FOLLOW US: facebook twitter

Τραγωδία στην Πύλο: 32 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιo – Στους 104 οι διασωθέντες

Ημερομηνία: 14-06-2023 | Συντάκτης:

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους που τους μετέφερε. Ανασύρθηκαν 32 σοροί, διασώθηκαν 104 άτομα. Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία των κοντινών περιοχών.


Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι περισυνελέγησαν 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ ανασύρθηκαν 32 σοροί.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών, από το Τομπρούκ (Λιβύη)· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Οι 100 από τους διασωθέντες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου είναι σε αυτή την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να υποδεχθεί.

Νωρίτερα, τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Εκφράζονται φόβοι όμως ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επιβαινόντων και συνεχίζεται η έρευνα. Επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, αναμένονται πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην πόλη της Καλαμάτας αναμένεται να μεταβεί και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο κ. Καρβέλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιμενικού, στο σκάφος επέβαιναν 400-450 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ της περιοχής αλλά και το ΓΝ Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν μεταβεί από την Αθήνα και 2 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες ώστε να συνδράμουν στο έργο διαλογής και διακομιδής των διασωθέντων. Αυτή τη στιγμή στο Λιμάνι της Καλαμάτας έχουν αναπτυχθεί 10 ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ, ενώ έχουν ήδη διακομισθεί στο ΓΝ Καλαμάτας 4 διασωθέντες με υποθερμία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατόπιν εντολής από το Υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο της Πύλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος