FOLLOW US: facebook twitter

Τρικλοποδιές στην «Ολυμπιακή Γη»

Ημερομηνία: 25-10-2022 | Συντάκτης:

-Η μελέτη των δύο προορισμών στη Δυτική Ελλάδα από το ΙΝΣΕΤΕ και οι ενστάσεις του Φαρμάκη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τους τρόπους με τους οποίους θα ανέβει στο «άρμα» της τουριστικής ανάκαμψης της Ελλάδας αναζητά η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα, καθώς το μερίδιο της περιοχής στο πανελλαδικό ΑΕΠ σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις, παραμένει πολύ χαμηλό, περίπου στο 1-2%.

Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συνέταξε μια μελέτη προς διαβούλευση για όλες τις Περιφέρειες, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία παρουσιάζει δύο προορισμούς, τη Δυτική Ελλάδα και ξεχωριστά την Αρχαία Ολυμπία.

Ο γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, αιτιολόγησε τη συγκεκριμένη επιλογή, κάνοντας λόγο για καινοτομία που επαναπροσδιορίζει την έννοια του προορισμού.

«Η καινοτομία της μελέτης έχει μεταφέρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από μια παραδοσιακή οπτική που ήταν να δούμε τι θα κάνουμε με το προϊόν “Ήλιος και θάλασσα στη χώρα” ή τι θα κάνουμε με τον πολιτιστικό ή τον γαστρονομικό τουρισμό κλπ. Ο κόσμος του τουρισμού δεν λειτουργεί, για αυτό είναι σωστό αυτό που κάνει η Περιφέρεια με το brand (…) Η βασική καινοτομία είναι ότι δεν αγνοεί τα προϊόντα και τις αγορές αλλά θέτει στο επίκεντρο τον προορισμό όχι απαραίτητα ως μια γεωγραφική ενότητα. Η έννοια Ολυμπία δεν είναι ο δήμος προφανώς. Ο προορισμός είναι ένα σύνολο πόρων από τα οποία  οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν εμπειρίες, είναι ένα σύμπλεγμα εμπειριών. Είναι απίστευτη τύχη που η περιοχή έχει ένα διεθνές brand name.

Ν. Φαρμάκης: «Καίρια η αύξηση του μεριδίου μας στο πανελλαδικό ΑΕΠ τουρισμού»

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη μελέτη, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει έναν πλούτο πληροφοριών αλλά δεν συμβαδίζει με τη στρατηγική της Περιφέρειας, η οποία προβάλλεται και επισήμως ως «Ολυμπιακή Γη» (Olympian land)

«Η μελέτη βλέπει δύο προορισμούς στη Δυτική Ελλάδα και αυτό με ξενίζει: την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αρχαία Ολυμπία. Οφείλω όμως να πω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως η στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει εμείς ως περιφερειακή αρχή από την πρώτη μέρα, να συστηνόμαστε προς τα έξω με το brand name “Olympian land”, είναι σωστή επιλογή. Δεν αμφισβητώ τον πλούτο της μελέτης, αλλά η αποκωδικοποίηση έχει να κάνει με τα επόμενα βήματά μας. Δεν μπορεί να βάζουμε τρικλοποδιές, αν αυτό υιοθετηθεί. Δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Το θέμα τουρισμός για τη Δυτική Ελλάδα πονάει πολύ, γιατί είμαστε περιοχή γεμάτη ομορφιές, αλλά τη στιγμή που όλη η χώρα παίζει στο 13%-14% εμείς είμαστε στο 2%, αγκομαχούμε. Κάτι λοιπόν γίνεται πολύ στραβά και δεν φταίει για όλα το κράτος, φταίμε πολλοί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να καταφέρουμε έστω να διπλασιάσουμε τη συνεισφορά μας στο πανελλαδικό ΑΕΠ του τουρισμού», εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως η ευρωπαϊκή στρατηγική δεν βοηθά στον αυτοτελή τουριστικό σχεδιασμό, αφού δεν υπάρχει τομεακό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

«Στο θέμα της στρατηγικής οι Βρυξέλλες λένε από το co working στο co ipplementation.  Θα έπρεπε λοιπόν να έχουμε έναν τομεακό για τον τουρισμό, έναν “κουβά” με πόρους για να μπορείς να κάνεις τον σχεδιασμό σου με συγκεκριμένα “βαπτισμένα” λεφτά. Η Ευρώπη όμως επιμένει πως στον τουρισμό, σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα επιβάλει ένα πολύ κερματισμένο τοπίο. Άρα ο τουρισμός συνεχίζει να είναι ένα πολυδαίδαλο σύστημα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot