Τρία χρόνια μετά τα λαμπρά εγκαίνια το Μουσείο Μπελογιάννη περνά στην αφάνεια…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”20108″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αναμένεται ακόμα η αξιοποίηση του ισογείου καθώς και η υποστήριξη της λειτουργίας της έκθεσης
Τον επόμενο μήνα, στις 27 Μαρτίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης των προσωπικών και ιστορικών κειμηλίων του μεγάλου αγωνιστή της δημοκρατίας Νίκου Μπελογιάννη, στο ιστορικό κτίριο της οικίας Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που πραγματοποιήθηκαν μάλιστα με την δέουσα επισημότητα από τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση και τον τότε δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Το άνοιγμα Έκθεσης Ν. Μπελογιάννη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην Ηλεία και ως τέτοια θα πρέπει να διαφυλαχθεί και η λειτουργία του στο παρόν και το μέλλον.
Ωστόσο μέσα στην τριετία που μεσολάβησε, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να στηθεί αυτή η έκθεση από η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του αγωνιστή, Νίκο Ν. Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με την συγκέντρωση και την έρευνα, την συλλογή, οργάνωση , συντήρηση και τοποθέτηση του τεράστιου όγκου του αρχειακού υλικού και των τεκμηρίων που φιλοξενεί, το ενδιαφέρον στην συνέχεια να υποστηριχθεί, δεν φαίνεται να ήταν αντίστοιχο. Η επισκεψιμότητα ήταν μικρή, μεγάλα διαστήματα παρέμεινε κλειστό και σύμφωνα με πληροφορίες η μοναδική υπάλληλος που είχε προσληφθεί για την ξενάγηση έφυγε γιατί είχε λήξει η σύμβασή της. Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει η αξιοποίηση του ισογείου του ιστορικού κτιρίου Μπελογιάννη, αν και στο σχετικό σύμφωνο συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του δήμου Ήλιδας και του υιού Μπελογιάννη αναφερόταν ότι προβλεπόταν η οργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Που περιλαμβάνει τον α’ όροφο και το ισόγειο της οικίας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.10.2017». Στο ίδιο σύμφωνο περιγράφονται οι αναγκαίες εργασίες, τις οποίες αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Δήμος Ήλιδας. Έτσι, η αξιοποίηση του ισογείου του κτιρίου που προοριζόταν για εκδηλώσεις, προβολές, διαλέξεις, έρευνα και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού σχετικά με τη δράση του Ν. Μπελογιάννη και της ταραγμένης εποχής της κατοχής, δεν υλοποιήθηκε και οι δεσμεύσεις αυτές εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεν τηρήθηκαν. Ο πρώην δήμαρχος Χ. Χριστοδουλόπουλος είχε δρομολογήσει μια μελέτη για την αξιοποίηση του ισογείου, είχε κάνει και κάποιες συναντήσεις με εκπροσώπους της Βουλής, ζήτησε μάλιστα και δύο φορές παράταση για να υλοποιηθεί το έργο, η τελευταία παράταση έληγε τον Σεπτέμβριο του 2019 που είχε ήδη αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, αλλά και πάλι το θέμα δεν προχώρησε. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο η Ν.Ε Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει και μια σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό αναφέροντας σχετικά τα εξής:
«Μετά από δυο χρόνια κωλυσιεργίας και μη υλοποίησης της συμφωνίας από την προηγούμενη δημοτική αρχή, βλέπουμε τη νέα δημοτική αρχή να επιχειρεί σήμερα να αλλάξει τη χρήση του ισογείου, μετατρέποντας σε γραφεία άγνωστης χρήσης, έναν χώρο που προοριζόταν Καλούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Ήλιδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του συμφώνου με τη Βουλή των Ελλήνων και τον Ν. Μπελογιάννη. Να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του ισογείου ως χώρου εκδηλώσεων με συναφές περιεχόμενο, συμπληρωματικά με την έκθεση, μια προσπάθεια στην οποία η Βουλή των Ελλήνων έχει δεσμευτεί να είναι αρωγός.»
Τα ηνία πλέον της διαχείρισης της υπόθεσης της Μόνιμης Έκθεσης Νίκου Μπελογιάννη, αναλαμβάνει πλέον η νέα δημοτική αρχή που καλείται να υλοποιήσει το σύμφωνο συνεργασίας του δήμου με την Βουλή και τον Νικόλαο Μπελογιάννη και επίσης να στηρίξει με κάθε τρόπο την λειτουργία του, έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμη από Συλλόγους, σχολεία κλπ τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια και πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε στην Αμαλιάδα ο Νίκος Μπελογιάννης. Άλλωστε ο γιος του, στον οποίο ανήκε και η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό επί περίπου δύο δεκαετίες![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]