FOLLOW US: facebook twitter

Το σχέδιο για τον τουρισμό: Νέο Διάγγελμα σήμερα από τον πρωθυπουργό

Ημερομηνία: 20-05-2020 | Συντάκτης:

Μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τον τουρισμό με την κυβέρνηση να επιχειρεί να καθησυχάσει επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου που αναμένεται να βιώσουν μια δύσκολη σεζόν.

«Σκοπός μας είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί. Θα είναι, λοιπόν, ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, λιγότερη αβεβαιότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προσπαθώντας να δώσει μια αισιόδοξη νότα την ώρα που τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν καθώς ο τουριστικός κλάδος αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Με τον πρωθυπουργό να προετοιμάζει σήμερα νέο τηλεοπτικό μήνυμα για την οικονομία σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και τα εργασιακά, ο Στέλιος Πέτσας περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που «θα μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση».

• Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης «που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος».

• Οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης «που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία».

• Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου και «έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα ”μπούνε μέσα”».

Για τους τελευταίος, ο Στ. Πέτσας, είπε πως «θα δουν ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό».

Ο φόβος της ανεργίας

Η έκρηξη της ανεργίας τρομάζει την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύσεις ποντάροντας καταρχήν στη «θετική ψυχολογία» όμως το δίμηνο lockdown έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις οικονομίες σχεδόν όλων των χωρών με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού», ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος κρατώντας χαμηλά τον πήχη.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε επίσης πως οι συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί touroperators είναι προς την κατεύθυνση να επιλεγούν μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεταξύ αυτών «φιγουράρει και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις» και επικαλέστηκε το άνοιγμα της Ακρόπολης και της μιντιακής προβολής που είχε για να δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης.

Ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες, μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές

Το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη ζώνη Σένγκεν και το Ισραηλ το αργότερο έως την 1η Ιουλίου αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα, από τα μέσα Ιουνίου έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ο οποίος θα ανακοινώσει και το περίγραμμα των μέτρων στήριξης του τουρισμού.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα στις 15 Ιουνίου, ίσως και μαζί με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου.

Στα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κλάδους καθώς και η επιδότηση της εργασίας.

Συγκεκριμένα θα προβλέπονται μειώσεις ΦΠΑ για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενώ στο τραπέζι έχει «πέσει» και η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13%.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος