FOLLOW US: facebook twitter

Τo χρονογράφημα: Όνειρο θερινής νυκτός οι φετινές διακοπές

Ημερομηνία: 10-04-2020 | Συντάκτης:

Παρά το απροσδιόριστο τέλος της πολυεπίπεδης κρίσης που συνοδεύει την πανδημία, ήδη κάνουμε σχέδια για την «ζωή μετά». Προς το παρόν τα σχέδια αυτά έχουν να κάνουν με τις άμεσες ατομικές επιθυμίες της καθεμιάς και του καθενός μας. Επιθυμίες, συγκεκριμένες, απλές ανθρώπινες και αναμενόμενες για «ελεύθερους εγκλωβισμένους». Η τρέχουσα κρίση και οι πρακτικές αντιμετώπισής της, δικαιολογημένες, υπερβολικές ή/και αχρείαστες έχουν δημιουργήσει ήδη ένα κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό πλαίσιο που θα πρέπει, από σήμερα, να καταγράψουμε και να σχεδιάσουμε την αντιμετώπισή του. Το πλαίσιο αυτό, ουσιαστικά αποτελεί τις παράπλευρες απώλειες του λεγόμενου ακήρυκτου «πολέμου ενάντια στον αόρατο εχθρό», όπως σκόπιμα τον χαρακτηρίζουν πολλές κυβερνητικές ηγεσίες ισχυρών και μη χωρών.

Όποιος είναι αισιόδοξος -αν όχι υπεραισιόδοξος- μπορεί να κλείσει κανονικά αυτές τις μέρες το πακέτο διακοπών του για το φετινό καλοκαίρι. Στην ιστοσελίδα της Tui, για παράδειγμα, μπορεί να κλείσει κανείς ταξίδια για μετά τις 21 Μαΐου. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά αυτό το ταξίδι.

Για μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση ένας ασφαλής σχεδιασμός. Με φόντο την αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες, θα θεωρείτο ιδιαίτερα βεβιασμένο να κλείσει κανείς από σήμερα ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια. Εξαιρέσεις δεν πρόκειται να γίνουν ωστόσο ούτε στο εσωτερικό, τουλάχιστον όχι όσο δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση και δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Προς το παρόν και μέχρι και μετά τα μέσα Απριλίου έχει αποκλειστεί η πρόσβαση προς ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος νέου κύματος διάδοσης του ιού από πιθανές πασχαλινές συναθροίσεις.

Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια. Είναι σημαντικό όχι μόνον για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διακοπών, υποστηρίζουν.
Τελείως διαφορετική η ανάγνωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Tα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ κακά για να χαλαρώσουμε και να επαναπαυτούμε. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να μπούμε όπως συνήθως στο αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να πάμε διακοπές. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να είναι ένα κανονικό καλοκαίρι, για αυτό και το πιθανότερο είναι να περιοριστούμε σε κοντινές διαδρομές εντός νομού. Οι διακοπές όπως τις ξέραμε και τις κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, έστω και για λίγες μέρες, μοιάζουν δύσκολα εφικτές για το καλοκαίρι του 2020.

Εμείς στην Ηλεία είμαστε και λίγο πιο τυχεροί, αφού είμαστε δίπλα στη θάλασσα. Ίσως φέτος εκτιμήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις παραλίες μας και αντιληφθούμε τι θησαυρό έχουμε στα πόδια μας. Μια βόλτα στην ακτή θα μας βοηθήσει ψυχολογικά και θα μας βελτιώσει τη διάθεση και να καθαρίσει το μυαλό μας από τα σενάρια που κάνουμε για το μέλλον εξαιτίας του κορονοϊού.

Μέχρι να επιτραπούν ξανά τα μακρινά ταξίδια και οι μεγάλες παρέες, ας μην απογοητευόμαστε. Ένα βιβλίο για παρέα, μουσική στα αυτιά, μια βόλτα με τον σκύλο μας, και σιγά σιγά θα φύγουν οι σκέψεις που μας στεναχωρούν και η επιβάρυνση που μας έχει προκαλέσει η υποχρεωτική καραντίνα. Θυσιάζουμε ένα Πάσχα και ένα καλοκαίρι για να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τη ζωή μας για το μέλλον. Μπάνια, έστω λίγα, θα προλάβουμε να κάνουμε. Ας κάνουμε υπομονή φέτος έχοντας στο μυαλό μας ότι θα βάλουμε τις βάσεις για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση την επόμενη χρονιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος