FOLLOW US: facebook twitter

Οι «φωτιές» των νέων αντικειμενικών αξιών

Ημερομηνία: 21-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας καλείται να επιδοθεί  η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για πρόσθετες φοροεαλαφρύνσεις, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το βάρος του ΕΝΦΙΑ είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς η ελάφρυνσή του θεωρείται αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο για μία πρόσθετη πρόκληση που έρχεται για τα νοικοκυριά τον Μάιο: Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού   χτύπησαν ηχηρό καμπανάκι για τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση πιστοποίησαν ότι η εποχή των υπερπλεονασμάτων πέρασε και η μάχη για  πρόσθετο δημοσιονομικό  χώρο θα δίνεται μήνα- μήνα με τις δαπάνες του κάθε υπουργείου να περνούν από κόσκινο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στο ότι τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 743 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικά εκτιμώμενων και οι δαπάνες αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες

Στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα ενταχθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 3.000 περιοχές της χώρας και συνολικά 7.000 περιοχές, ενώ σε αυτές που είναι ήδη ενταγμένες θα έχουμε αναπροσαρμογή των αξιών. Η εξομοίωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους αναμένεται να φέρει σημαντικές αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αυξήσεις θα δουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές.  Μέσα σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνεται και η Ηλεία, η οποία για πρώτη φορά θα αποκτήσει τιμές ζώνης στην Κυλλήνη, την Ανδραβίδα και την Αρχαία Ολυμπία.

Θα πρέπει δε να σημειώσουμε πως τουλάχιστον 20 φόροι επηρεάζονται από τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες: Πέρα από τον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, έχουμε τον φόρο επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων, τον φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω της ΔΕΗ, τον φόρο μεταβίβασης  κ.ά.

Δεδομένου ότι μόνο ο ΕΝΦΙΑ αποδίδειμεσοσταθμικά φόρους 0,4% επί της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η αύξηση της φορολογητέας ύλης των ακινήτων κατά 100 δισ. ευρώ μπορεί να αποδώσει εισπρακτικά ακόμη και 400 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση στον προϋπολογισμό, έχουν εγγραφεί πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν τα ξεζουμισμένα από την κρίση λαϊκά νοικοκυριά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος