FOLLOW US: facebook twitter

«Τραγουδώντας την Ποίηση- Από τον Σολωμό στο Γκάτσο»

Ημερομηνία: 28-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Πρεμιέρα σήμερα από την Ορχήστρα «Τα Χρώματα της Ήλιδας σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση για τρία συνεχόμενα βράδια 28,29 & 30 Απριλίου στο θέατρο Απόλλων Πύργου

  • Συνέντευξη τύπου χθες από την Ορχήστρα με τις λεπτομέρειες της παράστασης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ωδή στους μεγάλους έλληνες ποιητές ένα αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση με τίτλο «Από το Σολωμό στο Γκάτσο», παρουσιάζει σε μια πολύ ξεχωριστή μουσική παράστααση για τρεις διαδοχικές παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων του Πύργου, η Ορχήστρα «Τα χρώματα της Ήλιδας».

Η μουσική παράσταση είναι αφιερωμένη στ 12 κορυφαίους έλληνες ποιητές και συγκεκριμένα στους Σολωμό, Καζαντζάκη, Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Ελευθερίου, Πυθαγόρα, Θέμελη, Γκάτσο, Τσώτου, Δόξα, Γεωργακόπουλο και σε 7 αντίστοιχα από τους σημαντικότερους συνθέτες της χώρας μας που έντυσαν με τη μουσική τους τα μοναδικά αυτά ποιήματα, τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Καλδάρα, Παναγιώτου, Κουγιουμτζή. Οι τρεις παραστάσεις θα δοθούν στις 28, 29 και 30 Απριλίου και σήμερα Παρασκευή είναι η πρεμιέρα, η πρώτη μουσική παράσταση της Ορχήστρας, ώρα έναρξης 9.15 μμ.

Χθες το μεσημέρι, τέσσερα από τα μέλη της Ορχήστρας «Τα Χρώματα της Ήλιδας» και συγεκριμένα ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας Γιώργος Γκιντζίρης, η ερμηνεύτρια Χαρά Σκουλαρίκου και οι μουσικοί Παύλος Αυγερινόπουλος και Θανάσης Πουλακίδας ( μπουζούκι και οι δυο), παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο θέατρο Απόλλων που από σήμερα το βράδυ θα υποδεχθεί το κοινό στην πρώτη τους μεγάλη συναυλία τη σεζόν.

12 ποιητές συναντούν 7 μουσικοσυνθέτες

Ο κ. Γκιντζίρης τόνισε ότι πρόκειται για μια μουσική παράσταση που η Ορχήστρα τους προετοιμάζει πυρετωδώς εδώ και πολύ καιρό και είχε προγραμματίσει από το 2021 και γι αυτό είναι πολύ ευτυχείς όλοι τους που κατάφεραν να την κάνουν πραγματικότητα. «Είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γι αυτό και η επιλογή των μελοποιημένων ποιημάτων που θα παρουσιάσουμε διανύει χρονικά και καλύπτει μια μακρά περίοδο ιστορικά, ξεκινώντας από το ΄21 και φτάνοντας ως και την 7ετία. Με τραγούδια που έχουν χαραχθεί στην μνήμη μας και την ψυχή μας και οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε και έχουμε αγαπήσει. Μια καλλιτεχνική συνάντηση των μεγάλων ελλήνων ποιητών μας και των μεγάλων συνθετών μας».

Από την πλευρά της η Χαρά Σκουλαρίκου παρουσίασε τα μέλη που αποτελούν την Ορχήστρα των Χρωμάτων της Ήλιδας που αποτελείται από 9 όργανα (δύο μπουζούκια, πιάνο, κλαρίνο, βιολοντσέλο, κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, κρουστά), δύο αντρικές φωνές, μία γυναικεία και έναν αφηγητή και συγκεριμένα είναι οι: Γιώργος Γκιντζίρης – πιάνο τραγούδι, Χαρά Σκουλαρίκου- τραγούδι- αφήγηση, Γιάννης Μανώλης- αφήγηση, Παναγιώτης Καψάσκης- κρουστά, Δημήτρης Μαλεβίτης – μπάσο, Δημήτρης Πανδής- τύμπανα, Παύλος Αυγερινόπουλος- μπουζούκι, Θανάσης Πουλακίδας- μπουζούκι- κλαρινέτο- τραγούδι, Νίκος Στεφανίδης- κιθάρα, Ελένη Τσαντίλη βιολοντσέλο. Καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργος Γκιντζίρης.

Ο Παύλος Αυγερινόπουλος κάλεσε τους θεατές να προμηθευτούν εισιτήρια εγκαίρως, καθώς η προπώληση ξεκίνησε και συνεχίζεται και για τις τρεις συναυλίες των Χρωμάτων της Ήλιδας (28 29 και 30/4/23) στο Κατάστημα Οπτικών Ειδών ¨ΠΑΝΔΗΣ¨, Πατρών 24, στον Πύργο. Ο Δημητρης Πανδης που είναι και μουσικός της Ορχήστρας . Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς της παράστασης που όπως τόνισε από το υστέρημά τους προσπάθησαν να ενισχύσουν τα Χρώματα της Ήλιδας, γιατί χωρίς την δική τους συμβολή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Τέλος, αναφέρθηκε και εκείνος στο περιεχόμενο της μουσικής τους παράστασης, τονίζοντας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον κόσμο, να ακούσει και να απολαύσει τα ωραιότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης που έχουν γραφτεί σε διάφορες χρονικές στιγμές, ενώ κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές θα προμηθεύονται δωρεάν ένα έντυπο με κείμενα για την ιστορία της Ορχήστρας, το πολιτιστικό έργο το οποίο επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται καθώς και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το φετινό αφιέρωμα.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Πουλακίδας υπογράμμισε ότι την αφίσα της παράστασης έχει εικονογραφήσει ο Παύλος Αυγερινόπουλος που ασχολείται και με την ζωγραφική πέραν της μουσικής και υπενθύμισε στους θεατές ότι η ώρα έναρξης είναι 9.15 το βράδυ και για τις τρεις παραστάσεις. Γενική είσοδος 8 ευρώ και μαθητικό εισιτήριο 5 ευρώ.

Από τον Σολωμό στον Γκάτσο λοιπόν, στο θέατρο Απόλλων, από σήμερα Παρασκευή και επίσης Σάββατο και Κυριακή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος