«Τριγμοί» στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Πύργου!
-«Off» με αναρρωτική οι δύο γιατροί, με «μπαλώματα» οι αιμοληψίες
-Εθελοντής αιμοδότης μετέβη για να δώσει αίμα και έφυγε άπρακτος!
-«Γιατί δεν μετακινήθηκε γιατρός από τη μονάδα της Αμαλιάδας;» σχολίασε ιατρική πηγή στην «Πρωινή»
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Αμφίβολη είναι πλέον η ομαλή λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, καθώς εδώ και μερικές ημέρες οι δύο γιατροί έχουν ασθενήσει και είναι εκτός δράσης με ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια, ενώ η μία εξ αυτών αποχωρεί με συνταξιοδότηση στο τέλος του έτους.
Η ταυτόχρονη απουσία τους, καθώς αμφότερες έχουν επιβαρυνθεί τόσο με τις εσωτερικές όσο και με τις εξωτερικές αιμοδοσίες κάθε Κυριακή, επηρέασε χθες τη λειτουργία του Σταθμού, καθώς ένας εθελοντής αιμοδότης προσήλθε το πρωί για να δώσει αίμα αλλά έφυγε… άπρακτος!
«Είσαι εθελοντής αιμοδότης. Ακούς συνέχεια ότι υπάρχει ανάγκη για αίμα. Έρχεσαι λοιπόν πρωί πρωί να προσφέρεις αυτό το λίγο που μπορείς. Αυτό που όπως συχνά μας λένε, μπορεί να σώσει μια ζωή. Πηγαίνεις στην αιμοδοσία του Γ.Ν. Πύργου και σου λέει ευγενέστατη η νοσηλεύτρια που είναι βάρδια, ότι η γιατρός απουσιάζει λόγω ασθένειας και καλά κάνει η γυναίκα και δεν υπάρχει άλλος αντικαταστάτης να πάρει την πίεση και να μετρήσει τον αιματοκρίτη. Άρα, δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Και ρωτώ εγώ ο αδαής, ολόκληρο νοσοκομείο, δεν υπάρχει ένας, μία γιατρός να αντικαταστήσει την μια και μοναδική γιατρό της αιμοδοσίας; Είναι τόσο δύσκολο να πάρει μια πίεση και έναν αιματοκρίτη ένας άλλος γιατρός από άλλο τμήμα; Τόση γραφειοκρατία πια; Και όπως λέει και το σλόγκαν….σήμερα μπορεί να χάθηκε μια ζωή. Κάτι δεν δουλεύει καλά σε αυτόν τον τόπο. Κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, κάποιος είναι ο αδύναμος κρίκος…. Λυπάμαι πολύ, περάστε έξω να μείνουν αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Νομίζω ότι δεν αξίζουμε ως πολίτες τέτοιες καταστάσεις. Εδώ να τονίσω ότι η αιμοδοσία του Γ.Ν.Πύργου είναι από τις καλύτερες που έχω δώσει αίμα. Όταν υπάρχει γιατρός. Καλημέρα σας ή μάλλον Καληνύχτα σας…..σε αυτόν τον τόπο θα αργήσει να ξημερώσει όπως φαίνεται…» έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η γνωστοποίηση του συμβάντος οδήγησε σε εσωτερική μετακίνηση γιατρού από άλλη κλινική και τελικά έγιναν τέσσερις αιμοληψίες χθες στον Σταθμό.
«Χρειάζεται ενίσχυση και τολμηρές αποφάσεις μετακινήσεων»
Όπως γίνεται όμως αντιληπτό, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «μπαλώματα», αφού σύντομα θα μείνει μόλις μία (1) γιατρός στον Σταθμό Αιμοδοσίας και αναπόφευκτα θα τεθούν σε κίνδυνο οι εξωτερικές αιμοληψίες, που βοηθούν σημαντικά, αλλά και οι εσωτερικές.
Όπως τόνισε έγκυρη πηγή στην «Πρωινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας, θα πρέπει να μετακινηθεί γιατρός από την Αιμοδοσία της Αμαλιάδας στον Πύργο για αυτές τις ημέρες και γενικώς να εξεταστεί σοβαρά η συνένωση των δύο μονάδων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς.
«Έχουν την αιμοδοσία του Πύργου ως την τελευταία τρύπα της φλογέρας. Δεν αποτελεί προτεραιότητα για κανέναν παρότι σώζει ζωές. Δεν την ενισχύουν με επιπλέον γιατρούς, με αποτέλεσμα και οι δύο γιατροί να είναι άρρωστες, αφού σηκώνουν τεράστιο βάρος κάθε μέρα για να υπάρχει επάρκεια αίματος. Η μονάδα στην Αμαλιάδα δεν έχει τον ίδιο φόρτο εργασίας. Όλα τα παιδιά με θαλασσαιμία εξυπηρετούνται στον Πύργο. Εφόσον υπάρχει αυτή η κατάσταση, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εξετάζεται σοβαρά η συγχώνευση των δύο μονάδων; Γιατί δεν μετακινείται γιατρός από την Αμαλιάδα στον Πύργο για αυτές τις μέρες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τους εθελοντές αιμοδότες. Είναι πραγματικά κρίμα να προσέρχεται εθελοντής αιμοδότης και να μην μπορεί να δώσει αίμα επειδή δεν υπάρχει γιατρός. Με… ωριαίες μετακινήσεις γιατρών δεν λύνεται το πρόβλημα. Σύντομα θα μείνε μόνο μία γιατρός, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσει αν δεν έρθουν κι άλλοι», τονίστηκε στην «Πρωινή». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η επί έντεκα χρόνια Συντονίστρια και Διευθύντρια του Σταθμού, Κωνσταντίνα Πανέτα έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να διαβιβαστεί προς την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας το αίτημα αύξησης των οργανικών θέσεων σε 4 ή 5, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργεί ομαλά και να αυξήσει τις εξωτερικές αιμοληψίες στις πόλεις και τα χωριά της