FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Φιλοτιμηθείτε γιατί χανόμαστε!

Ημερομηνία: 11-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117682″ img_size=”full”][vc_column_text]«Keep calm and don’t panic”. Είναι μία απόλυτα συνηθισμένη παραίνεση στο κοινό από τις απανταχού αρχές σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην καταστεί πιο επικίνδυνη μία κατάσταση. Εμπεριέχει μάλιστα δίδυμη προτροπή: Καί «keep calm», καί «don’t panic», που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα, με την μόνη διαφορά ότι το δεύτερο συμπληρώνει αρνητικά το πρώτο. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι λοιπόν, και να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί 203 κρούσματα δεν είναι και λίγα.

Δύσκολο πράγμα βέβαια για τον Έλληνα, ο οποίος ισορροπεί χιλιετίες τώρα με χιτσκοκική μαεστρία στα άκρα. Αυτό ακριβώς το όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο, επαναλαμβάνεται με αφορμή το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, το οποίο είναι γεγονός. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η αύξηση των κρουσμάτων, όσο οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων, όπως του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπροσώπου της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία του κορονοϊού, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί κάλλιστα να είναι κατά 8-10 φορές μεγαλύτερος απ’ αυτόν που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Με λίγα λόγια, υπάρχει πρόβλημα. Μόλις τώρα αρχίζουν κάποιοι να το συνειδητοποιούν. Κάλλιο αργά, αν και αυτή η καθυστέρηση ίσως μας κοστίσει. Και τι δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρίες συνομωσίας και γενικώς ιστορίες γι’ αγρίους. Bill Gates, τσιπαρισμένες μάσκες, παγκόσμιες πλεκτάνες, δορυφορικές παρακολουθήσεις, ανύπαρκτος ιός, κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση και άλλα πολλά κι ευφάνταστα συνέθεσαν το σκηνικό του εθνικού μας παραλογισμού. Λες και πρέπει να μπει τσιπάκι στις μάσκες για να ξέρουν που είναι. Λες και δεν το κοινοποιούν από μόνοι τους στο Facebook. Λες και δεν ψωνίζουν με κάρτα ή με τον υπολογιστή τους. Ψηφιακά αποτυπώματα παντού. Τόσα, που θα μπορούσε  εύκολα να φτιαχτεί χάρτης με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών ή και χρόνων.

Επιπλέον, αδυνατώ να αντιληφθώ την απροσδόκητη επανάσταση πολλών, οι οποίοι δεν αντέδρασαν και δεν σήκωσαν ανάστημα πουθενά και σε τίποτα, αλλά μόλις γίνηκε υποχρεωτική η μάσκα, ξύπνησε ο  αντιστασιακός μέσα τους. Με άλλα λόγια:

-Να πρέπει να ζεις με 500 ευρώ.

-Κανένα πρόβλημα.

-Να πρέπει να δουλεύεις 12ωρα.

-Εντάξει.

-Δεν πρόκειται να βγεις ποτέ στη σύνταξη.

-Οκ.

-Πρέπει να φοράς μάσκα γιατί μπορεί να αρρωστήσεις άσχημα ή να προκαλέσεις κακό σε άλλους.

-Επανάσταση!

Πέρα από την πλάκα, οι αντιστασιακοί της μάσκας αυξάνονταν και πληθύνονταν με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, μέχρι που αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα κρούσματα, και κάπως έτσι περάσαμε από την επικίνδυνη ελαφρότητα στον εξίσου επικίνδυνο πανικό, καθώς ούτε στη μία, αλλά ούτε και στην άλλη περίπτωση υπάρχει αποτέλεσμα. Εκεί που ο κόσμος έδειχνε χαλαρός, επηρεασμένος σαφώς κι από το εκπεμπόμενο κλίμα εφησυχασμού, ξαφνικά φοβήθηκε. Αρχίζει πια να καταλαβαίνει ότι η πανδημία όχι μόνο δεν εγκατέλειψε ποτέ τα μέρη μας, αλλά ήρθε για να μείνει.

Είμαστε στο και πέντε. Τα κρούσματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, και γι’ αυτό ο καθένας οφείλει να αναλάβει το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που του αναλογεί. Ανεξαρτήτως λοιπόν των θεσμικών, οργανωτικών και άλλων ελλειμάτων της πολιτείας, οι πολίτες οφείλουν εκ των πραγμάτων να επιδείξουν την μέγιστη φροντίδα για την υγιεινή και την ασφάλεια. Έστω και αργά, οφείλουμε όλοι να φιλοτιμηθούμε, όχι επειδή το ζήτησε ο πρωθυπουργός, αλλά επειδή αυτό είναι πράγματι το σωστό˙ αυτό που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας, και το κοινωνικό σύνολο. Χωρίς υπερβολές και χωρίς ακραίες συμπεριφορές. Φιλοτιμηθείτε γιατί διαφορετικά θα το πληρώσουμε ακριβά. Φιλοτιμηθείτε γιατί χανόμαστε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot