FOLLOW US: facebook twitter

Διπλή παρέμβαση στις κοινότητες μέσω ταμείου Μολυβιάτη

Ημερομηνία: 28-04-2023 | Συντάκτης:

-Έργα οδικά και αποχέτευσης συν αγροτικό εξηλεκτρισμό από τον δήμο Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου σχεδιάζει η δημοτική αρχή, μέσα από την αξιοποίηση πόρων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις Πυρόπληκτες περιοχές» που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε διπλή κατεύθυνση, αφενός σε έργα οδοποιίας και αφετέρου σε έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού. Ο αθροιστικός προϋπολογισμός φτάνει κοντά στις 750.000 ευρώ και οι προτάσεις θα υποβληθούν στη σχετική πρόσκληση που εξέδωσε η Περιφέρεια.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο δήμος έκρινε σκόπιμο να αξιοποιήσει την ανοιχτή πρόσκληση για έργα από τη ΣΑΕΠ 401, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προτεινόμενα έργα πρέπει να αφορούν πληγείσες περιοχές από το 2007, να είναι μελετητικά ώριμα και να συμβαδίζουν με τους γενικούς άξονες και στόχους των πυρόπληκτων περιοχών.

Η πρώτη πρόταση προβλέπει παρεμβάσεις στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών το δήμου πύργου, όπως έργα βελτίωσης οδικού δικτύου και έργα αποχέτευσης.

Αυτά θα γίνουν στο Κολίρι, στο Γούμερο, όπου προβλέπεται ασφαλτόστρωση οδών και βελτίωση συνθηκών βατότητας, στον δρόμο πίσω από το Δημοτικό Σχολείο Λαμπετίου για την πρόσβαση στο εκπαιδευτικό συγκρότημα του οικισμού, σε τμήμα της δημοτικής οδού στοΛαντζόι προςτπμσυνοικισμό Αγίου Γεωργίου Λαντζοΐου.

Τα έργα αποχέτευσης προγραμματίζονται για το Κολίρι και το Λαμπέτι. Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι 554.120 ευρώ.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τον αγροτικό εξηλεκτρισμό στις τοπικές κοινότητες, με κύριο στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Όπως εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος, προσκομίστηκαν στοιχεία από οκτώ κοινότητες, τα οποία αποτυπώθηκαν σε δορυφορική εικόνα και στη συνέχεια υποβλήθηκαν στο ΔΕΔΔΗΕ για να εκπονηθούν οι μελέτες ηλεκτροδότησης και να προσδιοριστεί το κόστος της πρότασης.

«Από τις μελέτες προέκυψε ότι το κόστος είναι 207.008 ευρώ και, προκειμένου να φτάσουμε το ορισμένο από την πρόσκληση ποσό κατανομής των 150.000 ευρώ, έγινε μακροσκοπικός έλεγχος και ιεραρχήθηκαν οι προτάσεις με κύριο γνώμονα ποιες από αυτές έχουν ώριμες προϋποθέσεις ηλεκτροδότησης και ποιες επιχειρήσεις-μονάδες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής εφόσον ηλεκτροδοτηθούν», επισήμανε.

Οι τελικές προτάσεις αφορούν το Ανεμοχώρι, το Βούναργο, το Γούμερο, το Επιτάλιο και την Κορυφή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος