FOLLOW US: facebook twitter

Το ΣΧΟΟΑΠ φέρνει σχέδιο για τη Σπιάντζα

Ημερομηνία: 15-01-2024 | Συντάκτης:

-Ως το τέλος του μήνα αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ 

-Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος παρουσιάζει στην Πρωινή τους βασικούς άξονες για το παραλιακό μέτωπο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Λύση βιώσιμη και ρεαλιστική σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχή Πύργου για τον παραλιακό οικισμό της Σπιάντζας, καθώς μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται η δημοσίευση του Σχεδίου Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το οποίο σε συνδυασμό με τη νέα νομοθεσία για τα αυθαίρετα, λύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του δήμου ως προς τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων και την αξιοποίηση.

Όπως αποκάλυψε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, το ΣΧΟΑΠΠ βρίσκεται στο στάδιο του νομοπαρασκευαστικού ελέγχου  και το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση από το Εθνικό Τυπογραφείο, βάζοντας τέλος σε ένα ζήτημα που «σερνόταν» επί σχεδόν δεκαπέντε χρόνια.

«Με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής από το 2008. Θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις και σε περιοχές με σύνθετα ζητήματα, όπως στο παραλιακό μέτωπο της πόλης», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος ξεδιπλώνοντας τους βασικούς άξονες της παρέμβασης που σχεδιάζει για τη μετατροπή της Σπιάντζας σε πρότυπο παραθεριστικού οικισμού.

«Δεδομένου ότι το 80% των σπιτιών στη Σπιάτζα είναι πριν από το 2011, η νέα νομοθεσία για τα αυθαίρετα δεν επηρεάζει άμεσα τον παραλιακό οικισμό, διότι οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τα πιο πρόσφατα και θα πηγαίνουν προς τα πίσω. Εμείς όμως με την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ έχουμε πλέον ένα ισχυρό εργαλείο που καθορίζει τις χρήσεις γης και μπορούμε να δρομολογήσουμε με ασφάλεια τις κατάλληλες πολεοδομικές παρεμβάσεις για να μετατρέψουμε το παραλιακό μέτωπο σε μια σύγχρονη και καλαίσθητη παραθεριστική κατοικία» τόνισε.

Όσον αφορά τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ο κ.Παναγόπουλος υπενθύμισε πως η έκταση ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και παρουσίασε δύο εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να συζητηθούν και να δώσουν λύση. Η πρώτη πρόταση είναι να γίνει απευθείας συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των εκτάσεων στους κατόχους των ακινήτων και έναντι ενός τιμήματος που μπορεί να προσδιοριστεί με βάση την αντικειμενική τους αξία. Η δεύτερη πρόταση είναι να παραχωρηθεί η έκταση στον δήμο Πύργου και στη συνέχεια οι υπηρεσίες να αναλάβουν το έργο της παραχώρησης στους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

«Πιστεύω ότι με διαβούλευση και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους μπορούμε να βρούμε μια φόρμουλα ρεαλιστική και βιώσιμη, προκειμένου να λύσουμε το θέμα του ιδιοκτησιακού σε μόνιμη βάση», σημείωσε.


Σχόλιο για "Το ΣΧΟΟΑΠ φέρνει σχέδιο για τη Σπιάντζα"

  1. Ο/Η ΜΑΡΓΑΡΊΤΑ ΔΕΒΕΡΙΚΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ λέει:

    ΟΙ ΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΣΘΟΥΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΎΝ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος