FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Πανέλληνας και πολίτης του κόσμου

Ημερομηνία: 05-09-2021 | Συντάκτης:

Ο πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης είχε εξίσου έντονη και την κινηματική διάσταση. Πορείες ειρήνης σε όλο τον κόσμο γίνονταν με τους ήχους της μουσικής του. Ακόμα και στο Αφγανιστάν το 2001, όταν έπεσαν οι Ταλιμπάν, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας μπήκαν στην Καμπούλ υπό τους ήχους του πασίγνωστου τραγουδιού «του Αντώνη».

Επισκεπτόμενος την Κίνα  το 1985, για το πρώτο συνέδριο ειρήνης της μεταμαοϊκής εποχής,  στο ξενοδοχείο παιζόταν μουσική του Μίκη και όταν ρώτησα τον ρεσεψιονίστ, τίνος είναι η μουσική αυτή, είχα λάβει την απάντηση «Theodorakis».  Μπορεί να μην ήξεραν το όνομα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ήξεραν όμως τον Μίκη, θα πρόσθετα και την Μελίνα, δύο από τα ισχυρότερα ονόματα που είχαμε και στον αγώνα εναντίον της χούντας, τα καλύτερα διαβατήρια για τον πολιτισμό της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Ο Μίκης είχε βρεθεί σε κορυφαίες θέσεις και του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης. Τιμητικός πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης μετά το 1974, τιμημένος με βραβείο Λένιν για την ειρήνη και πολλά ακόμα βραβεία.

Για την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που είχε απαγορεύσει η τότε μισαλλόδοξη κυβέρνηση της Δεξιάς, ο Μίκης είχε γράψει και ύμνο και  σκόπευε να συμπορευτεί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά συνελήφθη με πολλούς καλλιτέχνες στους Αμπελόκηπους, για να μην φτάσουν στον Μαραθώνα. Μαζί του τότε ήταν ο Μίνως Αργυράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Αλίκη Γεωργούλη και η Ασπασία Παπαθανασίου.

Πασίγνωστη η συμβολή του σε όλες τις μαραθώνιες πορείες, όπως και σε πορείες ειρήνης στην Κύπρο κατά των βρετανικών βάσεων. Ίδρυσε και ηγήθηκε του κινήματος των Λαμπράκηδων, που ήταν ένα μεγάλο νεολαιίστικό κίνημα για την δημοκρατία, την ειρήνη και τον πολιτισμό.

Θυμίζω ότι ο Μίκης υπήρξε σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού, έχοντας συνθέσει και τον ύμνο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που είναι ο ύμνος και του υπό ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Αρκετές φορές,  ο πολιτικός Μίκης μας πίκρανε, αλλά ποτέ δεν έφυγε από την καρδιά μας και δεν έπαψε να αποτελεί πηγή έμπνευσης.  Δεν βρίσκω άλλα λόγια να πω για τον Μίκη της ειρήνης και του κόσμου.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος