FOLLOW US: facebook twitter

Συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων παρουσία Τσιρώνη στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο

Ημερομηνία: 19-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και Κλιματική Αλλαγή» διοργάνωσαν χθες το μεσημέρι οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ηλείας, στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο. Όπως ανέφεραν και στην πρόσκλησή τους «σε μια εποχή που σχεδόν όλος ο κόσμος έχει δεσμευτεί σε μια πορεία απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες (κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και στροφής προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα φαίνεται ότι οπισθοδρομεί ξεκινώντας μακρόχρονες διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου στη στεριά και στη θάλασσα. Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό αλλά και οι πάγιες θέσεις των Οικολόγων Πράσινων συζητήθηκαν με την παρουσία των ομιλητών, του βουλευτή και πρ. Αναπλ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, του Συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης και του Συντονιστή Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου, μέλος τοπικού δικτύου ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Ρήγα Τσιακίρη.  Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου.

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής καλωσόρισε τον κ. Τσιρώνη ως φίλο και τόνισε πως η ομιλία του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τη χαρά του να βρίσκεται ξανά στον Πύργο «… που αγαπάμε όλοι». Αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε πως «… συζητήσαμε για το θέμα των εξορύξεων των υδρογονανθράκων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν θα προσφέρουν τίποτα στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, δεν θα προσφέρουν τίποτα στην Ελλάδα και αντίθετα καθιστούν την χώρα όμηρο μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που όπου πήγαν άρπαξαν και δεν άφησαν τίποτα προς όφελος της κοινωνίας. Αυτά αναπτύσσουμε με τεκμήρια και είμαστε ίσως το μοναδικό κόμμα που είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτού του τύπου την οικονομική δραστηριότητα».

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σημείωσε σε δηλώσεις του πως «…ο Γιάννης Τσιρώνης μας έχει συνηθίσει σε τοποθετήσεις ουσιαστικές και περιεκτικές. Νομίζω πως η εκδήλωση αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προβληματιστούμε όλοι, όχι μόνο για τις εξορύξεις αλλά για την ίδια τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Δεν είναι μόνο οι εξορύξεις. Αν είναι να μην κάνουμε εξορύξεις και να κάνουμε εισαγωγές, η «πληγή» δεν θεραπεύεται πολύ. Επίσης πρέπει και να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι θα αντικαταστήσει τους υδρογονάνθρακες». Προφανώς οι ανανεώσιμες πηγές. Άρα που θα εγκατασταθούν αυτές οι εγκαταστάσεις και ξέρετε πως υπάρχουν σε πολλές περιοχές αντιδράσεις, εκεί που επίκειται η εγκατάσταση παραγωγής ανανεώσιμων πηγών. Πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε και σε αυτό το δύσκολο ερώτημα που διχάζει πολλές φορές την τοπική κοινωνία».

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αυγερινός Ζουμπάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πύργου Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» και υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος