FOLLOW US: facebook twitter

Η τουριστική ανάπτυξη περνάει μόνο μέσα από τη Δημόσια Υγεία

Ημερομηνία: 10-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία, Υγεία
-Τι επισημαίνει έρευνα της «ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ» και πού σκορπάει τα λεφτά η κυβέρνηση
-Το υπουργείο Υγείας τσιγκουνεύεται τις συμβάσεις των νοσοκομειακών γιατρών αλλά πριμοδοτεί την ιδιωτική Υγεία

Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας προμηνύεται δύσκολη, διότι το βασικό της αναπτυξιακό όχημα, ο τουρισμός, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Με συνολική συμμετοχή 30% στο ελληνικό ΑΕΠ (15 δις. ευρώ έσοδα) και 26% της συνολικής απασχόλησης (988.600 ευρώ), ο τουρισμός είναι ο βασικότερος οικονομικός πυλώνας της χώρας. Η ανάκαμψή του δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από το πώς θα αντιμετωπίσουν και τα άλλα κράτη την πανδημία του κορονοϊού. Η Ελλάδα μοιάζει να κερδίζει το στοίχημα έναντι του ιού και να καθιερώνει το brand του «ασφαλούς προορισμού», κάτι που θα την ωφελήσει για να επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Για να διατηρηθεί όμως ως «ασφαλής προορισμός», η κυβέρνηση οφείλει να έχει θωρακισμένο (όχι κατά Κικίλια…) το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να καλύψει τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό. Σύμφωνα με έρευνα της «ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ», ο τουρισμός της Τρίτης Ηλικίας (T3H) αναμένεται να φτάσει στο 26% στην Ευρώπη ως το 2030 και υπολογίζεται ότι ως το 2050 θα φτάσει το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης. Η Ελλάδα αποτελεί ήδη προορισμό για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, κυρίως των τουριστών μεταξύ 55 και 64 ετών, όπου παρατηρείται αυξημένο ποσοστό εισερχομένων τουριστών στη χώρα μας για παραθερισμό περίπου στο 22% του συνόλου, το οποίο όμως παρουσιάζει σημαντική μείωση στις ηλικίες άνω των 65 χρόνων, προσεγγίζοντας περίπου το 7%.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) εκτιμάται ότι στη χώρα μας οι τουρίστες τρίτης ηλικίας αντιπροσωπεύουν 2 δις. ευρώ ετήσιας δαπάνης παρά την εποχιακή τους επισκεψιμότητα. Η ίδια μελέτη τονίζει ότι ο τουρισμός τρίτης ηλικίας μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αρκεί να εφαρμοστούν πολιτικές στήριξης από το κράτος, με σημαντικότερη την ενίσχυση των δομών Υγείας. Όπως αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης της «ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ» και καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, η Ελλάδα εμφανίζει Κακή ποιότητα υποδομών, ειδικά για άτομα με προβλήματα κινητικότητας, κακές συγκοινωνιακές-μεταφορικές υπηρεσίες, καθώς και ελλείψεις προσωπικού και υλικών και όχι καλή οργάνωση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Οι υπηρεσίες υγείας της χώρας και οι υποδομές των υπαρχόντων μονάδων πρέπει να αναβαθμιστούν. Επίσης, πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά οι υπηρεσίες και οι υποδομές εξυπηρέτησης, μετακίνησης, πρόσβασης και ασφάλειας σε όλες τις περιοχές υποδοχής τουριστών τρίτης ηλικίας», επισημαίνει, ενώ σε πρόσφατο άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» υπογράμμισε ότι «Η δημόσια υγεία εξαρτάται από το σύνολο σχεδόν των δημόσιων δραστηριοτήτων, για αυτό επιβάλλεται να αναδειχθεί σε πολιτική υψηλής προτεραιότητας. Άλλωστε, η δημόσια υγεία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι καθολική. Γι’ αυτό και απαιτείται η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, η αξιοποίηση των σύγχρονων στρατηγικών της Προαγωγής Υγείας και της Εγγραμματοσύνης Υγείας, καθώς και η οργανική διασύνδεση με οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο αποτελεί ακόμα ζητούμενο για τη χώρα μας.

Λεφτά υπάρχουν μόνο για την ιδιωτική Υγεία

Η κυβέρνηση, όμως, μάλλον έχει μείνει κατά το ήμισυ στα λόγια και αρνείται να δει κατάματα την πραγματικότητα. Προχώρησε στην πρόσληψη επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού για δύο χρόνια, όμως στο ιατρικό προσωπικό τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, διότι απλούστατα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Παθολογική του Νοσοκομείου Πύργου, όπου καταλήγουν «άγονες» ακόμα και οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Η πλειονότητα των γιατρών έχουν μεταναστεύσει εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ όσοι έχουν μείνει εδώ, δηλώνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Βλέποντας αυτή τη δυσλειτουργία, το υπουργείο Υγείας, αντί να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς για διορισμό ή να μονιμοποιήσει τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς που το επιθυμούν, τους παρατείνει τη σύμβαση για… 4 μήνες! Παράλληλα, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), δεν προσλαμβάνει τους γιατρούς των οποίων η θητεία έχει λήξει το προηγούμενο διάστημα και για τους οποίους έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού τους, διότι περιμένει  να περάσει… το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενη σύμβαση.

Όσον αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό, τα κενά τα καλύπτουν είτε αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες είτε ιδιώτες δωρητές, αφού η  κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει με 30 εκατ. ευρώ την ιδιωτική Υγεία για κάνει διαγνωστικά τεστ, οπότε δεν περισσεύουν άλλα. Στον αντίποδα, το Ίδρυμα Λάτση και η ΜΚΟ του Ελληνικου Εφοπλισμού προμηθεύουν με 20.000 διαγνωστικά τεστ τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέατρο του παραλόγου!

Services | Columbus GA Holistic Medicine | Opt 4 Wellness


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος