Τομεακή Επιτροπή Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39986″ img_size=”full”][vc_column_text]Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι ελαιοκαλλιεργητές στο εισόδημά τους. Ο καρπός των ελαιόδεντρων έχει πάθει μεγάλη ζημιά από τον δάκο, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος (υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) που είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν μυκητολογικές προσβολές στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως το Γλοιοσπόριο.
Εκτιμάται ότι η μείωση της σοδειάς θα είναι πολύ μεγάλη σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσει πάνω από 60% στον νομό μας. Όσες από τις ελιές άντεξαν και δεν έπεσαν από τα δέντρα είναι χαλασμένες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν μεγάλη απόδοση σε λάδι, αλλά να είναι και χαμηλής ποιότητας λόγω πολλών οξέων που έχει και να πουλιέται σε χαμηλές τιμές κάτω των 2 ευρώ.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ακλουθεί πιστά την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν περικόψει στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία. Έχουν διαλυθεί – συρρικνωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση και τον έλεγχο του προγράμματος δακοκτονίας, τις έχουν υποστελεχωμένες και οι προσλήψεις εποπτών για το πρόγραμμα έγιναν με μεγάλη καθυστέρησητην περσινή σεζόν.
Η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας που έχει την ευθύνη για την δακοκτονία, άργησε να ξεκινήσει τους ψεκασμούς, ενώ δεν γίνονται με σχέδιο και επιστημονικούς όρους ώστε να είναι αποτελεσματικοί.
Ζητάμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων:
1. Να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή της ζημιάς και να αποζημιώσουν τους ελαιοκαλλιεργητές για το χαμένο εισόδημά τους, γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ όπου θα αργήσουν οι αποζημιώσεις πάρα πολύ μπορεί και χρόνια, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
2. Να αυξηθούν οι μέχρι τώρα πετσοκομμένες πιστώσεις που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία.
3. Να μην κρατηθεί από κανέναν αγρότη το 2% για την δακοκτονία.
4. Να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης του δολωματικού ψεκασμού έγκαιρα με επιστημονικούς όρους, χωρίς να εξαιρείται καμία ελαιοκομική περιοχή.
5. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού επόπτες, παγιδοθέτες κ.α.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]