FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η σύσταση του δικτύου προστασίας του Αλφειού

Ημερομηνία: 25-10-2022 | Συντάκτης:

-Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ενέκρινε τη συμμετοχή με επισημάνσεις

-Στις 7.500 ευρώ το συνολικό εταιρικό κεφάλαιο του εγχειρήματος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Προχωρά βήμα βήμα η συγκρότηση του δικτύου προστασίας του Αλφειού, στο οποίο θα συμμετέχουν δήμοι της Ηλείας και της Αρκαδίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ποταμός και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και στρατηγικών, χωρίς την επιδίωξη κέρδους.

Στο εγχείρημα θα συμμετέχουν οι δήμοι Πύργου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας από την Ηλεία και Γορτυνίας και Μεγαλόπολης από την Αρκαδία, από τους οποίους διαπερνά ο ποταμός με τους παραπόταμούς του.

Οι πόροι του Δικτύου προέρχονται κατά βάση από τον σχηματισμό του εταιρικού κεφαλαίου, το οποίο προέρχεται από την εισφορά των εταίρων και ανέρχεται σε 7.500€, ήτοι 1.500€ ανά εταίρο/Δήμο την ετήσια εισφορά των μελών-εταίρων.

Ο τίτλος είναι «Δίκτυο Δήμων Ποταμού Αλφειού-Το Ποτάμι μας Ενώνει» (MUNICIPAL NETWORK ALPHIOS POTAMOS –THE RIVER THAT UNITES US) και θα έχει τη μορφή Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η συμμετοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων συζητήθηκε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις επί των όσων περιλαμβάνει το καταστατικό του Δικτύου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος έκανε τις εξής παρατηρήσεις: «στην σελ. 4 παρ. 1β… προστασία πανίδας και χλωρίδας του ποταμού Αλφειού και παραποτάμων του …. προσοχή μην υπάρχει εμπλοκή με Natura 2000 ή άλλη σύμβαση που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και στη σελ. 9 δεν αναφέρει πόσα είναι τα μέλη της γενικής συνέλευσης, αυτά πρέπει να προσδιοριστούν πόσος ο αριθμός των μελών και ποια είναι η αναλογία του κάθε Δήμου αναλογική εκπροσώπηση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι συμφωνεί με τα όσα είπε ο κ. Δημητρουλόπουλος, αλλά πρόσθεσε να μην επεκταθούμε και σε άλλο προστατευτικό πλαίσιο. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να προστεθούν τα εξής:

«στο άρθρο 5 Σκοπός παρ. ΙΙγ… η ενεργειακή χρήση των υδάτων….. θα προσθέσουμε και σε συμφωνία πάντα με τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός … – προτείνεται να προστεθεί παρ. ΙΙΙ η οποία θα έχει τίτλο: για την προστασία του ποταμού Αλφειού με υποπαραγράφους : α) Παρεμβάσεις στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού, για την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και στις δύο όχθες του ποταμού, προκειμένου να έχει σταθερή πορεία. β) Εκπόνηση μελετών για διαχείριση των αδρανών υλικών και αποσυμφόρηση της κοίτης του από την συσσώρευση υλικών, απορριμμάτων κλπ. γ) Λήψη μέτρων, εκπόνηση μελετών για την απορρύπανση του ποταμού από τα συσσωρευμένα στερεά απόβλητα, την απαλλαγή του από τα υγρά απόβλητα που οδηγούν όλες οι παραποτάμιες κοινότητες. δ) Την ανάδειξη του ποταμού με την διεκδίκηση δικτύου οδικών αξόνων, σε όλο το μήκος, σχεδιασμός ανάπτυξης εναλλακτικών δραστηριοτήτων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αθλητικών χώρων, σχεδιασμός θέσεων αλιείας κ.α. – στο άρθρο 12 που αναφέρεται στη Γενική Συνέλευση πρέπει να ορισθεί αριθμός των μελών της. Προτείνεται: Η Γενική Συνέλευση να απαρτίζεται από 7 μέλη, 2 από κάθε Δήμο (Δήμαρχο και έναν Δημοτικό Σύμβουλο) και 5 Προέδρους των παραποτάμιων Κοινοτήτων».

Εντέλει το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο Δίκτυο μαζί με τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος