FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 11/8/2020

Ημερομηνία: 11-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Χωρίς ιδεοληψίες

Την ώρα που στη Νάξο το δημοτικό συμβούλιο αρνείται να δώσει το όνομα του Μανώλη Γλέζου στο σχολείο του νησιού, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μακριά από ιδεοληψίες και με σεβασμό στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου, επέλεξε να φωτογραφηθεί μπροστά από μια εντυπωσιακή τοιχογραφία που απεικονίζει τη Μελίνα Μερκούρη με φόντο τον Παρθενώνα, ενώ η εικόνα συμπληρώνεται από τον τίτλο της εμβληματικής ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» και του τραγουδιού «Τα παιδιά του Πειραιά», στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Street Festival Πάτρας | ArtWalk 5. Ο περ/ρχης συναντήθηκε με τους συντελεστές του Φεστιβάλ και συζήτησαν τα μελλοντικά τους σχέδια και την προοπτική για κάτι ανάλογο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. «Η Πάτρα και το ArtWalk 5 τιμούν ένα πρόσωπο – σύμβολο την Μελίνα Μερκούρη, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έχει αφιερώσει το 2020 στα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Στηρίζουμε την σύγχρονη τέχνη και την εικαστική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο. Η πόλη αποκτά χρώμα και χαρακτήρα, καθώς εδώ αφήνουν το καλλιτεχνικό αποτύπωμά τους, σπουδαίοι street artists με διεθνή εμπειρία» τόνισε.

Χωρίς ανάσα

Ελπίζω να έχουμε καταλάβει όλοι ότι μπροστά μας έχουμε  «βουνό» να ανεβούμε ως χώρα. Τα ελληνοτουρκικά χθες το απόγευμα ήταν επί ξυρού ακμής, καθώς το τουρκικό ερευνητικό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, ματαιώθηκε η ΔΕΘ, ενώ επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού. Προσθέστε και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, που θα ενταθούν από φθινόπωρο, επομένως μην ασχολείστε με δευτερεύοντα ζητήματα όπως οι πρόωρες εκλογές, ο ανασχηματισμός και πότε θα γίνει ή σε ποιες ομάδες είναι χωρισμένο κάθε κόμμα. Η κυβέρνηση έχει υπαρκτά και σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει, από τα οποία δεν βλέπω να παίρνει ανάσα τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο του 2021.

Καθοριστικός

Η φημολογία περί κρουσμάτων κορονοϊού στο LM VILLAGE προκάλεσε ανησυχία και –όπως δυστυχώς ξέρουμε- δεν θέλει και πολύ για να φουντώσει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Ευτυχώς, ο πρόεδρος της ΤΚ Μυρσίνης, Ανδρέας Αποστολόπουλος, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, καθώς με τις δηλώσεις του καθησύχασες τους πολίτες και στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες, δίχως να τους επιρρίψει ευθύνες.

Ένταξη αγροτών

Την ένταξη και των αγροτών στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» ζήτησε η δικηγόρος και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Μαριάννα Σταθοπούλου, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπει «φρένο» στην οικονομική «ανακούφιση» των αγροτών της Ηλείας. Όπως ανέφερε, ορισμένοι παραγωγοί παραπονούνται ότι μένουν εκτός διαδικασίας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, παρότι στήριζαν αρκετές ελπίδες για να ανταποκριθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τα δάνειά τους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.

Σχόλιο για πολιτισμό

Σχόλιο με νόημα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου και συνεργάτης του δημάρχου Πύργου, Γιώργος Καραστέργιος, με αφορμή τα τελευταία συμβάντα στον δήμο από πολίτες όχι και πολύ ευσυνείδητους. Όπως ανέφερε, πολιτισμός δεν είναι μόνο οι επισκέψεις σε μουσεία, παραστάσεις και συναυλίες. «Πολιτισμός είναι να πετάμε τα απορρίμματά μας στους κάδους και όχι στο οδόστρωμα ή στο χώμα όταν είμαστε στην εξοχή, να καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες των ζώων που έχουμε στην ευθύνη μας όταν τα βγάζουμε τον περίπατό τους, να μην παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας στους χώρους στάθμευσης των ΑΜΕΑ, να απαντάμε πρόθυμα και να εξυπηρετούμε τους ξένους που επισκέπτονται την πόλη μας, τον όμορφο Πύργο μας, όταν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν είναι ένδειξη δουλοπρέπειας, είναι υποστήριξη της έννοιας “Greek hospitality” που προβάλουμε τόσο πολύ», έγραψε μεταξύ άλλων.

Καταλόγισε ολιγωρία

Ολιγωρία και σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε ο Διονύσης Καλαματιανός για τα θλιβερά συμβάντα της Εύβοιας, τονίζοντας ότι η Πολιτική Προστασία δεν λειτούργησε και ότι δεν υλοποιήθηκαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών. «Ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Χαρδαλιάς, με προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι εν γνώσει τους δεν χρησιμοποίησαν τη γραμμή ειδοποίησης 112 για να μην υπάρξουν θύματα! Η ΕΜΥ είχε ειδοποιήσει 4 μέρες πριν για ακραία καιρικά φαινόμενα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν έκαναν τίποτα. Η διαλυμένη Πολιτική Προστασία δεν λειτούργησε», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δράσεις και όχι λόγια

Ένα από τα προβλήματα του Πύργου –πιθανόν και της Ηλείας γενικότερα- είναι ότι είμαστε όλοι πρώτοι στην κριτική στο facebook, αλλά τελευταίοι στον εθελοντισμό, είτε πρόκειται για αιμοδοσία είτε πρόκειται για καθαρισμό. Ευτυχώς τα μέλη του Συλλόγου Νέων Καταραχίου σκέφτονται διαφορετικά και προτιμούν τη δράση. Έτσι, χθες αψήφησαν τη ζέστη, συντονίστηκαν και καθάρισαν τα σκαλιά και τον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ, Χάρης Μικελόπουλος, απέδωσε δημοσίως τα εύσημα στα παιδιά του συλλόγου, στον ακούραστο Γιάννη Πλεμμένο, στον Λάμπη Αριστειδόπουλο και στους εργαζόμενους του δήμου για την αδιάκοπη δουλειά που κάνουν.

Aιχμηρός

Την ανάγκη να είναι στελεχωμένα και επιμορφωμένα τα τμήματα πολιτικής προστασίας όλων των βαθμίδων στην αυτοδιοίκηση υπογράμμισε με ανάρτησή του ο προγνώστης καιρού, Θοδωρής Κονδύλης. Όπως επισήμανε, όλοι οι δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν σελίδες στα Social Media, κανένας όμως δεν χρησιμοποιεί σωστά αυτά τα μέσα για ενημέρωση, προειδοποίηση και επικοινωνία κινδύνου, αλλά για την προβολή του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη, με τα τμήματα πολιτικής προστασίας να λειτουργούν μόνο στο μετακαταστροφικό στάδιο και σε ελεγχόμενες περιπτώσεις εκμεταλλευόμενοι επικοινωνιακά μια μικρής έκταση καταστροφή. «Η φύση δεν χαρίζει και έρχεται η ώρα που τους “εκτελεί”» σχολίασε σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Εύβοια ήταν ολοφάνερη και θα έπρεπε να έχουν σταλεί ειδοποιήσεις και sms Alert.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος