και παρουσίαση του αποτελεσμάτων στις περιοχές ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot