FOLLOW US: facebook twitter

Το ταξίδι του πηγαιμού για την Ιθάκη και ο ομφάλιος λώρος με την Ολυμπία

Ημερομηνία: 02-03-2023 | Συντάκτης:

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Του Γιώργου Δεββέ, πρώην Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας

Ένα από τα πιο ευχάριστα και ελπιδοφόρα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα ο εορτασμός των 25 χρόνων του σπουδαίου πλέον, Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και Νέους.Ενός φεστιβάλ που από την γεννησή του συνδέθηκε με την Ολυμπία και ας έχει πια αυτό ξεχαστεί, αφούπλέον καμία αναφορά δεν γίνεται. Και όμως, η Ολυμπία ήταν ο Τόπος που ενέπνευσε τους δημιουργούς του, που έδωσε το όνομά της στην καινοτόμο αυτή προσπάθεια για τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Λουσμένο με την αίγλητου τόπου αυτού άντλησε τη δύναμη να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, να βρεί στηρίγματα και να γιορτάζει σήμερα τα 25α γενέθλιά του στον Πύργο.

Είναι φαίνεται η μοίρα της Ολυμπίας να εμπνέει, να στηρίζει με το κύρος της διεθνείς πρωτοβουλίες και αυτές να πραγματοποιούνται,είτε στην Λωζάννη (Εκεχειρία, κ.λ.π.), είτε στην Αθήνα (Αφή φλόγας για Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων) είτε ακόμα και στη Ρώμη (Αφή Φλόγας για τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων Ευρώπης). Ευτυχώς όμως αυτή τη φορά η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας γίνεται στον Τόπο μας.

Η τιτάνια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, του Δημήτρη Σπύρου και του Χρήστου Κωνσταντόπουλου, είχε ως αποτέλεσματο φεστιβάλ να εύρητην κρίσιμη Νεανική και κοινωνική στήριξη που χρειαζότανκαι σήμερα ύστερα από μία γόνιμη πορεία 25 χρόνων, να μιλάμε πλέον για ένα καταξιωμένο στη συνείδηση του Νομού και όχι μόνο,θεσμού.Αξιοποιώντας με τον πλέον θετικό τρόπο την αίγλη της Ολυμπίας από την μια και τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και το ταλέντο της νεολαίας μιας ευρύτερης κοινωνίας των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου από την άλλη,έφθασε στην λαμπρή αυτή επιτυχία.Ένα αποτέλεσμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά και να μας ωθήσει και για άλλες θεσμικά κατοχυρωμένες συνεργασίες τουλάχιστον ανάμεσα στους δύο Δήμους και σε τομείς όπως ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και ο Τουρισμός.

Τα 25α γενέθλια του φεστιβάλ σημαδεύτηκαν επίσης από ένα ακόμα σπουδαίο γεγονός. Η Περιφερειακή Αρχή –και μπράβο της –εκτιμώντας σωστά τις προοπτικές του μετατρέπει το κτίριο του πρώην σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ Πύργουσε χώρο κατάλληλο για να στεγάσει τις δράσεις του με την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.

Οι υποδομέςαυτές είναι βέβαια η αναγκαία συνθήκηγια να μπορέσει το φεστιβάλ να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες όλων μας, αλλά θα πρόσθετα για να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό, αφού τα φεστιβάλ κινηματογράφου ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ανά την Ελλάδα. Η ικανή όμως συνθήκη για να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς για την νεολαία, όπως όλοι επιθυμούμε,είναι η ενίσχυση του ομφάλιου λώρου που το συνδέει με την Ολυμπία, τον παγκόσμια καταξιωμένο και αποδεκτό αυτό τόπο.

Η Ολυμπία ήταν πάντα ο χώρος που βράβευε την ευγενική άμιλλα κάθε νέου ανθρώπου. Ο Χώρος που καθιέρωσε τον Κότινο για τους νικητές, όπως τόσο εύστοχα ο «δικός μας» Τάκης Δόξας περιγράφει στο ποιημά του Το Φώς της Ολυμπίας.

«Πέρα στο ξέφωτο η Ολυμπία

ξάγρυπνη μερόνυχτα πλέκει, για τον καθένα τους

κι΄απόνα στεφάνι αγριλιά

Ελληνικής ειρήνης

Ειρήνης όλου του κόσμου.»

Δεν μπορεί λοιπόν οι απονομές των βραβείων και των επαίνων του φεστιβάλ Ολυμπίας να γίνονται στο ισόγειο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο πρακτικό και αν είναι αυτό, αλλά στο χώρο της διεθνούς προβολής του.

«Εδώ

Σε τούτη την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας

Που δεν άλλαξε δε μολεύτηκε δε θα πεθάνει ποτέ,

Εδώ θα ξαναγεννηθεί το φώς»

Συνεχίζει ο Τάκης Δόξας.

Η αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας επιβάλλεται να γίνει από το εμβληματικό 2024 τη χρονιά που συμπληρώνονται 2.800 χρόνια από την πρώτη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων (776 π.χ.) και που ως Χώρα, κυρίως όμως ως Ηλεία, αλλά και ως φεστιβάλ, έχουμε υποχρέωση να γιορτάσουμε με τον πιο εντυπωσιακό και ουσιαστικό τρόπο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Ολυμπιακό προσανατολισμό της και σε συνεργασία πάντοτε με τον Δήμο Ολυμπίας,αξιοποιώντας το πλαίσιο των χωρικών ενοτήτων που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης,θα πρέπει άμεσα να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκτήσει η Ολυμπία την υποδομή ενός κατάλληλου χώρου διεθνών εκδηλώσεων. Ενός πολυπολιτισμικού και λειτουργικού συγκροτήματος που με αφορμή και το φεστιβάλ Ολυμπίας θα την μετατρέψει πρακτικά σε τόπο πανελληνίων και διεθνών συναντήσεων, απονομών, εκθέσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.λπ..

Είναι κατά την γνώμη μου η σημαντικότερη υποδομή που έχει ανάγκη για να την μετατρέψει στην ατμομηχανή της ανάπτυξης για ολόκληρο τον νομό.Η μετατροπή του ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ σε ένα τέτοιο χώρο θα μπορούσε νε είναι ένα πρώτο βήμα. Οι απονομές του φεστιβάλ μέχρι τότε μπορούν να γίνονται σε άλλους συμβολικούς χώρους της Ολυμπίας π.χ. στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Με τον αείμνηστο Γιάννη Σκουλαρίκη, ως δήμαρχο Ολυμπίας, η απόκτηση ενός πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου ήταν βασικός μας στόχος,ενόψει και του 2004. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.

Όμως το 2024 δίνει μια ακόμα σπουδαία δυνατότητα για την Ολυμπία και την Ηλεία να αποκτήσουν υποδομές κατάλληλες για διεθνή forum. Ας μην αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη αν θέλουμε ο Τόπος μας να μπορεί να παίζει ένα σύγχρονο ρόλο στον πολιτισμό και τον ολυμπισμό και να μην τον θυμούνται μόνο ως χώρο ιστορικής αναφοράς, όποτε οι περιστάσεις το επιβάλουν.

Ας θωρακίσουμε λοιπόν την Ολυμπία με θεσμούς και υποδομές. Είναι το χρέος μας προς τις γενιές που έρχονται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia