FOLLOW US: facebook twitter

Τo βήμα στον πολίτη: Γράμμα στον Αλέξη

Ημερομηνία: 21-02-2020 | Συντάκτης:

Αξιότιμε  κ. πρόεδρε,  αγαπητέ  Αλέξη

Ο λαός μας  σοφά λέει ότι: ΄΄ έχουν  οι  καιροί γυρίσματα ΄΄. Μόνο που ο χρόνος δεν σταματάει  την  ροή  του  τα γεγονότα γράφουν  ιστορία με σύμμαχο το χρόνο και  τα  γυρίσματα μετατίθενται  στο μέλλον με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Εμείς  οι   Ηλείοι λοιπόν  παρ’ ότι βγάλαμε  ιστορικούς πολιτικούς και προέδρους,  δεν ευτυχίσαμε  ν’ αλλάξουμε  την ροή της ιστορίας   για την περιοχή μας, που η ίδια η  ιστορία την  περιγράφει ως μια πλούσια σε παραγωγή αγώνες και πολιτιστική κληρονομιά περιοχή, παρά την διαρκή προσπάθειά μας  για ανάκαμψη , ανάπτυξη και    αποκόλληση  από τη μετριότητα.

Δυστυχώς χρεωθήκαμε από την ιστορία με ΄΄ μεγάλους ΄΄ προέδρους όπως  ο   Στ.  Στεφανόπουλος, ο Θανάσης Κανελλόπουλος ,αλλά και ο  σύγχρονός μας Κώστας Σημίτης , χωρίς αντίκρισμα.

Οι τσιμεντόλιθοι και το ελενίτ, όπως έγραψε ένας σύγχρονος ‘ξένος ΄΄ περιηγητής ΄΄  εξακολουθούν να μας χαρακτηρίζουν  κι ας έχουμε  την αρχαία Ολυμπία , την Ήλιδα  , τον Επικούρειο Απόλλωνα  και τόσες άλλες ιστορικές κληρονομιές.

Η πρόοδος και ο πολιτισμός δηλαδή των προγόνων μας δεν αρκεί ν’ αντισταθμίσει την αδράνεια, την άγνοια και την φτώχεια του πνεύματος και γιατί όχι την  βαρβαρότητα και την αποστροφή των σύγχρονων  ταγών  και μάλιστα  ντόπιων  σε καταγωγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο  υφυπουργός οικονομικών κ. Σκυλακάκης  πρωτεργάτης στο σχέδιο  Ηρακλής   για τον ΄΄αποκεφαλισμό ΄΄ των κόκκινων  δανειοληπτών της Ηλείας και την περαιτέρω  φτωχοποίηση της περιοχής.

Οι κόκκινοι δανειολήπτες της  Ηλείας είχαν την  ατυχία να βρεθούν  ανάμεσα  στις  φλόγες το 2007, με τα πολλά  θύματα  και τους  σεισμούς του 2009.

Είχαν επίσης την  ατυχία να βρεθούν  κάτω από τα φτερά του ΄΄κράτους  πρόνοιας ΄΄ , δηλαδή  να δανειοδοτηθούν  με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όταν βέβαια ήλθε  το πλήρωμα του χρόνου άρχισαν να πληρώνουν αλλά δυστυχώς η κρίση τους στέρησε την δυνατότητα, ν’ απαλλαγούν από  το σφιχταγκάλιασμα  των τραπεζών.

Σε πολλές  μάλιστα περιπτώσεις κατέβαλαν μέχρι  τότε ποσά μεγαλύτερα του αρχικού κεφαλαίου  και οι τράπεζες  σήμερα ζητούν άλλα τόσα.

Πέραν τούτων όμως  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και  η πολυφορεμένη μεσαία  τάξη  της Ηλείας κινδυνεύει με ΄΄ εκτέλεση ΄΄  από την στοχευμένη  έκπτωση των δανείων  εκ μέρους  των τραπεζών και την συνεπακόλουθη αναγκαστική είσπραξή τους  από   το  δημόσιο ,πράγμα το οποίο προεξοφλεί  πλέον τον στραγγαλισμό όλων εκείνων  των χιλιάδων  μικρομεσαίων  επιχειρήσεων  που επέζησαν  από την κρίση και θυσιάζονται στα πλαίσια του κράτους  πρόνοιας προς  τις  τράπεζες   ετούτη  τη φορά .  Τις τράπεζες που διατηρήσατε στη ζωή με  συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τον ιδρώτα  και τους  κόπους   των ίδιων των  Ελλήνων πυροπαθών και  σεισμοπλήκτων, αφού με τη σειρά τους   οι  Δ.Ο.Υ.  θα  απαιτήσουν από τους  μικρομεσαίους    τα  καταβληθέντα   στις τράπεζες ποσά.

Σας  καλούμε λοιπόν την ύστατη  αυτή στιγμή να μας  συνδράμεται  μέσω της  Βουλής ,  γιατί δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία αλλά  και χιλιάδες  μικρομεσαίοι επιχειρηματίες,  οι οποίοι  κατά  συνέπεια  όλων αυτών  των ενεργειών  και  της  αδυναμίας  να  αποπληρώσουν  εν μια νυκτί  τα κόκκινα δάνεια θα  στερηθούν   της  φορολογικής ενημερότητας και κατά συνέπεια  της δραστηριότητας.  Και να θυμάστε  για την επόμενη φορά  ότι  οι νόμοι πρέπει όχι μόνο να  γράφονται  και να δημοσιεύονται  στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει και να εφαρμόζονται και να παρακολουθείται  ότι έχουν διάρκεια εφαρμογής έως την  επιτέλεση  του  ποθούμενου αποτελέσματος.

Και  αυτό γιατί  πέρα από  τα τόσα  ψέματα που  έσπειραν  τα  φερέφωνα ΜΜΕ, ο υπουργός  Οικονομικών  της   Ευρωπαϊκής  Ένωσης , σε πρόσφατη συνέντευξή του ,είπε  ότι  ο  χειρισμός  και ο τρόπος  απομείωσης των κόκκινων δανείων  είναι  θέμα της κυβέρνησης και  άρα , ποιος  ευθύνεται  για τον ΄΄ Ηρακλή ΄΄  την  φαρσοκομωδία  των  εικονικών  πωλήσεων  των κόκκινων  δανείων σε αδελφικές  εταιρείες  ειδικού σκοπού   έναντι  πινακίου φακής, και  την μη εφαρμογή του Κυπριακού  ή του Ισπανικού μοντέλου στην  περίπτωση  της Ελλάδας;  Ασφαλώς  η Κυβέρνηση  του σήμερα, χωρίς  όμως ν’ απαλλάσσεται  και η  Κυβέρνηση του  χθες για  ολιγωρία  στην λήψη αποφάσεων  και την νομοθετική εφαρμογή των  διατάξεων  για τα κόκκινα δάνεια.

Νικόλαος  Αχ. Διάκος

Πρόεδρος  Σ.Ε.Δ.Ε. Ν.Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος