FOLLOW US: facebook twitter

Τρία προϊόντα στυλοβάτες της Ηλειακής αγροτικής οικονομίας εκτός ενισχύσεων!

Ημερομηνία: 09-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Βιομ. τοματα, σταφίδα, πορτοκάλια υποψήφια προς αποχώρηση από τη λίστα συνδεδεμένων ενισχύσεων της ΚΑΠ από την επόμενη χρονιά

  • Για τελειωτικό χτύπημα στον Ηλείο αγρότη κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χρ. Βαλιανάτος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους παραγωγούς της Ηλείας, ρεπορτάζ του agronewsκαι της εφημερίδας agrenda, στο οποίο αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, υποψήφια προς αφαίρεση είναι 8 προϊόντα με την αιτιολογία ότι η ανάγκη επιδότησής του δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς και ανάμεσα σε αυτά είναι τρία βασικά προϊόντα- στυλοβάτες του αγροτικού εισοδήματος του νομού. Η κορινθιακή σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα και τα πορτοκάλια χυµοποίησης!

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, σχολιάζοντας το θέμα αυτό, αναφέρει στην Πρωινή οργισμένος οτι εάν αυτό τελικά συμβεί, σημαίνει θάνατος για τον Ηλείο αγρότη! “ Τα προϊόντα που έχουν απομείνει στην Ηλεία, είναι το ελαιόλαδο, η σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα και τα εσπεριδοειδή. Αν λοιπόν με την νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, από το 2023 κόψουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε τρία από αυτά, οι αγρότες του νομού θα δεχθούν το τελειωτικό χτύπημα! Ήδη μας βγάζουν ως τώρα την ψυχή για να πάρουμε τις επιδοτήσεις που μπορεί να μην σώζουν τον αγρότη ωστόσο είναι μια σημαντική βοήθεια, η μόνη που έχει απομείνει και τώρα επεξεργάζονται νέα σχέδια για την κατάργηση αυτών των επιδοτήσεων. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά, εμείς δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, θα ξεκινήσουμε από τώρα που είναι ακόμα νωρίς τις διαμαρτυρίες και τα διαβήματα στο υπουργείο”.

Να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρεται “Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις περισσότερες συνδεδεμένες µε βάση το γεγονός ότι η ακαθάριστη αξία παραγωγής σε σχέση µε τις εμφανείς δαπάνες βγάζουν αποτέλεσμα αρνητικό. Σε αυτόν τον δείκτη βασίζεται και το ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται. Αυτό δεν ισχύει για τα παραπάνω οχτώ προϊόντα για τα οποία οι αρχές λένε ότι μειώνονται συνεχώς τα στρέµµατά τους ή πλήττονται από εισαγωγές, και για αυτούς του λόγους χρειάζονται συνδεδεμένη, γεγονός που η Κομισιόν απορρίπτει ως επαρκή αιτιολόγηση για την ενίσχυση.

Στις προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη αναφέρεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια αλλά με κριτήρια ποιότητας, για παράδειγμα σε προϊόντα βιολογικά ή ΠΟΠ/ΠΓΕ ή ακόμα και σε καλλιεργητές που παράγουν µε «πράσινες» πρακτικές, όπως για παράδειγμα η στάγδην άρδευση. Παράλληλα, όπως λέει οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τα κράτη µέλη σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο οι παρεµβάσεις στο πλαίσιο της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης συνάδουν µε την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) κρίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τα προϊόντα που είναι υποψήφια προς αφαίρεση (συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ) τελικά να αναθεωρηθούν στους όρους με τους οποίους δίνονται και να μπουν κριτήρια ποιότητας.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot