FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Στων Μυκηνών την ολόμαυρη ράχη

Ημερομηνία: 02-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δεν ξέρω αν τα μάθατε για την πυρκαγιά στις Μυκήνες, το σημαντικότερο κέντρο των Αχαιών, εκεί όπου ο μύθος των Ατρειδών γίνεται ιστορία. Δεν ξέρω τι ακριβώς μάθατε, γιατί η κυριακάτικη ιεράρχηση των ειδήσεων χάθηκε μεταξύ κυοφορίας της κας Τζένης -Τζένης και υψηλής θερμοκρασίας.

Δεν ξέρω τι μάθατε τη Δευτέρα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ακούσατε από επίσημα χείλη πως δε συνέβη και κάτι σοβαρό.

Μα, οι φωτογραφίες που βγήκαν στον αέρα δείχνουν άλλα θαρρώ. Όχι, οι κομμένες, αποσπασματικές, που ανάρτησε στο Twitter το υπουργείο Πολιτισμού.

«Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό». Τρομερό είναι να σε υποτιμούν και πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα να τρέχουν να κρυφτούν. Όταν η πραγματικότητα δεν βολεύει, δεν αλλάζουμε την πραγματικότητα: την πειράζουμε λιγάκι, ώστε να ταιριάζει με τις επιθυμίες μας.

Λίγο-πολύ τι μας λένε. «Δεν είναι αυτό που βλέπετε, η εικόνα ψεύδεται». «Λίγο μαύρο στο χώμα», «η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή», «ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη», όλα καλώς καμωμένα και επιτελικά, ευχαριστίες και στον κ. Χαρδαλιά, «υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας». Οτιδήποτε άλλο είναι στη φαντασία; Πλάσμα του νου τα πλημμελή μέτρα πολιτικής προστασίας για χώρους με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία; Πλάσμα του νου και η μεγάλη επιμέλεια στην αυτοπροστασία;

Δεν τρελαινόμαστε για καταστροφές και συντέλειες, ούτε δείχνουμε προτίμηση στους αγγέλους κακών ειδήσεων, από τους κομιστές ελπιδοφόρων νέων, μα έξω από την επικοινωνιακή γυάλα και πέρα από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ευθύνες και ανικανότητα στη διαχείριση κρίσεων, υπάρχει και η πραγματικότητα, η οποία κονιορτοποιεί τη σκηνοθεσία εξωραϊσμού.

Δύο δημοσιευμένες φωτογραφίες,   είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς πως ασκούν πολιτική οι υπουργοί της κυβέρνησης. Η υπ. πολιτισμού Λ. Μενδώνη παρουσίασε τον καμένο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, άθικτο από την φωτιά και η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, καλωσόρισε τη νέα σχολική χρονιά με μια ειδυλλιακή φωτογραφία από σχολική αίθουσα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Πριν αρχίσετε να αναρωτιέστε αν βλέπετε και ακούτε καλά, σκεφτείτε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί διακαώς να μας πείσει, πως τίποτα από αυτά που βλέπουμε, δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Τελικά κάηκε το Βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, οι «Πολύχρυσες Μυκήνες»;

Θα ήταν αστεία όλα αυτά, αν δεν ήταν επικίνδυνα.

Με μια φωτογραφία άλλης χώρας (και άλλου πλανήτη θα μπορούσε στην ανάγκη) όλα παρουσιάζονται οργανωμένα, ασφαλή και μαγικά. Αφήστε που έτσι κρύβεται κι η σκόνη στις σχολικές αίθουσες. Δεν τα μάθατε; Οι εκπαιδευτικοί είναι από σήμερα στις σχολικές αίθουσες, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει ακόμα καθαρίστριες. Ειδοποιήστε μας αν το ακούσετε στα βραδινά δελτία των καναλιών.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος