FOLLOW US: facebook twitter

Το ταξίδι της επιστροφής για το ‘ευχαριστώ’ στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 24-11-2023 | Συντάκτης:

Έρχεται σήμερα στην Ηλεία η αποστολή των τότε προσφυγόπουλων της Κύπρου   για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τόπο που τα φιλοξένησε το ‘74

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Στη γη της Ηλείας που τους φιλοξένησε με αγάπη  για τρία σχεδόν χρόνια, χτίζοντας ένα δίχτυ προστασίας γι αυτά τα παιδία του πολέμου, έρχεται σήμερα και για ένα τριήμερο μια μεγάλη αποστολή από τα τότε προσφυγόπουλα της Κύπρου του 1974 για να εκφράσουν  σχεδόν 50 χρόνια μετά,  την ευγνωμοσύνη τους στις οικογένειες των Ηλείων και στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας που τα αγκάλιασαν σαν δικά τους παιδιά!

Αυτό το ταξίδι της επιστροφής ήταν πρωτίστως μια υπόσχεση στον εαυτό τους αλλά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ηλεία!  Την ιστορία των 456 προσφυγόπουλων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και των συνολικά 5.000 παιδιών που έφτασαν τότε ασυνόδευτα στη χώρα μας, η «Πρωινή» την διηγήθηκε αρκετές φορές ως σήμερα.  Όπως έχουν μάλιστα  αναφέρει οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι, οικογένειες στην  Ηλεία αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, παρόλη τη φτώχεια τους, συμπεριφέρονταν στα παιδιά της Κύπρου ωσάν να ήταν μέλη της δικής τους οικογένειας, αγοράζοντας τους ακόμη και ρούχα και παπούτσια. Τα τότε παιδιά απέκτησαν δικά τους παιδιά και αυτά γνωρίστηκαν και ανέπτυξαν φιλίες με τα παιδιά των οικογενειών της Ελλάδας που προσέφεραν τη φιλοξενία τους, ενώ η  «Ομάδας πρωτοβουλίας ασυνόδευτων παιδιών της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από το 1974 έως το 1979», που έχει αναλάβει αυτην την πρωτοβουλία διοργάνωσης της επιστροφής τους στην Ηλεία, διατηρεί στενούς δεσμούς και με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.  Το ταξίδι αυτό αλλά και όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν  το τριήμερο 24- 27 Νοεμβρίου, γίνονται σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας και προσωπικά τον Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο Β’.

Την Κυπριακή αποστολή θα συνοδεύουν εκπρόσωποι  της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών της Κύπρου από το Υπουργείο Παιδείας, ο απερχόμενος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κεβενέζος κ.α.

Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, το τριήμερο αυτό θα επισκεφθούν περιοχές του νομού που φιλοξενήθηκαν τα Κυπριωτόπουλα, όπως το Χάβαρι, τα Σαβάλια, τη   Γαστούνη, την Αμαλιάδα και τον Πύργο, ενώ η κεντρική τους εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στον Πύργο στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου. Εκεί μετά την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσουν ομιλίες, φιλολογικό μνημόσυνο και θα δοθούν τιμητικές πλακέτες.  Στην συνέχεια στην κεντρική πλατεία του Πύργου θα πραγματοποιηθεί αποκάλυψη αναμνηστικής πλακέτας είς ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Ηλεία.  Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί και μια παρουσίαση στην Βιβλιοθήκη Πύργου του βιβλίου της Νιόβης Κερκίδου «Ευχαριστώ…» που περιλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών του 1974, καθώς  ήταν και εκείνη ένα από τα προσφυγόπουλα της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν τότε στην Ηλεία, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου στις 7 το απόγευμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia