Τόκιο 2020: Τα στερεότυπα καλά κρατούν
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”140976″ img_size=”full”][vc_column_text]Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι πρώτες κόντρες για το τι φορούν οι αθλήτριες στα αγωνίσματά τους έχει ξεκινήσει. Αυτή που έκανε περισσότερο θόρυβο ήταν η νορβηγική ομάδα μπιτς χάντμπολ, που πρόσφατα εισέπραξε πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία του αθλήματός της. Ο λόγος; Εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό τουρ με τοπ και σορτς, αντί για τα μπικίνι, που βάσει κανονισμού δεν πρέπει να καλύπτουν περισσότερα από 10 εκατοστά των οπισθίων τους! Οι αθλήτριες υποστηρίζουν ότι τα μαγιό αυτά τις κάνουν να νιώθουν άβολα και υποτιμημένες, καθώς εστιάζουν στη σεξουαλική και όχι στην αθλητική εικόνα τους. Λόγω της απειλής για περαιτέρω ποινές -μεταξύ των οποίων και αποκλεισμός- οι Νορβηγίδες ξαναφόρεσαν τα μαγιό, αλλά υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα: «Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε και θα μπορούμε να παίξουμε όπως αισθανόμαστε άνετα». Και για να αποδείξουν το επιχείρημά τους, βγήκαν φωτογραφία με τους άνδρες συναθλητές τους: αυτοί άνετοι με φανέλες και άνετα σορτς μέχρι το μέσο του μηρού και αυτές μισόγυμνες με τα μπικίνι του κανονισμού.
Σειρά είχε η ομάδα ενόργανης γυμναστικής της Γερμανίας. Τρεις αθλήτριές της τον περασμένο Μάιο φόρεσαν ολόσωμες φόρμες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βασιλείας, διαμαρτυρόμενες για τον υπερ-σεξουαλισμό της γυναικείας εικόνας στη γυμναστική, όπου φορούν πολύ κοφτές φόρμες και πρέπει να είναι μακιγιαρισμένες στους αγώνες τους. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στις Νορβηγίδες, οι ιθύνοντες της ενόργανης γυμναστικής επέτρεψαν στις Γερμανίδες την περιβολή αυτή, η οποία επιτρέπεται και για αθλήτριες που δεν δείχνουν τα πόδια τους γυμνά λόγω θρησκευτικών ενστάσεων.
Το ότι οι αποστολές είχαν ζευγάρια σημαιοφόρους, άνδρες και γυναίκες, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι απλώς μια κίνηση βιτρίνας ότι τάχα υπάρχει ισότητα στον αθλητισμό. Γιατί τα στερεότυπα δεν ξεπερνιούνται έτσι απλά…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]