FOLLOW US: facebook twitter

Προάγγελος δυσάρεστων εξελίξεων για την Πατρών-Πύργου – Το ΣτΕ δικαίωσε την GDInfrastutture στην προσφυγή για το Άκτιο-Αμβρακία

Ημερομηνία: 06-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων για την Πατρών-Πύργου ισοδυναμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την προδικαστική προσφυγή της ιταλικής GD Infrastruttureκατά της απόφασης του υπουργείου Υποδομών να ακυρώσει τον διαγωνισμό-σκούπα για τον οδικό άξονα Ακτιο – Αμβρακία. Έτσι, η εταιρεία κατάφερε να αναστείλει προσωρινά τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών για επαναπροκήρυξη του έργου με νέο διαγωνισμό εντός τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία, η οποία είναι ανάδοχος σε δύο εργολαβίες της Πατρών-Πύργου, είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο τμήμα αναστολών του ΣτΕ εναντίον της απόφασης που είχε αναδείξει ως προσωρινό μειοδότη στο Άκτιο-Αμβρακία την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, έργο ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η αίτηση έγινε δεκτή με συνέπεια να «παγώσει» το έργο. Όπως αναφέρει η kathimerini.gr, το υπουργείο Υποδομών είχε ζητήσει την παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών έως το τέλος του 2019, όμως στις 9 Ιανουαρίου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ματαιώνει τη διαδικασία και επαναπροκηρύσσει διαγωνισμό από την αρχή, απόφαση που οδήγησε την ιταλική εταιρεία στην κατάθεση προδικαστικής προσφυγής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποκλείεται να αποτελέσει «οδηγό» για την Πατρών-Πύργου, δεδομένου ότι εδώ υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με αναδόχους και η διαδικασία ακύρωσης διαγωνισμού θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στη δικαιοσύνη, είτε τελικά το έργο ανατεθεί στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού είτε επαναπροκηρυχθεί ως ενιαίο δημόσιο έργο. Μάλιστα, με βάση την εξέλιξη στο Άκτιο-Αμβρακία, ουσιαστικά «καίγεται» και η δεύτερη εναλλακτική του υπουργείου, εφόσον τελικά δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επανένταξη του δρόμου στη σύμβαση παραχώρησης.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Πρωινή», ο Γενικός Διευθυντής της GDInfrastutture, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, έχει προγραμματίσει συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, για να εκφράσει τις ενστάσεις του σχετικά με την απόφαση του υπουργού Υποδομών, κ.Καραμανλή, να επανεντάξει την Πατρών-Πύργου σε σύμβαση παραχώρησης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση ακύρωσης του ισχύοντος διαγωνισμού θα προσφύγει σε όλα τα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα.

Ο κ. Εμφιετζόγλου αναμένεται να θέσει ζήτημα παραβίασης του ανταγωνισμού λόγω του προτεινόμενου μοντέλου χρηματοδότησης του έργου και να επισημάνει πως δεν γίνεται να ακυρωθούν συμβάσεις υπογεγραμμένες και εγκεκριμένες από το Κοινοβούλιο δίχως να υφίσταται επαρκής αιτιολόγηση.

Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι ο υπουργός Υποδομών έχει αποφασίσει να προβεί σε μια «υψηλού ρίσκου ενέργεια», αφού η ακύρωση διαγωνισμού που ήδη «τρέχει» είναι νομικά περίπλοκη. Μάλιστα, τόνισαν ότι αν οι δικαστικές διενέξεις επέφεραν το «πάγωμα» ενός έργου που δεν έχει οριστικό ανάδοχο, όπως το Άκτιο-Αμβρακία, τότε θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή στην Πατρών-Πύργου, όπου ήδη υπάρχουν ανάδοχοι και συμβάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για το έργο, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, δεν εκτελείται καμία εργασία στο 40% του δρόμου, ενώ δεν υφίσταται κανένα χρονοδιάγραμμα δεσμευτικό, μέχρι να απαντήσει η Κομισιόν αν εγκρίνει τη συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για την επανένταξη στη σύμβαση παραχώρησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος