FOLLOW US: facebook twitter

Τράπεζες: Εκτός τραπεζικού δανεισμού 300.000 επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 10-07-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”79322″ img_size=”full”][vc_column_text]Με βάση στοιχεία των τραπεζών ο αριθμός των αξιόχρεων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν ξεπερνάει τις 100.000, με αποτέλεσμα 300.000 επιχειρήσεις να βρίσκονται εκτός τραπεζικού δανεισμού

Την ώρα που η ΕΕ κλιμακώνει  τις πιέσεις προς την κυβέρνηση  για ενίσχυση της ροής χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, 300.000 μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει τα τραπεζικά επιτελεία για το πιστοληπτικό «προφίλ» των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το σύνολο τους υπολογίζεται σε 800.000 ΑΦΜ. Ωστόσο επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, τα μισά περίπου αφορούν σε αυτοαπασχολούμενους και άρα δεν αποτελούν μέρος του εν δυνάμει επιχειρείν με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να υπολογίζεται τελικά στις 400.000.

Με δεδομένο ωστόσο ότι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούνται αξιόχρεες δεν ξεπερνάει τις 100.000, το χρηματοδοτικό κενό φαίνεται να αγγίζει 300.000 επιχειρήσεις που είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού, είτε γιατί οι ίδιες δεν απευθύνονται στις τράπεζες είτε γιατί η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων παραμένει για αυτές κλειστή.

Γιατί τα γκισέ είναι κλειστά

Πάντως πάρα τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας με δεκάδες δις. ευρώ τους επόμενους μήνες, τα επίσημα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την συγκεκριμένη τάση καθώς μόλις ένα μικρό μέρος από τη φθηνή ρευστότητα των 44,6 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο αλλά και των 14 δις. ευρώ νέων καταθέσεων, κατευθύνεται προς την πραγματική οικονομία.

Μάλιστα η πλευρά των τραπεζών παραθέτει  αρκετές αιτίες που παρεμποδίσουν την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα:

  • Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που είτε έχουν δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία», είτε οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο
  • Ο βαθμός μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός καθώς συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από υψηλό κατακερματισμό και χαμηλή παραγωγικότητα

Δάνεια μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το ένα τρίτο της τραπεζικής χρηματοδότησης μονοπωλούν 680 μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Με βάση τα στοιχεία στα τέλη του 2020 οι επιχειρήσεις αυτές είχανυπόλοιπο δανείων στις τράπεζες ύψους 24,4 δισ. ευρώ́, έναντι 59,8 χιλιάδωνπερίπουμικρομεσαίωνεπιχειρήσεων με υπόλοιποχρηματοδότησης 41,4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή́ του υπολοίπου της τραπεζικήςχρηματοδότησηςανά τομέαοικονομικήςδραστηριότητας, το υψηλότερουπόλοιποτραπεζικώνδανείωνκαταγράφεται στον τομέα της βιομηχανίας με χρηματοδοτήσεις ύψους 16 δισ.

Ο δεύτεροςμεγαλύτεροςτομέαςοικονομικήςδραστηριότητας της εγχώριαςοικονομίας ως προς το υπόλοιποχρηματοδότησηςείναι το εμπόριο με δάνεια 14,9 δισ. ευρώ ενώ ο τρίτοςσημαντικότεροςτομέας, βάσει του υπολοίπουτραπεζικήςχρηματοδότησης, είναι ο τουρισμός με δάνεια 8,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: eleftheriaonline.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia