FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Το τελευταίο φύλλο του «Έθνους»

Ημερομηνία: 04-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117277″ img_size=”full”][vc_column_text]26 Οκτωβρίου 1913. Τότε κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της η εφημερίδα «Έθνος» από τον Σπύρο Νικολόπουλο, η οποία έμελλε να διαδραματίσει αξιοσημείωτο ρόλο στα πολιτικά πράγματα, όπως άλλωστε και στην ιστορία της χώρας. Ήταν η εφημερίδα η οποία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η εφημερίδα που ανέδειξε τον «ανένδοτο αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Αργότερα προσέφερε βήμα στον γιο του Ανδρέα, υποστηρίζοντάς τον απέναντι στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος, και βεβαίως έλαβε θέση ξεκάθαρα εναντίον των «Αποστατών» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κυρίως όμως ήταν η εφημερίδα, την οποία το 1970 οδήγησε σε κλείσιμο η χούντα!Από την αρχή της δικτατορίας, η εφημερίδα είχε υιοθετήσει μία παράτολμη στάση αντιπαράθεσης με το καθεστώς των Συνταγματαρχών. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν ο Ιωάννης Ζίγδης, εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο. Η προφητική αυτή τοποθέτηση έγινε πρωτοσέλιδο και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν, να δικαστούν (!) και κατόπιν να φυλακιστούν, οι εκδότες της, Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κ. Οικονομίδης, ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής, αλλά και ο Ζίγδης, ο οποίος ήταν μαθημένος πια στις φυλακές και τις εξορίες.

Τέλος, το «Έθνος» ήταν η εφημερίδα που παρείχε και πάλι στήριξη στον Ανδρέα Παπανδρέου, μία στήριξη, η οποία κράτησε μέχρι το 88’ – 89’, όταν προέκυψεη υπόθεση Κοσκωτά. Ήταν και σήμαινε πολλά το «Έθνος» για την ιστορία του τόπου αλλά δεν θα είναι πια, καθώς στις 9 Αυγούστου θα κυκλοφορήσει το τελευταίο του φύλλο. Στην σχετική ανακοίνωσημε την οποία η Dimera Media Εκδοτική γνωστοποίησε τοκλείσιμο του «Έθνους της Κυριακής»–η ημερήσια έκδοση είχε διακοπεί από τις 30 Ιουλίου 2019– αφήνει αιχμές για το μονοπώλιο και τις «καθεστωτικές πρακτικές» στον χώρο της διανομής του Τύπου, από την εταιρεία «Άργος» συμφερόντων Μαρινάκη.Ευχόμαστε καλό κουράγιο στους συναδέλφους και ελπίζουμε να ξαναδούμε το «Έθνος» σύντομα ξανά στα περίπτερα, όχι μόνο για τους ανθρώπους του, αλλά για το καλό όλου του έθνους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot