FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Το δεύτερο κύμα

Ημερομηνία: 14-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”115845″ img_size=”full”][vc_column_text]Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Ο καθημερινός διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η διασπορά του ιού ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους που παρατηρείται μαζική προσέλευση του κοινού.

Η ματαίωση των πανηγυριών τουλάχιστον έως το τέλος του Ιουλίου αλλά και τα νέα περιοριστικά μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας μπορεί να μην είναι τα τελευταία με την επιστημονική κοινότητα να διατηρεί τις ανησυχίες της για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες αλλά και οι συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος προμηνύουν τι θα ακολουθήσει.

Θα ήταν όμορφα να χαλαρώναμε εν μέσω Ιουλίου. Να είναι η κύρια έγνοια μας αν θα βρούμε καλό δωμάτιο και απάνεμη παραλία. Ενα και δύο να μετράμε τα κύματα, αντί να μετράμε τα κρούσματα…

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει, προτάσσοντας τη θεμιτή έως έναν βαθμό αγωνία να σωθεί ο τουρισμός. Ομως τα πράγματα είναι φανερό ότι δεν πάνε καλά. Από τη μια η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, από την άλλη οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον σοβαρό κίνδυνο να χαθεί ό,τι κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας το λένε απερίφραστα: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας έχουν χαλαρώσει.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες λαμβάνουν αντιφατικές πληροφορίες. Τα πανηγύρια απαγορεύονται, αλλά στα εμπορικά κέντρα καταργείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Τα σύνορα με τις βαλκανικές χώρες κλείνουν, αλλά για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τις πύλες.

Θα έλεγε κανείς πως η αυστηρότητα των μέτρων που παίρνουμε είναι αντιστρόφως ανάλογη με την οικονομική και πολιτική ισχύ των κρατών τα οποία στέλνουν τους τουρίστες τους στην Ελλάδα. Και φυσικά υπάρχει και η συσκότιση της ενημέρωσης με λειψές πληροφορίες, με απόκρυψη των εισερχόμενων κρουσμάτων από τις τοπικές κοινωνίες, με ένα σύννεφο που, αντί να διαλύεται, μέρα με τη μέρα πυκνώνει.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από το πρώτο άνοιγμα των πτήσεων. Η εικόνα για τα κρούσματα είναι κατά πολύ χειρότερη από ό,τι στις 15 Ιουνίου, δικαιώνοντας όσους έλεγαν πως θα ήταν απαραίτητη η διενέργεια τεστ σε όλους τους τουρίστες πριν ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αλήθεια, ποιος θυμάται το «υγειονομικό διαβατήριο» που με στόμφο εξήγγειλε στα τέλη Μαΐου ο Χ. Θεοχάρης;

Ο στόχος της διάσωσης του τουρισμού κινδυνεύει να χαθεί από τον τρόπο διάσωσής του! Η αντιπολίτευση μιλά ήδη για παλινωδίες, ενώ φαίνεται πως στη διαχείριση της κατάστασης μετρά περισσότερο η γνώμη των ξένων τουριστικών εταιρειών παρά των γιατρών που μέχρι πριν από λίγο καιρό ακούγαμε όλοι ευλαβικά.

Δυστυχώς, μπροστά μας, αντί για τα δροσερά κυματάκια του γιαλού, έχουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και κινδυνεύουμε να μας πάρει μαζί του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot