FOLLOW US: facebook twitter

Τρέχουν για ρύθμιση ώς 72 δόσεις των οφειλών της πανδημίας

Ημερομηνία: 08-07-2021 | Συντάκτης:
Στο τραπέζι και η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13%

Υπό την πίεση της αύξησης των «κόκκινων» χρεών στην Εφορία και του κινδύνου το πρόβλημα να επιδεινωθεί λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει έτοιμα σχέδια προτάσεων που θα παρουσιάσει κατά την 11η μεταμνημονιακη αξιολόγηση στην τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων, τα οποία προβλέπουν την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72 και αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους. Στόχος είναι τα σχέδια να κλειδώσουν πριν από τις επαφές με τους επικεφαλής ώστε το τελικό πλαίσιο να μπορέσει να ανακοινωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις καθώς η τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Συγκεκριμένα εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων σχεδιάζεται, εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί, να ενταχθούν και χρέη που συσσωρεύτηκαν τη φετινή χρονιά. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Η νέα ρύθμιση θα τρέξει από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείονται σενάρια που συνδέονται με διαγραφή χρεών.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι «κόκκινοι» οφειλέτες –φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις– αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να φτάνουν στους 3.937.848 υπόχρεους.

Πέραν της ρύθμισης πάνω στο τραπέζι με τους δανειστές θα βρεθεί η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Ηδη το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μπει στη ζώνη υψηλού κινδύνου από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα καθώς μια νέα διόγκωση του κόστους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση θα το εκτινάξει πάνω από τα 17 δισ. ευρώ, που θα είναι ένα νέο αρνητικό ρεκόρ.

Αντίστοιχη θα είναι η επιδείνωση και στο πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση του λογαριασμού του Δημοσίου θα ξεπεράσει τον πήχη του 7,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει «ακουμπήσει» όλα τα λεφτά πάνω στον τουρισμό για να κρατήσει την οικονομία ζωντανή και να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος