FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις αναγκαίες αποφάσεις για την επιβίωση της Ηλείας: Άρθρο-παρέμβαση της «Πρωινής» μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107040″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Άμεση ευνοϊκή ρύθμιση των «πυροδανείων»
-Ματαίωση της εγκατάστασης hotspot στο Επιτάλιο
-Επίσπευση των αποφάσεων για την Πατρών-Πύργου

 

Η Ηλεία δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή που απλώς έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα στήριξης για να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού. Κουβαλάει βάρη δεκατριών ετών, που ξεκινούν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τον καταστροφικό σεισμό του 2008, τις επιζήμιες πλημμύρες του 2013 και του 2016 σε όλες τις περιοχές του νομού, από τα Μακρίσια και τη Ζαχάρω έως την Αμαλιάδα και την Κυλλήνη. Εκκρεμούν ακόμα πληρωμές στεγαστικής συνδρομής για σπίτια γκρεμισμένα, αποζημιώσεις σε πληγέντες καλλιεργητές, όμως -για να μην κρυβόμαστε- το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στις προαναφερθείσες συνέπειες από τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα προστέθηκαν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια η πλειονότητα των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων δανειοληπτών να βρεθούν πολύ γρήγορα σε δύσκολη θέση και να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Η επίκληση της τρόικας ήταν ισχυρό άλλοθι στα χρόνια των μνημονίων για να μη ληφθεί απόφαση που θα διευκολύνει τους δανειολήπτες, όμως από το 2018 άρχισε να φαίνεται φως στο τούνελ με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, που έδινε στις τράπεζες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτά τα δάνεια «με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια» αγνοώντας την κρατική εγγύηση, άσχετα αν αυτές στην πορεία βρήκαν τρόπους να το αποφύγουν. Όμως η έξοδος από τα μνημόνια και ο φτηνός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου προϊδέαζαν για ρύθμιση ευνοϊκή, αφού τα δάνεια αυτά είναι περίπου δύο δις. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οδηγώντας και τα λεγόμενα «πυροδάνεια» στη μέγγενη της Εφορίας μέσω της κατάπτωσης των εγγυήσεων. Με σειρά δημοσιευμάτων η «Πρωινή» αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο εξάμηνο, με αποκορύφωμα την προχθεσινή απάντηση Σταϊκούρα, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν ζητά ανάκτηση των ενισχύσεων από τους δικαιούχους!

Δηλαδή, αναστέλλουν  για τέσσερις μήνες σε ελάχιστες επιχειρήσεις την πληρωμή του ΦΠΑ και των εισφορών για να έχουμε ρευστότητα να επιστρέψουμε τα χρήματα των δανείων πίσω; Θα μας δώσουν ασπιρίνη για να μην πονέσουμε όταν σφίξει η θηλιά των πυροδανείων. Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν ζητάμε να επιστρέψουμε στην εποχή του τριχίλιαρου και της προσβολής της αξιοπρέπειάς μας. Όμως, για παράδειγμα, είναι προφανής και μετρήσιμη η ζημιά στον τουρισμό. Δεν το βλέπει ο Θεοχάρης ή οι άλλοι υπουργοί; Δεν ρώτησαν τον ΣΕΤΕ;

Η Ηλεία αυτή τη στιγμή βιώνει συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αφού η δημόσια Υγεία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η τοπική οικονομία δέχθηκε πλήγμα ανεπανόρθωτο, αφού πλέον κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και αν θα συνέλθουμε. Πώς συμπέρανε η κυβέρνηση ότι σε τέσσερις μήνες θα έχουμε συνέλθει; Η ψυχολογία των πολιτών και των επαγγελματιών είναι στα Τάρταρα, επομένως απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα αποτρέψουν την καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο οφείλει να λάβει πρόσθετα μέτρα που θα είναι βασισμένα –σε πρώτη φάση- στις μετρήσιμες οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεων.

Το πρώτο σημαντικό μέτρο, πλην των όσων ανακοινώθηκαν χθες, πρέπει να είναι η νομοθετική ρύθμιση για όσους Ηλείους έχουν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ματαίωση του hotspot και απάντηση για την Πατρών-Πύργου

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι προφανώς το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνηση το αντιλήφθηκε μόλις τον Ιανουάριο, αλλά με τους χειρισμούς της στα νησιά του Αιγαίου έδειξε ότι επιμένει να το βλέπει ως ζήτημα καταστολής. Ο ωμός εκβιασμός του Ερντογάν στον Έβρο επέφερε ορθή αντίδραση με τη φύλαξη των συνόρων, που όμως έχει αφήσει ελεύθερο πεδίο σε ακραίες ομάδες να αλωνίζουν.

Επειδή και στην περίπτωση της Ηλείας η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν συζητάει εκ των προτέρων και με ειλικρίνεια για το hotspot, αλλά προτιμά μυστικές συσκέψεις και διαγωνισμούς εξπρές, τώρα ήρθε η ώρα να επανορθώσει ώστε να πάψει να υποδαυλίζει επικίνδυνες και ακραίες φωνές.

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο για τη στήριξη του νομού πρέπει να είναι η ματαίωση της εγκατάστασης κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Επιτάλιο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ανέφικτο να σηκώσει το βάρος 2000 επιπλέον ανθρώπων η Δημόσια Υγεία της Ηλείας, ούτε αντέχουν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες της Ηλείας την αποτελεσματική περιφρούρηση ενός μικρού «χωριού» μεταναστών. Επιπλέον, μια τέτοια απόφαση, την ώρα που κορυφώνεται η μάχη ενάντια στον κορονοϊό, θα ισοδυναμεί με καταδίκη και θα επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τιμωρεί την Ηλεία.

Το τρίτο σημαντικό μέτρο αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται στη Δυτική Ελλάδα από τον κορονοϊό επιβάλλουν άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Είναι επιβεβλημένο ο υπουργός Υποδομών να ζητήσει επίσπευση της εξέτασης του αιτήματος που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε και πότε θα έχουμε αυτοκινητόδρομο. Η συνέχιση των εργασιών, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, πρέπει να γίνει άμεσα για να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών της Ηλείας. Αν δεν γίνει τώρα, πότε θα γίνει; Όταν φτάσουμε τους 200 ασθενείς από τον κορονοϊό; Η Ηλεία δεν συνήλθε ποτέ από τις πυρκαγιές. Αν μείνει και τώρα αβοήθητη, τότε θα πρέπει όλοι –ιδιαίτερα όσοι ψηφίστηκαν για να μας εκπροσωπούν- να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία του τόπου.

Η «ΠΡΩΙΝΗ»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot